eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Memoriál W/O Pavla Pukančíka 2016 - kompletná fotogaléria!

Pridaný 13.09.2016 | autor Ján Moravčík, Marián Glemba

13. september 2016 ... Marián Glemba ... v galérii nájdete skompletizované fotografie zo súťaže Memoriál W/O Pavla Pukančíka v Martine. 

11. september 2016 ... Ján Moravčík ... do galérie pod článkom sme nahrali fotografie modelov bojovej techniky. 

11. september 2016 ... Marián Glemba ... prinášame vám report Jána Moravčíka.

Do Martina na tradičný Memoriál cestujem pravidelne už od roku 2012. Predtým som absolvoval ročník tuším, že v roku 2006 ešte v starých priestoroch. V úvode môjho reportu by som chcel povedať, že v Martine to bol včera už 21. ročník súťaže.  Okrem martinských modelárov sú členovia klubu modelári z celého Slovenska, dokonca aj mimo neho. Samotný klub tohto roku oslavuje 35 výročie od svojho založenia.

Súťaž organizujú celé roky zo svojich vlastných zdrojov, bez sponzorov. Akcia je tradičná a má svojich verných návštevníkov. Okrem súťaže sa do Martina chodí na legendárne posúťažné stretnutie MESSIMO. Mrzí ma, že sa mi nikdy nepodarilo tejto parády zúčastniť. Snáď sa to už budúci rok zmení. Ale poďme ku súťaži a najmä k modelom, ktoré sme mali možnosť včera vidieť.

Aj napriek tomu, že súťaž mala pozvoľný priebeh, krátko po pol jedenástej večer boli stoly v zasadačke bývalého riaditeľstva ZŤS plné. Vysoká kvalita modelov ako v lietadlách, rovnako tak v bojovej technike. Medzi prvými modelmi, ktoré sa objavili na stoloch bola zbierka modelov Mig 21 v mierke 1:144 od Michala Hlaváča. S údivom som sa na ne pozeral. Prekrásne jemná robota so skvelým finišom.

Veľmi pekne spracovaný model bol Iljušin Il-2 v netradičnej nemeckej kamufláži.

Po dlhšom čase som mal možnosť si opäť prezrieť Focke Wulf od Braňa Heraina naživo. Skvelá práca na povrchovke. Podľa mňa najlepší model lietadla v Braňovom prevedení. Braňo prezentoval na súťaži aj model BMD-1 v mierke 1:72 od firmy S-Model a Humber Mk IV v mierke 1:48. Práve druhý menovaný ma zaujal, videl som skôr nejaké fotografie na facebooku, no naživo je to dokonalé.

Nesúťažne svoje modely prezentoval aj Martin Red Kováč, s ktorým som sa včera bavil o víkendovom workshope, ktorý sa bude organizovať už tento víkend. Na podujatí sa zúčastní aj naša redakcia a od piatku až do nedele vám budeme prinášať novinky a fotografie. Kto by mal záujem stačí, keď kliknete TU a dozviete sa všetky potrebné informácie.

Medzi modelármi bolo možné vidieť veľa známych tvárí, medzi nimi - Poldo Klas, Miloš Völkl, Martin Borecký (ten si odniesol aj cenu EASTMODELS), Štefan Pásztor, partia z Hornej Nitry, chalani z Ivanky pri Dunaji a mnohí iní. Aj napriek tomu, že som musel zo súťaže odísť skôr, musím vysloviť veľkú spokojnosť. Bol to tradičný Martin, presne taký aký ho máme radi. Kto chcel prísť prišiel, kto nie ostal doma.

Martin Borecký a jeho model E-100, za ktorý si odniesol cenu EASTMODELS

Teraz trochu na inú tému. Od začiatku roka 2016 sa na Slovensku „udomácnil“ veľmi podivný fenomén dehonestovania práce organizátorov modelárskych súťaží. Všetko to odštartovalo na modelárskom fóre v téme ZAmodel. Neskôr boli napádaní organizátori, modelári, dokonca sme kritiku dostali aj my (a aj ja ako súkromná osoba). On ten problém v samotnej kritike nie je, pretože tá je správna a do nášho koníčku patrí. Mrzí ma len to, že mám čoraz väčší pocit, že ľudia, ktorí za týmto znepríjemňovaním stoja (ich mená si môžete vydedukovať sami, nie je to nič zložité) to preháňajú a ich jediným cieľom je provokovať. Bohužiaľ veľmi veľa ľudí im na to stále skáče a oni sa v tom vyžívajú. Tu neplatí, že najlepšia obrana je útok. Tu platí, že najlepšia obrana je nereagovať. Pritom si myslím, že sa jedná o ľudí, ktorí v podstate nie sú šťastní a toto je spôsob, ako si kompenzujú komplex menejcennosti, to že nikam nepatria. Možno sú to ľudia, ktorí sú osamelí, s každým majú problémy a toto je ich čas, kedy aspoň na chvíľku majú pocit, že sú podstatní.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11. september 2016 ... Ján Moravčík ... každý, kto na súťaž do Martina cestuje mi dá za pravdu, že toto miesto je baštou modelárov, ktorí sa venujú stavbe lietadiel. V týchto kategóriách bolo možné vidieť včera skvelé kúsky! Pozrite sa na fotografie v galérii.

Súvisiace články

návrat hore