eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

T-34 ARV 1:72 - HOTOVO

Pridaný 25.02.2016 | autor Ján Moravčík

Produkty Ammo Mig Jimenez, ktoré sú použité pri stavbe projektu si môžete zakúpiť v obchode PROSPEKTOR. Stačí ak kliknete na obrázok nižšie. 

25. február 2016 ... Model T-34 ARM sa dostal do poslednej fázy a to je patina. Keďže sa jedná o model opusteného tanku, určité kroky som robil odlišne, než v ostatných mojich projektoch. Tak ako cela stavba, aj patina bola určitým experimentom a právom som sa obával ako to dopadne. Vo finiši však môžem konštatovať spokojnosť najmä s tým, že som sa obohatil o nové skúsenosti a verím, že ich v budúcnosti budem môcť využiť. Poďme si popísať jednotlivé kroky patiny.

Model sa mi zdal príliš "hnedý", tak som sa rozhodol na model nastriekať nepravidelné polia zelenej s pomocou scratches efektu

Na kolesá som striekacou pištoľou naniesol tekutý prachový efekt. Na niektorých miestach som ho upravil pomocou štetca namočeného v riedidle.

Prvý krok patiny: nanesenie tmavohnedého washu

Keď je wash miesne zaschnutý, opatrne jemným štetcom prebytočný zotrieme

Na najviac opotrebované miesta som natupoval hrdzavý efekt

Ten som tiež následne ladil štetcom namočeným v riedidle

Jemným štetcom som domaľoval drobné odreniny

Pre väčšie farebné rozlíšenie som využil na niektorých miestach olejové farby

Niektoré kolesá som od ostatných odlíšil použitím tmavšieho odtieňu pigmentu

Pigmenty som v malom množstve použil aj na niektoré miesta vrchnej časti tanku

Hotový model pred umiestnením na podložku

Výroba podložky: Ako základ som použil modelovaciu hmotu DAS, na ktorú som naniesol malú vrstvu herkulesu a zasypal ho jemným pieskom. Po zaschnutí som ho zafixoval produktom Gravel and sand od Miga. Po zaschnutí som podložku prestriekal čiernym primerom a potom som naniesol podkladovú pieskovú farbu. 

Fotografie hotového modelu:

14. február 2016 ... bez zbytočných rečí pôjdeme ďalej. Ako som písal v predchádzajúcom odseku, pôvodná predstava modelu sa vytratila s chybami, ktoré som počas stavby urobil. Všetko zlé ja na niečo dobré. S miernymi obavami som sa rozhodol urobiť opustený stroj z Kábulu v Afganistane. Na túto metódu som použil set akrylových farieb hrdzavých odtieňov. Farby sú odtieňovo odstupňované, čo výrazným spôsobom uľahčuje a zrýchľuje prácu. Poďme si jednotlivé kroky popísať. 

Už niekoľko rokov je v mojom prípade úplne prvým krokom pred nástrekom základných farieb nanesenie čierneho primeru. Povrch je tak dokonalo pripravený na ďalšie kroky farbenia

Nástrek hrdzavých odtieňov som začal od tmavých farieb. V tomto prípade A.MIG-043 Shadow Rust

Všetky hrany som zosvetlil odtieňom A.MIG-042 Old Rust

Ostrejšie prechody som vytvoril nástrekom farbou A.MIG-041 maskovaním pomocou papiera

Na niektoré miesta som naniesol svetlú farbu A.MIG-040 Medium Rust. Tej som ale použil na modeli najmenej

Drobné detaily a odreniny som domaľoval štetcom svetlým a tmavým odtieňom

Niektoré miesta som doladil hrdzavými efektmi

Povrch tanku T-34 ARV pripravený na ďalší postup farbenia

Na opotrebenie farby som na model striekacou pištoľou naniesol produkt Heavy Chipping Effects. Pozor! v tomto prípade nestačí produkt Scratches Effects. Postačia 1-2 silnejšie vrstvy.

Keďže som chcel docieliť poriadne opotrebovaného vzhľadu, pozostatky po zelenej kamufláži som si namiešal zo zelenej a bielej v pomere 1:1. Farbu som nanášal len na hrany a vo veľmi jemnej vrstve. 

Stieranie som urobil pomocou jemného okrúhleho štetca a vlažnej vody. Bohužiaľ fotografiu som asi vymazal.

Po ukončení fázy farbenia som celý model zafixoval pololesklým lakom. Ten ho ochráni pred chemickou silou patinovacích prostriedkov. 

10. február 2016 ... po mesiaci sa opäť hlásim, aby som tu prezentoval pokrok na modeli T-34. Musím povedať, že tento projekt je od samého začiatku pre mňa zakliaty. Určite sa stáva aj vám, že máte dni, kedy sa vám absolútne nič nedarí. Ja, pevne verím, som si túto smolu vyčerpal na dlhú dobu práve teraz. Tým, že som mal obdobie, kedy som viac pokazil, ako sa mi darilo, musel som zmeniť koncepciu celej predstavy ako by mal model v závere vyzerať. Mal som skrátka sériu dní, kedy mi skutočne nič nešlo. Vtedy je určite lepšie všetko nechať tak a snažiť sa od modelov vypnúť. Z pôvodnej predstavy egyptského téčka sa pokúsim stvárniť opustený stroj niekde v púšti. Verím, že aspoň v závere budem mať viac šťastia. Tu je doterajší postup.

