eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024

Modelársky klub Rimavská Sobota

Pridaný 29.09.2015 | autor admin

Na Slovensku je pomerne dosť modelárskych klubov, no paradoxne tie mladšie sú aktívnejšie. Medzi relatívne mladé zoskupenia modelárov patrí aj modelársky klub v Rimavskej Sobote, s ktorého predsedom Štefanom Pásztorom sme sa porozprávali.

Ahoj Štefan, v prvom rade sa môžeš našim čitateľom predstaviť, odkiaľ si, koľko máš rokov a ako si sa dostal k modelárstvu.

Ahoj, volám sa Štefan Pásztor, som z Rimavskej Soboty, momentálne žijem v Košiciach, kde študujem na Technickej univerzite na strojníckej fakulte. Mám 21 rokov a k modelárstvu (aktívnemu) som sa dostal pred troma rokmi, keď mi bývalá priateľka kúpila na narodeniny model (Avro Lancaster 1/72 od Revellu). Vtedy ma to tak chytilo, že ma to drží dodnes, ibaže sa venujem technike, ku ktorej ma priviedli chalani z nášho klubu.

Viem, že váš klub prešiel v poslednom čase určitými organizačnými zmenami, rovnako tak ste dolaďovali formálnu stránku samotného klubu. Okrem týchto záležitosti ste začali aktíve pracovať s deťmi. Ako sa vám darí získavať nových členov?

Áno, určité zmeny nastali, musím povedať že len a len pozitívne. Momentálne už oficiálne patríme pod Mestské kultúrne stredisko, kde sa nachádza aj naša dielňa. Ďalšou dôležitou zmenou bolo vylúčenie rušivých elementov z klubu, čo malo za následok príchod obrovskej pohody a relaxu ako v klube, tak aj mimo klubu. No a s tým súvisí „získavanie“ nových členov – niektorí sa zrazu sami vrátili, ten to povedal kamarátovi, tomu o klube povedal ocov kamarát a zrazu sme tam mali 9 mladých. Najdôležitejšou úlohou po týchto zmenách bolo vytvorenie dobrého prostredia pre mladých, čo sa nám veľmi rýchlo podarilo – v podstate to šlo samo. V súčasnosti sme si povedali, že momentálne je 10 mladých maximálna možná kapacita, ktorú vieme počas piatkových stretnutí zvládať, takže nejaké extra nábory alebo podobné počiny nepotrebujeme. Do budúcnosti však nevylučujem rozšírenie týchto čísel.

Prezraď nám, ako Váš klub vznikol, koľko máte členov a ako funguje vaša činnosť.

Náš klub vznikol už dávnejšie (rok si nepamätám), založili ho najstarší členovia Igor Filipiak, Erik Súňai, Jozef Griger, Štefan Bőd a Peter Mag. Z rozprávania viem, že ranných dobách nášho klubu, chodili deti modelovať ku Igorovi domov, pretože sme nemali k dispozícií žiadne priestory. Neskôr sme sa usídlili v Matici Slovenskej. Po pár rokoch však nastali problémy s vedením a rozhodovaním na najvyšších miestach Matice a tak sme tieto priestory museli opustiť. V súčasnosti je našim sídlom Mestské kultúrne stredisko, kde máme aj svoju pracovnú dielňu, kde sa pravidelne stretávame každý piatok, vždy niečo pomodelujeme, vymeníme si nový skúsenosti, preberieme novinky na modelárskom trhu a tak podobne. V súčasnosti máme 20 členov z čoho deviati sú mladší členovia pod 18 rokov.  

Viem, že realizácia tohto ročníka súťaže RS modelfest nebola tak jednoznačná a počas minulého roka boli určité „reči“, či vôbec súťaž bude.

Áno, je to pravda. Všetky obavy vznikali práve kvôli nedostatku času, ale nakoniec sa nám podarilo dohodnúť, rozdeliť si úlohy a spáchať akciu. Ako som už spomínal, mala by to byť súťaž s kľudnou atmosférou, ale zato dobrým stretnutím modelárov na začiatok roka.

Čo plánujete priniesť modelárom v budúcom ročníku vašej modelárskej súťaže?

V prvom rade chceme priniesť modelárom tradičné marcové stretnutie na strednom Slovensku v znamení kľudnej atmosféry. Pre nás je to najdôležitejší faktor, ktorý keď nebude chýbať, ostatné už príde samo.  

Fotografie z posledného ročníka RS modelfest konanej v marci tohto roku

Určite si samotné prípravy vyžadujú obetovanie voľného času a tiež vybavenie množstva vecí, skús nám priblížiť kedy začínate s prípravami a v čom spočívajú.

Prípravy začíname obvykle tak v novembri – decembri, keď si zvykneme zarezervovať termín v Mestskom kultúrnom stredisku. Nasledujú dohady o kategóriách, programe, stanoví sa určitý rozpočet atď. Samozrejme musíme obehať našich už takpovediac stálych sponzorov a následne sa môžeme pustiť do nakupovania ocenení, kancelárskych potrieb, navrhujem diplomy, pripravujú sa registračné hárky na ráno, deň pred súťažou sa kupujú bagety. Samozrejme piatok pred súťažou je najhektickejší, treba všetko dotiahnuť ako sa patrí. Pri to však vzniká asi najviac stresu. Je okolo toho ešte okrem spomínaných vecí veľa drobností, ale kto už niečo podobné organizoval, vie o čom hovorím.

V minulom roku som tiež počul, že sú na Slovensku určité tendencie vytvorenia jednej veľkej súťaže v Poprade, na ktorej by participovali jednotlivé modelárske. Našťastie sa k tomuto riešeniu nepristúpilo a súťaž, kde sa mala nová koncepcia presadiť sa tohto roku nakoniec ani neorganizuje. Aký je tvoj názor na takéto riešenie.

Áno, niečo som zachytil aj ja; dokonca dosť z blízka. Myslím že na Slovensku takáto akcia nemá veľmi potenciál. Pochybujem či by sa niekde vo svete uchytil takáto akcia, ktorá by sa mala organizovať celonárodne.  

Musím ešte spomenúť, že ty spolu s ostatnými členmi z klubu ste pred dvomi rokmi vytvorili registračný systém www.modelarea.sk, čo je hlavným zmyslom tohto webu?

Musím ťa poopraviť. Celé si to vymyslel náš bývalý člen Michal Kalina. Ako nápad to nebolo zlé, ale niekoľko vecí je tam stále nedotiahnutých a Michalov prístup k tomuto nikam nevedie. Ale aby som ti odpovedal na otázku, hlavným zmyslom spomínanej stránky je/bola centrálna registrácia modelárskych súťaží na jednom serveri.

 


 

návrat hore