eastmodels.sk
eastmodels.sk

Momentálne nenasleduje žiadna udalosť

#

Nasledujúca udalosť

Momentálne nenasleduje žiadna udalosť

Premiérový Tank Lab mojimi očami

Pridaný 18.09.2016 | autor Ján Moravčík

Premiérový Tank Lab je za mnou. Aké mám pocity, splnil alebo nesplnil moje očakávania? Prečítajte si nasledujúcich pár riadkov.

Hlavným tvorcom celej myšlienky Tank Labu ako víkendového workshopového podujatia je Rasťo Hasiček, 29 ročný „ajťák“ z Košíc, ktorý modely robí len pol roka. S Rasťom som sa stretol prvýkrát v modelárskej predajni PROSPEKTOR v apríli tohto roku, kde som predvádzal základné modelárske techniky. Musím povedať, že už vtedy mal Rasťo veľký záujem učiť sa, nasávať informácie a moju prítomnosť v predajni využil na maximum. Mimochodom v Košiciach som ho pozval na našu akciu Bulldog fest, ktorá sa konala o mesiac neskôr. Aj napriek tomu, že som sa nemohol Rasťovi počas Bulldog festu venovať, potešil som sa, že meral cestu do Liptovského Hrádku. Nie je vôbec náhoda, že Tank Lab lektorsky viedol Martin „Red“ Kováč, pretože práve Martin mal v Hrádku mimoriadne zaujímavý workshop a Rasťovi sa jeho práca páčila.

Rasťo Hasiček

Ako som spomínal v úvode, Rasťo je v modelárstve absolútnym začiatočníkom. Má veľkú motiváciu a chuť sa v tejto oblasti zdokonaľovať a vzdelávať. Vymyslel preto tento zaujímavý formát workshopu, a tak vlastne spojil príjemné s užitočným. Aj keď boli na začiatku isté pochybnosti o úspechu, po tomto víkende musím povedať, že sa ničoho netreba obávať a som si istý, že Tank Lab bude úspešný. Ale poďme k podstate veci.

Nechcem, aby moje slová vyzneli ako objednané pozitívne hodnotenie, chcem, aby ste tieto riadky brali ako objektívne zhodnotenie zažitého. Možno, že si poviete, načo by som chodil na takéto podujatie, platil peniaze za to, aby mi niekto vysvetľoval, čo a ako mám na modeli robiť, keď je na internete kvantum videí a návodov (alebo vlastne už všetko ovládam) ... veď tie peniaze viem investovať napríklad do kúpy nových stavebníc. Je to nepochybne pravda, ale akú hodnotu má súkromná lekcia vedená takmer individuálnou formou od jedného z najlepších modelárov na Slovensku? No pre každého inú. Pre mňa to bola obrovská skúsenosť a najmä si uvedomujem, že po tomto víkende sa moje modelárske zručnosti posunuli na novú úroveň (veľký problém väčšiny modelárov je to, že sa dostali na nejakú úroveň a ich schopnosti sa nevyvíjajú, jednoducho sa už nezlepšujú. Na súťaži síce získavajú ocenenia, no podľa mňa nie sú ocenenia práve to, čo odzrkadľuje kvalitu. Pre mňa je podstatný model a to, čo sa odohráva na modelárskom stole doma). 

Nechcem robiť modely tridsať rokov a tridsať rokov rovnako, chcem sa posúvať a pochopil som, že tak ako treba investovať do kvalitného modelárskeho náradia, treba investovať aj do edukácie. Počas víkendu bolo predvedených a vyskúšaných množstvo techník, o niektorých som vedel, niektoré boli pre mňa nové. Áno, aj po takmer  17 rokoch som zistil, že nie všetko viem. Nejde však ani o techniku, ale o grify ako ich na model aplikovať. Vynikajúcim pomocníkom v tomto prípade bol veľký televízor s kamerovým záznamom v HD kvalite. Skvelé!

A ak sa bude organizovať Tank Lab opäť? Tak ak mi to rodinné a pracovné povinnosti dovolia, určite prídem. Pretože aj napriek tomu, že sme za modelom v priebehu víkendu strávil viac ako 23 hodín, chodil som spávať okolo druhej hodiny rannej, momentálne som chronicky unavený, toto je to, čo ma baví a pri čom relaxujem. Takýto pocit na modelárskej súťaži jednoducho nezažijete. Aj napriek tomu, že meno Rasťo Hasiček je vo svete modelárstva na Slovensku novým, po tomto víkende preukázal, že je mimoriadne schopným organizátorom, a tak o ňom určite nepočujeme naposledy.

Týmto by som rád poďakoval Rasťovi a Martinovi za organizáciu skvelého víkendu. Ďakujem za príjemnú atmosféru, pohostinnosť a dokonalú starostlivosť nielen o mňa, ale o všetkých, ktorí tam boli. Nižšie Vám prinášam tajný rozhovor s Rasťom Hasíčkom dnes ráno o druhej, kedy sme dokončili svoje modely. Fotografie budú pribúdať počas najbližších hodín. 

foto: Martin Michalovič

návrat hore