eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024

Modelársky patlák CZ-SK

Pridaný 09.10.2015 | autor Ján Moravčík

Pred pár dňami sa mi cez facebook ozval Marek Nováček, ktorý ma informoval, že najbližší víkend bude niekoľko českých a slovenských modelárov "modelárčiť" na Liptove. Tzv. "patláky" sú pomerne populárne a to najmä v Českej republike. Nie je nič mimoriadne, že sa modelári stretávajú niekoľkokrát do roka, na niekoľko dní, kedy sú sústredení na jednom mieste a ich hlavnou a jedinou činnosťou je stavba modelov. Rozmýšľam, prečo sa niečo podobné neorganizuje aj na Slovensku. Pamätám si, že určité pokusy boli, ale všetko stroskotalo na klasickom slovenskom ... niečo mi do toho prišlo.

Chata Alpina - Vavrišovo

Je paradox, že takéto stretnutie sa neorganizuje na Morave, ani v iných častiach Slovenska, práve na tých miestach, odkiaľ pochádzajú aj účastníci. Bývam na Liptove od narodenia a vôbec som netušil, že taký ideálny objekt ako je Chata Alpina vôbec existuje. Jednoducho tam, kde je vôľa je aj cesta, a tak sa partia deviatich modelárov (Miloš Volkl, Marek Nováček, Marek Hovorka, Martin Glogar, Peter Straka, Martin Braun, Martin Kováč, Rišo a Ervín Kovalčíkovci) rozhodla stretnúť a zrelaxovať. A je to hlavne o relaxe. Predstavte si, že robíte model doma, raz vám zazvoní telefón alebo od vás niečo potrebuje manželka a či chcete alebo nie, nemáte absolútny pokoj. Tu je to úplne iné, neviete koľko je hodín, počúvate pohodovú hudbu a čo je pre patlák charakteristické, panuje tu skvelá nálada. Nehovoriac o edukatívnej stránke, kedy si ihneď môžete svoj postup odkonzultovať s kolegom. 

Ja som dnes niekoľko hodín s chalanmi pobudol a veľmi som ľutoval, že sa mi nepodarilo zorganizovať si to tak, že by som s nimi strávil dlhšiu dobu a čo hlavne, že som nerobil modely tak ako oni. Nevadí, najbližšie to rozhodne odčiním!

A aby ste vedeli aká atmosféra dnes panovala, prinášame vám pár fotografií. Zajtra sa na miesto "činu" vrátime a prinesieme vám fotografie progresu, ktorý chalani urobili. Sledujte stránky priatelia!

Súvisiace články

návrat hore