eastmodels.sk
eastmodels.sk

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024
#

Nasledujúca udalosť

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024

PMS 2016 - kompletná galéria + report Dana Hajtingera

Pridaný 03.09.2016 | autor Daniel Hajtinger

Prvykrát som sa o návrate Prešova na zoznam súťaží Slovenska dozvedel už v Liptovskom Hrádku na Bulldog feste 2016 v máji tohto roku. Bola to určite potešujúca správa od členov KPM Prešov, keďže naposledy sa podujatie Prešov Model Show konalo v roku 2010. A že to bola akcia nemalých rozmerov mi môže potvrdiť asi každý, kto sa jej zúčastnil. Žiaľ veci a hlavne majiteľ hádzanárskej haly v Prešove zariadili to, že súťaž sa podarilo zorganizovať až po vyše šiestich rokoch. Ale o to väčší a príjemnejší návrat to bol. Pamätám si, ako som na posledný ročník Prešov Model Show išiel s otcom a bola to moja prvá súťaž, na ktorej som sa zúčastnil. Preto sa chcem hneď na začiatok poďakovať organizátorom, že dokázali znovu vrátiť Prešovu to, čo si zaslúži.

Už pár minút po ukončení online registrácie informoval Václav Hochmuth o celkovom počte registrovaných modelov cez internet 342 modelov, čo je celkom pekné číslo. Nakoniec sa ešte priamo na súťaži číslo vyšplhalo na 594. Po toľkých rokoch je to určite super, však? Nebolo to len o kvantite ale aj o kvalite. Väčšinu modelov sme mali možnosť vidieť naozaj kvalitne spracovaných, či už z pohľadu patiny alebo stavby. Hojné zastúpenie malo aj osadenstvo papierových modelov. Súťaž v metropole Šariša podporili aj modelári z Poľska, Maďarska a Českej republiky. Dokonca sme mohli stretnúť návštevníka z Veľkej Británie a USA.

Akcia sa konala v novozrekonštruovanom sklade soli na Solivare o čom sme vás už informovali po celý čas na našom portáli. Miesto konania teda zohralo dôležitú úlohu pre propagáciu súťaže verejnosti, keďže sa jedná o Národnú kultúrnu pamiatku a technické múzeum. Všimnúť sme si mohli aj zvýšený záujem verejnosti a detí. Spôsobili to asi členovia Dobrovoľného hasičského zboru obce Drienov, Dulová Ves a Lemešany, ktorí súťaž podporili svojimi hasičskými Tatrovkami. Deti sa teda nenudili a mohli si vyskúšať aké to je sedieť na korbe alebo zapínať sirénu. Určite pritiahli pozornosť ľudí už z diaľky, keďže tak výrazné v okolí nič nebolo. (Osobne mne sa páčili asi najviac z celej akcie a to mám vyše 19násť)

Portál Eastmodels.sk udeľoval ako vždy cenu do súťaže a tentoraz to bola krásna medaila a knižka na ktorej spolupracoval Ján Moravčík s Migom Jimenezom. Členovia klubu KPM Prešov pridali ešte diplom a všetko to získal Martin Cuper z MK pri MsKS Rimavská Sobota za jeho model irackej T-62. Zaujala hneď na prvý pohľad svojou svetlou farbou a určite aj prevedením.

Najlepšie kúsky a atmosféru súťaže si môžete prezrieť v galérii nižšie. Papierovú časť súťaže ovládol Tomáš Ňachaj, ktorý získal vo svojej kategórii prvé miesto za Tatru 148 S1 ARKTIK 6X6. Rovnaký model mu vyniesol aj ocenenie DHZ Drienov a cenu za najlepší papierový model si odniesol tiež Tomáš za Tatru 815. S Tomášom Vám čoskoro prinesieme aj rozhovor, určite sa máte na čo tešiť.

Za záver sa chcem v mene admin teamu Eastmodels.sk poďakovať organizátorom PMS 2016, členom KPM Black Sheeps Bardejov a všetkým tým, ktorí  sa podieľali na znovuoživení súťaže Prešov Model Show. Vďaka patrí aj tým, ktorí súťaž podporili či už finančne, vecnými cenami alebo návštevou. Poďakovanie ide aj  Dobrovoľným hasičským klubom z Drienova, Dulovej Vsi a Lemešian. Akcia bola určite úspešná a vydarená, príjemne spestrila začiatok sezóny a koniec letných prázdnin a držíme palce, nech súťaž pokračuje aj v ďalších ročníkoch s ešte lepšími výsledkami. 

návrat hore