eastmodels.sk
eastmodels.sk

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024
#

Nasledujúca udalosť

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024

Brassica, klenoty z Českej republiky - Zetor 12045

Pridaný 02.12.2016 | autor Štefan Pásztor

Firma Brassica ma zaujala už skôr, keď vydala sériu Tatroviek v mierke 1/72. V návale všetkých noviniek som im dokázal odolať. To sa už nedá povedať o sérií Zetorov a do redakcie sme si ich kúpili hneď niekoľko kusov. Na rozdiel o Tatroviek, Zetory sú komplet konštruované v 3D CAD prostredí a mastre sú vyrobené aditívnou technológiou (3D tlač). Tento fakt sa odrazil aj na kvalite – aj tie najmenšie diely sú prepracované do najmenších detailov.

Pri polyuretánových odliatkoch sa často krát stáva, že výrobca vyťažuje formu nad jej limity a diely z posledných cyklov sú nedokonalé – najmä v rohoch je forma potrhaná alebo deformovaná a v týchto miestach ostáva materiál navyše. To však nie je prípad Brassica a dúfam že si výrobca tento štandard udrží aj naďalej. 

Stavebnica obsahuje 43 polyuretánových a 29 kovových dielov. Sklo na kabíne je riešené pomocou tenkej fólie s predtlačeným tvarom okien. V balení nájdeme aj dekály – Zetor CRYSTAL 12045 ale aj Ursus C-1204. Zásterky sú vytlačené na čiernom papieri (bude ich však nutné jemne prefúknuť čiernou farbou, pretože na nich vidno zrno papiera). Stavbou nás prevedie pomerne prehľadný návod na jednej strane A4, ktorý tak isto vznikol v prostredí CAD. 


Perfektné kolesá – základ každej kolesovej techniky


Diely motora a prevodovky



Kapota, predné masky pre Zetor aj Ursus a strecha


Diely interiéru – podlaha má nádherné jemné steny a nie je v žiadnom mieste deformovaná


Množstvo drobných dielov


Plechové blatníky a ich zásterky


Planžeta s kovovými dielmi

Pri plechoch by som sa ešte pozastavil. Hlavná planžeta, na ktorej sa nachádza konštrukcia kabíny, je vyleptaná z hrubšieho plechu. Dôvod je jednoduchý – konštrukcia kabíny bude pevnejšia a bude sa s ňou lepšie manipulovať. Naopak, blatníky sú vyleptané z tenšieho plechu, prípadné deformácie budú jednoduchšie. Najmä kabína si bude vyžadovať určitú dávku trpezlivosti a skúseností s plechmi, ale myslím že to nie je nič nezvládnuteľné.

Na záver by som  ešte dodal, že priamo od majiteľa firmy Brassica viem aké novinky chystá a myslím že o tejto firme v budúcnosti ešte budeme neraz počuť – v dobrom.

Súvisiace články

BSS P53S - BRASSICA models

Pridané 04.06.2017

návrat hore