eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Telford, deň druhý - prvých 150 fotografií!

Pridaný 12.11.2016 | autor Ján Moravčík

Cesta z hotela prebiehala absolútne bez problémov, keďže sme si zvolili trasu mimo diaľnice. Mali sme tak možnosť vidieť anglický vidiek a prekrásnu anglickú prírodu. Rozmýšľal som prečo niektorí ľudia v Československu pristupujú k Telfordu tak kriticky. Povedal som si, že nebudem brať do úvahy žiadne reči a urobím si názor na základe vlastných skúseností.

Čím ma Telford prekvapil?

Jednoznačne výbornou organizáciou. Na každom rohu organizátor, ochrankár, všetko s dokonalou jednoduchosťou a presnosťou funguje. Pred miesto konania súťaže sme prišli tesne pred deviatou ráno, a keď sme videli tú radu ľudí, mysleli sme si, že v rade strávime pol dňa. Ihneď ako hodiny ukázali deväť hodín, otvorili sa dvere do centra a ten dlhý rad do 5 minút zmizol. Ihneď pri vstupe po predložení IPMS preukazov sme na ruky dostali pásky, ktoré nás oprávňujú k vstupu kamkoľvek.

Po vybalení modelov, čo trvalo tiež len pár minút, som začal všetky modely fotografovať. Aktuálne číslo súťažných modelov je niečo cez 1100. Pri prehliadaní modelov (zatiaľ len cez objektív) musím konštatovať, že Telford je kráľovstvom modelárov, ktorí sa venujú lietadlám, lodiam a scifi. Bohužiaľ bojová technika ma moc neoslovila až na pár kusov modelov, väčšinou od modelárov zo Slovenska a Česka. V kategóriách lietadiel som našiel obrovské množstvo skvelých modelov, prevažne lietadiel v službách RAF.

Telford je jedinečný ľuďmi. Na anglických modelároch, resp. ľuďoch je vidieť, že si žijú v pohode. Sú usmiati, priateľskí, pokojní a veľmi disciplinovaní. Je očividné, že tento modelársky sviatok v Anglicku si všetci užívajú. V hornej sále, kde sú umiestnené všetky súťažné modely nie je ani jeden meter zábran, ktoré by obmedzovali modelárov k bližšiemu nahliadnutiu. Aj napriek tomu tu nevidieť ľudí, ktorí by sa tlačili a nerešpektovali by túto „slobodu“.

Keďže hodnotenie prebieha dnes v čase od 12:00 – 15:00, tesne pred dvanástou hlavný rozhodca všetkých poprosil, aby vyprázdnili sálu. Do dvoch minút všetci veľmi kultivovane tento priestor opustili. Za komfort, ktorý tu celá naša zostava má, by sme radi poďakovali Martinovi Mikulášovi a IPMS Slovensko, ktorý celé toto podujatie zobral pod svoje krídla a my sme tak mali bezproblémový prístup všade.

Za mňa musím povedať, že v tomto je pre mňa Telford výnimočný. Ďalšia devíza, ktorú Telford má, je určite obrovské množstvo predajcov (je ich viac ako 180) vystavovateľov, SIGov a klubových prezentácií. Také množstvo bohužiaľ neuvidíte ani v Mošoňi a už tá je týmto vysoko nadpriemerná.

V galérii vám prinášame výber prvých fotografií druhého dňa v Telforde a malú časť z nesúťažného priestoru súťaže. 

návrat hore