eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

MODELMASTER 2016 - report + fotografie lietadiel

Pridaný 19.06.2016 | autor Ján Moravčík

19. jún 2016 ... Ján Moravčík ... v galérii na konci článku nájdete fotografie modelov lietadiel a pripájamaj krátky report. 

Ak ma pamäť neklame, tak MODELMASTER 2016 bol v poradí už piaty ročník súťaže, ktorej organizátori sú chalani z KPM Handlová. Súťaž patrí medzi moje najobľúbenejšie a to z jediného dôvodu, vďaka jej skvelej atmosfére. Je to súťaž, kde má človek čas prezrieť si všetky modely, workshop, nakúpiť a ešte aj porozprávať sa s priateľmi.

Včerajší MODELMASTER to len potvrdil. So svojim workshopom sa predstavil Martin Kováč z Trebatíc a divákom ukázal, ako na znázornenie striel a zásahov na modeloch bojovej techniky. Jeho modelárske zručnosti sú svetové. Celý workshop sme na kameru zaznamenali (EASTMODELS prišiel s novinkou, že by organizátorom pomohol s technickým zabezpečením workshopov – poskytnutie videovybavenia a spracovanie workshopov), a tak ho v najbližších dňoch budete môcť, tí čo ste v Handlovej včera neboli, pozrieť na našich stránkach.

Bohužiaľ súčasne so súťažou v Handlovej sa konala súťaž vo Vinici. Dostali sa mi do uší správy, že organizátori súťaže vo Vinici boli rozhorčení, že je súťaž v ten istý deň aj v Handlovej. Pre spresnenie celej situácie si dovolím v mene organizátorov celú situáciu vysvetliť. MODELMASTER 2016 sa mal konať už v apríli. Bohužiaľ, kvôli technickým problémom v kultúrnom dome (vydutá podlaha a následná reklamácia prác) boli nútení svoju akciu buď zrušiť alebo presunúť na termín, ktorý im bol ponúknutý. V žiadnom prípade v tom nebol úmysel, ale keďže prednosť majú komerčné akcie kultúrneho domu, človek musí vziať to čo je. Stalo sa to aj súťaži Bulldog fest tuším, že v roku 2012, kedy nám bolo oznámené týždeň pred súťažou, že v našom termíne tam musí byť iné podujatie. Nový termín tak padol na deň, kedy sa konala súťaž v Poprade. Človeka to nepoteší, ale niekedy sa tomu nedá vyhnúť.

Čo sa týka súťaže, pozitívne musím zhodnotiť pokojnú atmosféru a organizáciu a oceniť musím fakt, že včera bolo možné vidieť modely skutočne na vysokej úrovni. Niekedy naozaj nejde o kvantitu, ale o kvalitu. Výborné boli kategórie lietadiel a bojovej techniky. Najmä modely Miroslava Rothmajera, jeho prácu sme ocenili aj pohárom eastmodels.

Jedným z najatraktívnejších modelov súťaže bola škoda 110 od Huberta Polčíka, ktorú si vyrobil sám. Celú stavbu si môžete pozrieť, keď kliknete TU.

Nesmiem zabudnúť ani na mladých modelárov. Už dlhšiu dobu sledujem prácu modelára z modelárskeho klubu pri MsKS v Rimavskej Sobote – Józsiho Burszkiho. Józsi je vekom mladý modelár, ale jeho práca je už teraz na veľmi vyspelej úrovni. Aj podľa Štefana Pásztora (predsedu MK pri MsKS v Rimavskej Sobote) sa jedná o veľmi talentovaného modelára, ktorý má veľký potenciál. S Jószim by sme chceli urobiť v dohľadnej dobe aj rozhovor pre náš portál, verím, že sa nám to podarí.

Veľmi príjemným momentom bola situácia, keď už bolo po súťaž a my sme pomáhali organizátorom s upratovaním priestorov, na stoloch ostalo niekoľko modelov, ktoré si modelári ešte nevyzdvihli. Medzi nimi aj Tiger I od Academy v mierke 1:35. Humorne sme sa bavili o tom, kto z nás si ktorý model zoberie domov, keď v tom prišiel pán, majiteľ Tigra. Veľmi ho mrzelo, že už bolo po súťaži. Prišiel skoro ráno, potom odišiel za rodinou a vrátil sa, keď už bolo po vyhlásení výsledkov. Prezradil nám, že Tiger je jeho v poradí štvrtý model a modelárstvu sa začal venovať intenzívne po tom, čo mu manželka kúpila na Vianoce striekaciu pištoľ s kompresorom. Jeho model bol špičkovo spracovaný a rozhodne nenasvedčuje tomu, že je len štvrtý. Ako sme tam všetci stáli (Martin Kováč, Števo Pásztor, Majo Glemba, Miro Mušinka a chalani z Handlovej) pýtal sa nás na náš názor a na to, a čo má zlepšiť. Spustila sa tak veľmi zaujímavá debata a verím, že pre pána veľmi obohacujúca. Od organizátorov sa pokúsim dohľadať meno, aby sme vedeli, ako sa volá tento talentovaný modelár.

edit: meno tohto talentovaného modelára je Jaroslav Matejček. 

Na záver by som povedal len jednu vec, chalani, zvládli ste to na výbornú! A za všetkých zúčastnených vám veľmi pekne ďakujem.

 

 

návrat hore