eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
#

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Farby Ammo Mig Jimenez

Pridaný 11.09.2015 | autor eastmodels

Kompletný sortiment firmy Ammo of Mig Jimenez si môžete kúpiť na www.prospektor.sk

 Modelárstvo, tak ako všetko, ide raketovou rýchlosťou dopredu. Preč sú časy, kedy boli pre modelárov k dispozícii obmedzené možnosti, či už modelov alebo aj príslušenstva k nim. Pomerne diskutovanou témou aspoň na Slovensku sa v posledných rokoch stali farby. Máme tu niekoľko tuzemských výrobcov farieb, rovnako tak sa v posledných rokoch objavili noví, zahraniční výrobcovia. Jednou z nich je aj značka farieb Ammo Mig Jimenez. Táto firma okrem farieb produkuje kompletný sortiment patinovacích prípravkov, kníh, publikácií a iných produktov pre modelárov. V skratke vám popíšeme, ako sa s farbami pracuje, ich výhody, nevýhody, rovnako tak naše postrehy. 

Hneď v úvode chcem upozorniť na to, že aj keď sú farby Ammo Mig Jimenez balené v podobných fľaštičkách ako farby Vallejo alebo AK-interactive, sú rozdielne. Farby Vallejo sú viac "gumové" a je niekedy problematické vytrieť ich zo štetca, rovnako tak zo striekacej pištole. Často sa stretávame s tvrdením, že všetko je to to isté, len v inom obale. Omyl! 

Farby Mig Jimenez majú veľa pozitívnych vlastností. Výrobca ich predáva s nerezovou guličkou pre lepšie premiešanie pigmentu,

 

ľahko sa dávkujú, no čo je z nášho pohľadu najdôležitejšie, odtiene sú autentické a ich zhoda s reálnymi predlohami je takmer dokonalá. Firma pružne reaguje na dopyt trhu a tak v jej ponuke už dnes môžete nájsť odtiene vozidiel bojujúcich v ukrajinsko-ruskom konflikte. 

 

Ďalším veľmi významným faktom sú výborné výsledky, keď ich natierate štetcom. Pri vhodnom nariedení dokonale kryjú a schnú absolútne bez šmúh. S farbami Tamiya takéto výsledky určite nedosiahnete.

 

Určite oceníte praktickosť balenia. Tým, že je farba v malej nádobke s kvapátkom veľmi ľahko a pohodlne namiešate presne toľko farby, koľko potrebujete. Či už pracujete so štecom alebo so striekacou pištoľou. 

 

Určité negatíva tu tiež môžeme nájsť. Nejedná sa priamo o chyby farieb, ale skôr o nevhodné narábanie so striekacou pištoľou. S farbami Mig Jimenez sa vám jednoducho nepodarí nastriekať plochu veľmi rýchlo. V začiatkoch, kedy farby Mig Jimenez prišli na trh, sa modelárom stávalo, že bol pre nich problém farbu nastriekať. Farba sa oddeľovala od pigmentu, tvorila sa krupica, výsledky boli diskutabilné. Pokiaľ ste boli zvyknutí na farby Tamiya alebo Gunze na tieto farby budete potrebovať určitý cvik. Ako nastriekať krásny a jemný povrch popisuje video nižšie. 

My máme ešte jeden trik, odporúčame farby (najmä svetlé odtiene) riediť pred striekaním v pomere 2 : 1 (riedidlo : farba) riedidlom Gunze, poprípade Tamiya Laquer. Ak pracujete so štetcom, na nariedenie vám postačí obyčajná voda. 

Mig Jimenez prišiel ako výrobca farieb s niekoľkými novinkami, ktoré neponúka žiadna iná firma na trhu. Jednou z nich sú zmývateľné farby. Ideálne pre tvorbu zimnej kamufláže (biela) alebo púštnej predlohy. 

Samostatnú kategóriu tiež tvoria kryštalické farby vhodné na svetlomety, priezory reflexné prvky. Aj ich práca je zachytená v krátkom videu. 

 

Súvisiace články

návrat hore