Prvý krok - nástrek čierneho primeru

Nástrek hrdzavého odtieňa, ktorý slúži ako základ pre ďalšie kroky

Sedačky dostali svetlejší odtieň

Základná farba motora - čiernošedá

Nástrek efektu olúpania

Aby biela nebola taká výrazná primiešal som do nej kvapku pieskovej

Pomocou vlažnej vody a starého štetca som jednotlivé miesta "olúpal"

Po zalakovaní povrchu som patinu začal nanesením filtrov. Pri bielej opatrne, postačí 1 - 2!

Nasledoval wash

Pre utlmenie moc výrazného povrchu som zopakoval metódu s lúpacím prípravkom a bielej

Nasledovalo jemné doladenie pomocou pigmentov

Domaľoval

a doplnil detaily v interiéri

aj na motore

Model uzavretý, doplnený o drobné detaily pripravený na nástrek.

09. január 2016 ...  aj napriek tomu, že mám v poslednom čase obmedzený čas, ktorý môžem venovať modelom, snažím sa každý deň aspoň na chvíľku sadnúť si za pracovný stôl. Tento týždeň som z väčšiny venoval brúseniu vytmelených dier po madlách a prídavných nádržiach. Túto činnosť netreba zanedbať, pretože pri záverečnom farbení sa to môže negatívne podpísať na nedokonalom vzhľade povrchu. Na vytmelené miesta som naniesol malú vrstvu sekundového lepidla, ktorý som najprv vybrúsil hrubým brúsnym papierom, potom jemným, až som miesto preleštil vatovým tampónom. Po sekundovom lepidle budete mať istotu, že sa miesto nebude prepadávať.

vytmelené, vybrúsené a vyleštené miesta

Keďže som sa rozhodol, že bude mať model otvorené poklopy na konvertovanej časti, začal som so zostavovaním interiéru z kovových dielov od Eduardu. Keďže set je určený práve pre model Revell nenarazil som na žiadny problém. Interiér je do určitej miery zjednodušený, no v tomto prípade sa s tým uspokojím, pretože moc z toho aj tak vidieť nebude.

 

interiér z leptaných dielov zo sady firmy EDUARD

Okrem interiéru otvorím aj poklop motorového priestoru. Z plastových profilov som si pripravil zástavbu pre usadenie motora. Motor som podľa dostupných fotografií vyrobil z navrstvených a zlepených plastových doštičiek. Celý motor som kompletizoval na „podstavci“. Uľahčuje to prácu a manipuláciu s ním. Túto metódu oceníte aj pri farbení, patinovaní a následnom vlepovaní motora do priestoru.

zástavba motora vyrobená z plastových doštičiek

 

motor uchytený na "podstavec" uľahčuje prácu

Po dokončení jednotlivých sektorov som nasucho otestoval, ako všetko spolu sedí. V najbližších dňoch doplním posledné detaily interiéru a motor aj interiér nafarbím a napatinujem. Sledujte stránky priatelia. 

Nasucho zostavené súčasti

ďalším projektom by som sa rád podelil spolu s vami prostredníctvom webu. V poslednom čase sa mi stáva, že sa po ukončení nejakého projektu teším, že sa pustím do niečoho nového, no moja neschopnosť sa rozhodnúť a vybrať si vhodnú predlohu ma extrémne zdržiava. Tak som to tentoraz urobil bez zbytočného premýšľania a zo zásob vytiahol model T-34/85 od firmy Revell.

model firmy Revell, ktorý sa len veľmi sporadicky objavuje v modelárskych obchodoch

Tento model sa považuje za najlepšiu predlohu tohto legendárneho tanku v tejto mierke. Bohužiaľ je pomerne dosť dlho nedostupný. Pred nedávnom som ale zistil, že prebal tohto modelu predáva firma ACE corporation, akurát sa o tom moc nehovorí.

ACE corporation, prebalmodelu Revell, da sa pohodlne kúpiť na eBay

Tak ako je u mňa zvykom, nebude to štandardný model zeleného tanku. Pred piatimi rokmi som na internete našiel fotografie upravenej verzie bez veže z čias konfliktu v Afrike v 70. rokoch. Musel som si ho jednoducho postaviť. Vtedy som ako základ použil model firmy Dragon, ktorý nie je práve ideálny. Model som staval v období, kedy som sa modelom moc nevenoval, no aj napriek tomu nebol výsledok zlý.

model z roku 2011

Dnes som sa rozhodol o reparát. Model bude obsahovať interiér zo sady kovových dielov od firmy Eduard, rovnako tak som sa rozhodol doplniť motor, ktorý vyrobím z plastových doštičiek. Kamufláž bude piesková s veľmi jemnými zelenými poliami. 

fotografie predlohy

prvým krokom je "odvŕtanie" poklopov a jednotlivých častí

tie som vyrezal pomocou skalpelu

potom už len treba otvory doladiť pilníkom (na obrázku este nie hotové)

z plastovej doštičky pomocou kružidla som si narysoval kruh ako prípravu konverzie

Ten som vyrezal, osadil do neho vežičku a vybrúsil otvor

otvory na madlá a nádrže je potrebné zatmeliť

a brúsiť a brúsiť...

kolesá použité z rôznych stavebníc (v tomto prípade Trumpeter a Dragon)

V ďalšej časti skompletizujem stavbu a pripomeniem dôležité detaily, ktorými sa ARV verzia odlišuje. Sledujte stránky priatelia!

návrat hore