eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024

Dvojstavba BMP-1 fotografie!

Pridaný 27.07.2017 | autor Ján Moravčík, Martin "Red" Kováč

 

Tento článok je z archívu portálu EASTMODELS.sk. Až do 2. augusta 2017 sa z dôvodu čerpania dovolenky budú na webe objavovať tie najlepšie články z minulého obdobia. Po tomto termíne bude prevádzka portálu fungovať normálnym spôsobom. Prajeme vám príjemné prežitie leta priatelia.  

BMP-1 Jána Moravčíka

Ako som spomínal v texte nižšie, model BMP-1 od S-model som robil už po štvrtýkrát. So stavbou som teda nemal žiadny problém a zvládol by som ju už aj poslepiačky. Ale teraz o inom, nechcem, aby tento článok bol venovaný stavbe modelu. Keď sme do tohto projektu s Maťom išli, tak len z jediného dôvodu. Zrelaxovať a určitým spôsobom sa vrátiť do minulosti, kedy sme boli schopní model zlepiť a nafarbiť za pár dní. S odstupom času musím povedať, že toto obdobie bolo jedno z tých najkrajších v mojom živote. Čím sa modelár dostáva na vyššiu úroveň, má aj vyššie nároky na seba a tým, že svoje modely publikuje v časopisoch, je to určitým záväzkom smerom k modelárom. Počas týchto dní ma napadlo pár myšlienok a nápadov a možno sa niečo podobné časom ujme v podobe víkendového patláku modelárov. Verím, že by to malo medzi modelármi úspech.  Je veľmi zaujímavé vidieť výsledky viacerých modelárov na jednom a rovnakom modeli. Čo dodať na záver? Snáď len to, že si to veľmi rád zopakujem. 

BMP-1 Maťa Kováča

Dvojstavba s kamarátom môže byť parádnym projektom plným zábavy a vzájomnej motivácie. Môže však nastať viacero problémov, napríklad s výberom stavebnice alebo časom. S Jančim sme už dlho plánovali podobný projekt, spomínam si, že na začiatku sme chceli Char B1 od Trumpeteru, no nevedeli sme ho zohnať, tak nápad išiel bokom. Pred týždňom sme si s Jančim písali a opäť prišla reč na túto tému, keď Janko spomenul, že mu chýba motivácia a na ničom nepracuje, ale má doma dve BMP-1 od S-Modelu. Ja, naopak, pracujem na veľkom projekte do časopisu, ktorý je veľmi vyčerpávajúci, a potreboval som nejaký oddych.

Stavebnicu som mal v piatok doma a cez obednú prestávku v práci som mal model zlepený. Zostávalo vymyslieť nejakú poľnú vychytávku, ktorá by model odlíšila. Pôvodne som zamýšľal spraviť stroj z Ukrajiny s veľkými gumovými zásterami, no nakoniec som ich z modelu strhol a chcel som ho nechať "holý". Nakoniec som narýchlo vyrezal z mosadzného plechu predstavné panciere a rozhodol sa spraviť stroj z mojej obľúbenej Sýrie.

Samozrejme, práca odsýpala rýchlo, pretože sme sa dohodli, že pôjde o bezstarostný projekt a ak sa niečo nepodarí, tak sa svet nezrúti. Cez deň som robil na JS-7 do časopisu a po večeroch na BMP-1. V pondelok som sa Jančiho spýtal, ako je na tom - ja som vtedy čakal, kým uschne fading. Janči sa ešte len chystal na nástrek kamufláže, takže fajn, som v predstihu. Prišla streda a Janko píše, že má hotovo. A ja som ešte len maľoval odreniny! Nastúpila panika a prehodnotenie niektorých efektov, ktoré som na model chcel dať. Vo štvrtok som teda ešte ráno pred prácou nastriekal a nafadingoval predstavné plechy, cez obed patlal JS-7 a večer som BMP za dve hodinky dokončil.

 

Podobné stavby majú svoje výhody, človek sa pri nich zabaví a navzájom sa s kamarátom namotivuje. Ak si vyberiete jednoduchý model v malej mierke, je skutočne reálne mať projekt za týždeň hotový. A keď si viete zladiť aj čas, môžete prácu na modeli spojiť s videohovorom cez Skype a spraviť si svoj vlastný virtuálny patlák!

16. marec 2016 ... Ján Moravčík ... myšlienku postaviť si dvojstavbu s Maťom Kováčom sme nosili v hlave už pomerne dlhú dobu. Problém však bol načasovať si prácu a najmä čas na to, aby sme to obaja zvládli. Takto pred týždňom sme s Maťom písali, keď opäť padlo slovo na stavbu dvoch modelov súčasne. V mojich zásobách som našiel model BMP-1 v mierke 1/72 od S-model a Maťovi som navrhol, či by sme sa nevrhli práve na tento model. Súhlasil, a tak jeden model cestoval prvou triedou priamo do Trebatíc za Maťom. Dohodli sme sa, že stavba bude plne v réžii každého z nás, nikto nebude vedieť predlohu, kamufláž toho druhého a je dovolené mierne what-if. Ak medzi sebou budeme písať o stavbe, tak len komentár bez konkrétnych informácií a fotografií. Časový limit jeden týždeň. „Slávnostné“ odkrytie obidvoch prác sa uskutoční v piatok práve na našom webe. Keďže v mojom prípade sa jedná už o štvrtý model BMP-1 od firmy S-model a vždy bol sýrsky, poviem len to, že v tomto prípade to bude niečo iné. Sledujte stránky priatelia!

rok 2013

rok 2014

rok 2014

návrat hore