eastmodels.sk
eastmodels.sk

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024

Plastic model Košice 2016 - report + fotografie lietadiel

Pridaný 18.12.2016 | autor Dano Hajtinger

Deviaty ročník súťaže Plastic Model Košice máme úspešne za sebou a znova sa rok čo rok potvrdzuje, že vždy odchádzam s dobrým pocitom a náladou. Elektronicky bolo dopredu zaregistrovaných niečo vyše 170 modelov a počítal som, že číslo narastie do soboty nad 300.

Na predvianočnej akcii v Košiciach som už piaty rok po sebe. Za ten čas som si už stihol zvyknúť, že súťaž patrí k mojím najobľúbenejším. Je za tým jednoznačne spojenie s blížiacimi sa Vianocami. Síce to vďaka počasiu tak nevyzerá... Na súťaží sme teda mali možnosť vidieť vyše 300 modelov. Ich kvalitu zvyšovali najmä lietadlá, či už prúdové alebo vrtuľové a našli sa aj vybraní jednotlivci v nižších vekových kategóriách, ktorí tak ako minulý rok, prevyšovali kvalitatívne modely seniorských kategórii. Musím ale priznať, že oproti vlaňajšiemu roku, bol počet modelov nižší. Aspoň z môjho pohľadu. To ale nič neuberalo na neopakovateľnej atmosfére. Súťaž sa radí ku komornejším akciám, ale táto akcia je viac o známych ľuďoch ako o súťažení. No ale aby som len tak nekecal do vetra. Rasťo si odniesol zo súťaže bohatý fotomateriál, na ktorý sa môžete tešiť v priebehu najbližších dní. Takisto sme si pre Vás pripravili, hneď niekoľko rozhovorov s členmi klubu vojenskej histórie, ktorí svojou účasťou podporil súťaž a tiež sa k slovu dostane hlavný organizátor celej súťaže Pavol Novotný. Nebudem prezrádzať nič viac ohľadom rozhovorov, tie sa Vám budeme snažiť sprostredkovať tiež v najbližších dňoch.

Hlavný organizátor Pali Novotný uprostred.

Zaujalo ma niekoľko skvelých modelov. Tento rok som si mohol prvykrát vyskúšať aj pozíciu „rozhodcu“. Nenazval by som to rozhodcom, keďže úprimne ich nemám veľmi v láske. Kto chodí pravidelne na hokej alebo futbal, vie. Dovolím si tvrdiť, že techniku žiackej kategórie ovládol jednoznačne model T-14 Armata (meno autora zisťujeme). Model bol dominantný vďaka viacerým aspektom. Hneď prvým bola v celku podarená kamufláž. Keď som to porovnával s ostatnými žiackymi prácami, bola to najlepšie spravená kamufláž. Druhým faktorom bola patina samotná. Žiadne prehnané efekty a pokusy o blato, zbytočné figúrky alebo doplnky bez pointy umiestnenia. Model ako celok udrel hneď na prvý pohľad do očí a zaslúžene sme mu pre to udelili prvé miesto.

Síce mi na súťaží chýbali známe mená, na ktoré som bol zvyknutý z minulých ročníkov, ale tentokrát mi robil výborného parťáka Rasťo Hasiček. Aj vďaka nemu vznikli už spomínané rozhovory a odniesol si aj svoju premiérovu cenu. Kategóriu, kde súťažil, tuším to bola bojová technika v mierke 1:72 a menšia, ovládol ziskom prvého miesta. Akciu hodnotím, tak ako minulé roky, veľmi pozitívne a teraz si môžete vychutnať jednotlivé galérie fotografií, ktorých utorom je Rasťo Hasiček.

Súvisiace články

návrat hore