eastmodels.sk
eastmodels.sk

Momentálne nenasleduje žiadna udalosť

#

Nasledujúca udalosť

Momentálne nenasleduje žiadna udalosť

Predstavujeme kluby - MK Bulldog

Pridaný 09.09.2015 | autor BS

Rozhodli sme sa, že sa v budúcnosti budeme venovať aj trochu histórii modelárstva na Slovensku a jednou z foriem bude mapovanie modelárskych klubov. Ich počiatky, fungovanie, rovnako tak vzostupy aj pády, úspechy aj neúspechy...Trochu symbolicky začneme s článkom o modelárskom klube Bulldog, ktorého vznik sa datuje na marec roku 2002. O vzniku sme sa porozprávali s jeho predsedom Jánom Moravčíkom.

Ako vznikol modelársky klub Bulldog?

Založenie klubu nebolo vôbec plánované, myšlienka sa zrodila veľmi spontánne. Ak sa dobre pamätám, tak všetko začalo cestou autobusom na modelársku súťaž v Prievidzi, na ktorú cestovali členovia modelárskeho klubu CVČ Lienka Liptovský Hrádok (Glemba, Moravčík, Repeľ, Seemann) a rovnako tak Vlado Belopotocký, ktorý robil modely doma a nebol registrovaný v žiadnom klube. Tu musím podotknúť, že medzi Vladom a nami bol vekový rozdiel takmer 10 rokov. Bavili sme sa o rôznych veciach a jednou z tém bolo aj založenie vlastného modelárskeho klubu. Keďže my všetci sme boli vo veku, kedy nám podmienky krúžku CVČ nepostačovali a pociťovali sme určité obmedzovanie, rozhodli sme sa z krúžku hromadne odísť a vyskúšať inú formu modelárstva. Po návrate z Prievidze sa vybavili všetky formality a na najbližšiu súťaž v Partizánskom (konala sa dva týždne po Prievidzi) sme pricestovali ako novovytvorený modelársky klub Bulldog na čele s predsedom Vladom Belopotockým. Doteraz sa pamätám ako ho tam zobrala do parády partia okolo Ondreja Svinčiaka a ako prístupné ho slušne opili. Odvtedy nás na súťažiach ľudia registrujú ako Bulldogov z Liptovského Hrádku. V tom roku sme prešli takmer všetky súťaže a vytvorili si tak veľké množstvo známostí. Vlado nám veľmi pomáhal, každý piatok sme sa stretávali u neho doma a doslova hltali všetko, čo sa týka modelárčiny. Okrem modelárskych súťaží sme tiež absolvovali iné akcie. Turistické výstupy, spoločný Silvester, Aero-moto víkend v Poprade. Na každé podujatie sme sa tešili a mali sme radosť, že môžeme byť pokope. Medzi rokmi 2002 – 2004 sme tiež uvažovali nad organizáciou vlastnej modelárskej súťaže v Liptovskom Hrádku, dokonca sme absolvovali stretnutie s vedením vtedajšieho SOU – drevárskeho, kde sme rokovali o možnom prenájme priestorov. Nakoniec sme z tejto myšlienky upustili, nakoľko sa nám nechcelo súperiť s inou súťažou, ktorá sa v Liptovskom Hrádku organizovala (Najada Cup),a ktorej usporiadateľ bol náš bývalý vedúci modelárskeho krúžku. Obdobie od roku 2004 – 2006 bol pomerne hluchým, všetci sme študovali na stredných školách, Vlado sa medzičasom oženil a narodil sa mu syn a tak na modely neostávalo veľa času.

Prečo názov Bulldog?

(Smiech) Rovnakú otázku mi položil Mig Jimenez pred vyše rokom a celkovo sa ľudia na to často pýtajú. Názov Bulldog vznikol po porade, kedy mal každý z nás povedať svoj návrh v slovnom spojení KPM ... Liptovský Hrádok. Niekto z nás, už neviem presne kto, vyslovil slovíčko bulldog, nám sa to všetkým páčilo a tak sme to jednohlasne schválili. Osud neskôr chcel, že Vlado Belopotocký sa stal chovateľom staffordshirských bulteriérov.

Prvý ročník súťaže Bulldog fest

Najväčší zlom nastal v roku 2006, kedy ma prijali do CVČ ako vychovávateľa a súčasne aj vedúceho modelárskeho krúžku. Zaujímavá zhoda okolností, že som v práci nahradil už spomínaného nášho bývalého vedúceho krúžku. V septembri na prvej porade som dostal za úlohu zorganizovať modelársku súťaž a tak som sa do toho pustil. S veľkou nervozitou som k tomuto vtedy pre mňa „príkazu“ pristúpil a odmenou nám bolo vyše 150 súťažných modelov, čo vo mne vyvolalo spomienky a nakoplo ma opäť do aktívnej modelárskej práce. Tesne pred súťažou som obvolal všetkých členov, opäť sme sa zomkli dokopy a takto fungujeme až doteraz. Keďže organizovanie súťaže bolo niekoľko rokov mojou náplňou práce, prevzal som miesto predsedu klubu Bulldog ja, podpredsedom sa stal Martin Seemann. Ten sa so mnou striedal pri organizovaní súťaže v období, keď som sa venoval kulturistike. 

Ako sa vám podarilo do Liptovského Hrádku dostať Miga Jimeneza?

Najťažšie bolo urobiť rozhodnutie pozvať ho ku nám. Tu zohral najpodstatnejšiu úlohu Vlado Belopotocký, ktorý vyslovil vetu: "Prečo sem nepozveme toho najlepšieho modelára? Čo horšieho ako to, že nás odmietne sa nám môže stať?" A tak sme sa do toho pustili. V októbri tesne po incidente s AK-interactive sme Migovi poslali oficiálnu pozvánku. Veľký kus roboty pre nás urobil Michal Kalina z Rimavskej Soboty, ktorý bol v tom čase na stáži v Španielsku, stretol sa s Migom a tlmočil mu naše pozvanie. Trochu problém bol dostať od neho odpovede, pretože kvôli jeho vyťaženosti bol komunikácia veľmi nepravidelná. Využili sme preto slovenský kontakt v Madride a ten telefonicky kontaktoval Miga. Ihneď na to sme dostali oficiálnu odpoveď, že Mig na Bulldog fest 2014 príde. Nebolo to nič zložité, jediné, čo sme k tomu potrebovali bola túžba, troška šťastia a troška peňazí. 

Čo čaká modelársky klub Bulldog v blízkej budúcnosti?

Otvorene poviem, že po tomto ročníku som pociťoval veľkú únavu a trochu aj stratu motivácie ísť ďalej ako organizátor súťaže. Navyše budúci rok sa stanem otcom a chcem si to poriadne užiť. Teší ma, že sme sa po dlhých rokoch stretli opäť všetci, presne tak ako pred trinástimi rokmi a dohodli sa, že so súťažou Bulldog fest budeme naďalej pokračovať. Rozdelili sme si jednotlivé úlohy a premysleli koncepciu 10. ročníka súťaže. Viac neprezradím, iba to, že to bude iné, ale rozhodne zaujímavé!

 

návrat hore