eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024

Eastmodels vysiela výpravu do Telfordu

Pridaný 22.10.2016 | autor Marian Glemba, eastmodels

22. október 2016 ... eastmodels ... presne o tri týždne sa bude EASTMODELS team nachádzať na jednom z najväčších modelárskych podujatí v Európe, na súťaži Scale Model World v anglickom meste Telford. Okrem zbierania foto a video materiálu na webové stránky budú chalani so svojimi modelmi súťažiť.

Aký je plán cesty?

Ako už viete do Anglicka sa zo Slovenska chystajú dve výpravy. Prvá, ktorú organizuje Martin Mikuláš vyráža na cestu už v stredu 9. novembra, pretože podľa predpisov musí mať autobus 8 hodinovú prestávku. Tento čas využije výprava na návštevu múzea v Nemecku. Naša výprava v zložení Ján Moravčík, Martin Hronský, Marián Glemba, Štefan Pásztor, René Molnár a Tomáš Nečas vyrazí na cestu v piatok 11. novembra z letiska Milana Rastislava Štefánika s príletom do Londýna o 8:15. Na letisku budeme mať pripravené auto, ktorým sa presunieme do hotela Holiday Inn Express Stafford M6, ktorý je od miesta konania SMW vzdialený 20 km. V piatok určite budeme venovať čas návšteve pamiatok v okolí miesta, kde budeme ubytovaní, určite vyskúšame tradičnú anglickú kuchyňu a miestne špeciality.

Prečo sme sa rozhodli cestovať do Anglicka letecky?

V prvom rade z dôvodu dĺžky prepravy do miesta konania súťaže. Let trvá hodinu a 25 minút, presun do hotela necelé tri. To znamená, že okolo obeda sme na mieste. Máme tak viac než polovicu dňa na to, aby sme si užili Anglicko. Ďalšou rozhodujúcou vecou sú samotné náklady, ktoré sú spojené s cestou. Nie je to žiadne tajomstvo, takže si to poďme zosumarizovať:

  • Letenka ... 57,88 eur
  • Ubytovanie na tri noci ... 82,85 eur
  • Prenájom vozidla ... cca 50 eur
  • SPOLU ... 190,73 eur

Ak počítame ďalších 150 eur vreckové, sme na sume 340 eur. To vôbec nie je zlé, keď si vezmeme, že niektoré cestovky za tieto peniaze ponúkajú len základný zájazd, čo tvorí niekoľko desaťhodinovú cestu autobusom a ubytovanie.

Na cestu späť sme si vybrali nočný let s príletom do Bratislavy o 23:00, takže aj pondelok využijeme na maximum. V pláne je presun do Londýna, odovzdanie auta a cestovanie po Londýne prostredníctvom metra. Verím, že si urobíme pekné fotografie pri Big Bene alebo si dáme niečo dobré pod zub v reštaurácii Jamieho Olivera.

IPMS Slovensko

Aj vďaka členstvu v novovytvorenej organizácii IPMS Slovensko môžeme čerpať niekoľko výhod. Automaticky máme vstup na celé podujatie zdarma a máme možnosť klubovej prezentácie, to znamená zázemie na celé dva dni. Týmto by sme chceli poďakovať Martinovi Mikulášovi a MK Zobor v Nitre za vybavenie potrebných náležitostí. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Po roku činnosti (modelársky portál EASTmodels.sk začal svoju činnosť 1. septembra minulého roka) vyšle EASTmodels výpravu na jednu z najprestížnejších súťaží sveta, do anglického Telfordu (súťaž Scale Model World 2016 sa uskutoční 12.-13. novembra 2016). O tejto súťaži som počul veľmi veľa, tí modelári, ktorí tam boli alebo pravidelne chodia si súťaž nevedia vynachváliť, druhá skupina modelárov, ktorá v Telforde nikdy nebola tvrdí, že súťaž je preceňovaná. Nič iné nám teda nezostáva, len si vytvoriť názor na toto podujatie sami. Ako už viete do Telfordu sa chystá aj zájazd slovenských modelárov, tí však budú cestovať prenajatým autobusom. My sa na cestu vydáme letecky po trase Bratislava – Londýn, kde následne presadneme do vlaku smerom na Telford. EASTmodels team budú tvoriť:

  • Ján Moravčík
  • Martin Hronský
  • Marián Glemba
  • Štefan Pásztor

Okrem veľkého množstva fotografií, ktoré vám z tohto podujatia prinesieme chceme dokumentovať aj cestu tam a veríme, že nám ostane čas na návštevu nemodelárskych miest Anglicka. Ako iste viete modelárstvo na svete má jeden vážny handicap a to je fakt, že neexistuje svetová organizácia, ktorá by zastrešovala plastikových modelárov. Neexistujú preto žiadne oficiálne majstrovstvá sveta, tak ako je tomu u iných modelárskych odvetví. Súťaž Scale Model World Telford je roky považovaná za neoficiálne majstrovstvá sveta. V niektorých krajinách sú dokonca výsledky z tejto súťaže meradlom prideľovania štátnych dotácií (takto to napríklad funguje v susednej Českej republike). Od ľudí, ktorí do Anglicka pravidelne cestujú som počul, že práve česká výprava patrí medzi tie najúspešnejšie.

Keďže celá zostava sme aktívni modelári silne zvažujeme účasť v súťaži. Celé je to ale veľmi otázne, pretože cestovať v lietadle s modelmi je veľký risk. No, keď tam už budeme, bola by škoda neporovnať sa so zahraničnou konkurenciou. Rokmi zaužívaným zvykom modelárov, ktorí SMW navštevujú je, že z každého štátu prinesú na spoločný stôl typickú potravinu alebo nápoj a všetci to potom môžu ochutnať. Rozmýšľam, čo by sme mohli zobrať my, možno parenicu, oštiepok alebo syrové korbáče?...

Chcel by som len pripomenúť, že okrem toho, že v Anglicku budeme reprezentovať portál EASTmodels, pôjdeme tam tiež ako oficiálni členovia IPMS Slovakia. Výhody z tohto členstva sú jednoduché - bezplatné vstupné do všetkých priestorov súťaže (vstupné na tejto súťaži je 10 libier na deň, pri zakúpení lístka na dva dni platí zvýhodnená cena 15 libier)

zdroj obrázkov: www.kpm-zlin.blog.cz

návrat hore