eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Plastic model Košice - report + výsledková listina!

Pridaný 13.12.2015 | autor eastmodels, Daniel Hajtinger

13. december 2015 .. Daniel Hajtinger ... v texte si môžete prezrieť výsledkovú listinu, ktorú nám poskytol Pavol Novotný z Košíc. 

Včerajšej akcie v Košiciach sa zúčastnil náš externý člen Daniel Hajtinger, keďže z fotografií vieme len ťažko určiť niektoré veci ohľadne súťaže, položili sme mu pár otázok. 

Daniel súťaže v Košiciach si sa zúčastnil už niekoľký raz, skús v skratke charakterizovať aký bol posledný ročník súťaže?

Áno, v Košiciach som bol už štvrtý ročník za sebou. Pre mňa určite bola akcia vydarená tak ako po minulé ročníky. Nie som ešte dosť kompetentný, aby som si dovolil hodnotiť súťaž, ale nemám ani tak súťaži veľmi čo vytknúť. Táto predvianočná súťaž patrí k mojim najobľúbenejším. Aby som sa ale držal otázky. Pokiaľ viem cez net sa registrovalo niečo málo cez 230 modelov. Priamo na mieste sme mali možnosť vidieť ale oveľa viac. Predajcov taktiež nebolo málo, takže možnosti pre vianočné darčeky bolo viac než dosť. Organizátori taktiež nezabudli na bufet a nejaké občerstvenie.

Ako sa ti pozdávala kvalita súťažných modelov?

Musím povedať na začiatok, že ma sklamali seniorské kategórie. Mám pocit, že na minulých ročníkoch boli stoly dospeláckych kategórii zaplnené o čosi viac. Ale vykompenzovali to žiaci. Prekvapilo ma koľko modelov súťažilo v kategórii bojovej techniky mierky 1:35. A nie len kvantitou, ale aj kvalitou. Dovolím si tvrdiť, že poniektoré žiacke modely strčia niektoré seniorské do vrecka ako nič. Teda kvalita modelov na súťaži v Košiciach je rok, čo rok vzrastajúca. Organizátorov to určite len teší. Konečne som mal pocit, že aj vo svojej juniorskej kategórii nesúťažím sám. Nebolo ich extra veľa, ale opäť prišli nové kúsky a s kvalitou, za ktorú by sa nikto nemusel hanbiť. Osobne sa mi strašne páčil Ostwind a Stummel. Na meno autora si nespomeniem, ale on určite vie o kom je reč.

Ktorý model ťa zaujal najviac?

Na súťaži ma zaujalo viac modelov a nevedel som si vôbec vybrať. Medzi prvými, na ktorých mi ostal stáť zrak bolo žiacke ISU-152 a z rovnakej kategórie T-55, tuším bola vyhorená. Ďalej to bol tank Valentine Martina Cupera a asi najviac papierový model raketového komplexu Luna. Nikdy nepochopím ako dokážu títo ľudia urobiť prakticky z obyčajného rovného papiera perfektne do detailov premakaný model. Preto majú papieráci u mňa veľký rešpekt. No a samozrejme, zaujalo ma omnoho viac modelov, viac menej všetky si môžete prezrieť v galérii.

Valentine Martina Cupera z Rimavskej Soboty

Ty si tam bol ako návštevník a súťažiaci, ako hodnotíš organizátorské zabezpečenie celého podujatia?

Hodnotím ho kladne. Jediné čo by som organizátorom doporučil je lepšie si skontrolovať správnosť zaradenia súťažných modelov do jednotlivých kategórii. Týmto by som chcel aj upozorniť pár jedincov, ktorí si asi pomýlili kategórie, treba si nabudúce lepšie pozrieť kde svoj model dávam, a či som žiak alebo senior. Ale súťaži ako celku nemám čo vytknúť. Možno by som sa snažil napodobniť atmosféru z minulého ročníka, kedy hrala behom súťaži hudba Červenej Armády. Bolo to celkom zaujímavé a aj sa to dobre počúvalo pri pohľade na toľkú techniku. Vtedy tam tuším hrala Katyusha, Kalinka, Smuglianka a také tie podobné pesničky...

V Košiciach si odovzdával cenu EASTMODELS.sk, prezraď čitateľom, ktorý model ju získal a prečo si sa rozhodol preň.

Cenu Eastmodels som udeľoval prvykrát a bol to celkom fajn pocit. Získal ju Patrik Kertész za T-34/85 v 1/72 od Dragonu. Jeho model ma zaujal zo všetkých najviac, pretože s patinou sa veľmi dobre vyhral a všetko tam dávalo zmysel. Hlavne detaily v spomínanej mierke urobia modelu dobrý efekt. Paťo neskôr hovoril, keď som mu odovzdával pohár, že bolo počuť uštipačné poznámky. Mal pravdu, aj ja som niečo začul. Mňa model zaujal, takže nemám čo riešiť. Opäť by som rád pozdravil týchto jednotlivcov. Asi im vadilo že Paťo napriek štyrom medailám si zo súťaže odniesol ešte aj pohár Eastmodels.sk. Nech si každý hovorí čo chce: "kto umí, ten umí."

Patrik Kertész a jeho ceny, medzi nimi aj pohár EASTMODELS

Ak by si mal poradiť organizátorom, čo by mali do budúceho ročníka zlepšiť, čo by to bolo?

Podľa mňa nie je na súťaži čo zlepšovať. Atmosféra je super, ľudia sú skvelí, dobrý pokec. Beriem to ako také vianočné odreagovanie. Snáď len pustiť tam nejakú hudbu a bude fajn. Napríklad takú Anténu Rock alebo podobné pecky. A klubom, ktoré sa zúčastňujú súťaže by som možno poradil prispieť do súťaže nejakými cenami. Je to väčšia motivácia doraziť. Organizátorom by som chcel na záver v mene Eastmodels teamu poďakovať za super strávenú sobotu, hlavne s dobrými ľudmi a vydarenú súťaž. Majte pekné Vianoce a o rok sa vidíme znova! 

Súvisiace články

návrat hore