eastmodels.sk
eastmodels.sk

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024

Sýrska T-55 Trumpeter 1/72

Pridaný 13.10.2015 | autor Ján Moravčík

Model T-55 je veľmi vďačná predloha, pretože ponúka veľmi veľké množstvo variácií a modifikácií. Aj keď sa jedná o pomerne „starý“, tak aj dnes je vo výzbroji viacerých štátov. Veľmi frekventovaný je najmä na blízkom východe, konkrétne v Sýrii. Niekedy počas leta som na facebooku objavil dve fotografie tohto tanku a ihneď som si povedal, že ho musím mať vo svojej zbierke.

Stavba

Na trhu máme k dispozícii niekoľko stavebníc modelu T-55 a to od Trumpeteru, PST a tiež ACE. V tomto súboji jednoznačne víťazí Trumpeter. Má však niekoľko chýb, ale kvalitou výliskov je to najlepšie, čo si môžeme zaobstarať. Trochu ma mrzí, že aj keď ho niekoľko firiem vyhlásilo ako novinku (Modelcollect a ToxsoModel), ani jednému z nich sa zatiaľ nepodarilo model reálne vydať. Ak si dobre spomínam, tak za posledné tri roky je toto môj piaty model tanku T-55 od Trumpeteru, a tak by som ho asi vedel postaviť aj poslepiačky. Jediné úpravy, ktoré boli nevyhnutné urobiť bolo nahradenie plastových madiel za madlá z medeného drôtu. Dorobenie palivových hadíc k nádržiam a výroba ochranných klietok reflektorov.

Toto sú štandardné úpravy. Moja predloha bola „vytuningovaná“ a tak som musel najprv z tenkého plastu vyrobiť škatule na vežu tanku a tiež pripraviť improvizované pancierovanie z palivových nádrží, ktoré som našiel v domácom vrakovisku. Podľa dostupných fotografií som vyrobil laser na vežu. Netreba ešte zabudnúť obrúsiť nadmerne hrubý dezén na kolesách. Keď som mal stavbu hotovú, mohol som sa pustiť do mojej najobľúbenejšej fázy farbenia a patiny.

Celý pracovný postup, s fotografiami aj popisom nájdete v galérii hneď pod článkom. 

návrat hore