eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Spielwarenmesse Norimberg 2017 - pozrite si video z cesty

Pridaný 06.02.2017 | autor Ján Moravčík, Rasťo Hasiček

06. február 2017 ... Rasťo Hasiček ... pozrite si video z cesty. Iba pripomeniem, že Ján Moravčík absolvoval do Norimbergu dlhú a náročnú cestu a v priebehu 28 hodín prekonal vzdialenosť 1600 km a v dopravných prostriedkoch strávil takmer 20 hodín.

05. február 2017 ... Ján Moravčík ... druhý ročník Svetového veľtrhu hračiek je úspešne za mnou. Po roku som si pripomenul, aké je to náročné presúvať sa v priebehu niekoľkých dní tak veľa kilometrov a čo je horšie, navštíviť všetko pre nás modelárov podstatné. Cesta z Prahy do Norimbergu prebehla absolútne bez problémov vďaka výbornému šoférovi Petrovi Vejvodovi a teší ma, že som sa s ním po rokoch stretnuť po prvýkrát osobne.  Mrzí má, že sme sa tradične nezastavili v McDonalde v Rozvadove, pretože náš navigátor Jindro si vtedy zmyslel, že si na chvíľku „schrupne“ a odbočku sme tak minuli. Zmenili sme plány a raňajky absolvovali v KFC pák kilometrov neskôr.

Pár minút pred desiatou sme už parkovali pred veľtržným centrom v Norimbergu a zhodou okolností hneď vedľa riaditeľa EDUARDu Vladimíra Šulca, s ktorým sme pokračovali do haly.

Plán znel jasne obehať to najdôležitejšie, a tak sme sa postupne vybral na stánky predajcov: Tamiya, Zvezda, Italeri, Heller, Trumpeter, Academy, Takom, AMMO by Mig Jimenez, BelKits, RS models, EDUARD, PlusModel, Brengun, Hauler, Special Hobby, Revell, Airfix, Miniart, Mirage, Masterbox, IBG models, Toro Models. Ak som na nikoho nezabudol zoznam by mal byť kompletný.

Oproti minulému roku som mal pocit, že pribudlo najmä predajcov a výrobcov kovových áut a dronov. Tých bolo skutočne požehnane. Čo najviac zaujalo mňa? Je toho skutočne veľa, ale asi najviac prezentácia modelov firmy Miniart. Ich modely sú fakt kvalitné a dávajú si záležať aj na tom, aby boli dokonale spracované. Ich kvalitu môžete posúdiť na fotografiách nižšie.

Ako sme už avizovali skôr, Mig chystá nové pasty na tvorbu terénu a tiež prípravky na stvárnenie vody. Spolu s Jindrom sme absolvovali príjemné posedenie práve s ľuďmi z AMMO by Mig Jimenez – Carlosom Cuestom, Vladimirom Paredesom, Chariem Pritchettom a Guillaumom Claisseom. Okrem noviniek sme sa samozrejme informovali na zdravotný stav Elizabeth. Carlos nám povedal, že v tomto ťažkom období jej a Migovi najviac pomáha podpora zo strany fanúšikov a za toto veľmi pekne ďakujú.

Veľmi príjemné posedenie bolo aj na stánku EDUARDu, ktorého prezentácia patrila medzi tie najlepšie na celom veľtrhu a len som sa utvrdil v tom, že táto firma má okrem vysokej kvality svojich modelov, precízne spracovaný aj marketingový program.

Ako som už písal skôr, to najdôležitejšie smerom k novinkám na rok 2017 prinesie Jindro už v najbližšom čísle časopisu Modelář a rozhodne sa máte načo tešiť, pretože sa jedná o veľmi zaujímavé novinky. Viac ako 600 fotografií sme nahrali na naše facebookovské stránky.

Postačí, keď kliknete na obrázok nižšie a dostanete sa na fotogalériu.

04. február 2017 ... Ján Moravčík ... včerajšie poobedie bolo v mojom prípade sprevádzané cestovnou horúčkou. Presne tie isté pocity sa opakujú, len je medzi nimi ročný rozdiel. Ako naschvál mi aj včera vyšla služba v práci, a tak som si musel prípravy a logistiku cesty naplánovať dôkladnejšie. Všetko ale dobre dopadlo, tieto riadky píšem z pohodlia RegioJetu, takže nalodenie mám úspešne za sebou. Pevne dúfam, že spojenie medzi Košicami a Prahou tohto prepravcu nezrušia, pretože otočiť Prahu – Liptovský Mikuláš za 20 eur už lepšie ani nemôže byť.

Na čo sa dnes najviac teším?

Musím povedať, že na stretnutie s Jindrom, pretože sa dostanem trochu do modelárskeho diania ... pravdupovediac v posledných týždňoch sa tomu môžem venovať len sporadicky, nakoľko mi popri práci, učeniu sa na skúšky, písania diplomovky a venovaniu času manželke a Adelke moc voľna neostáva. Minulý rok som mal v Norimbergu premiéru a musím povedať, že táto akcia je tou, kde sa to všetko varí, pečie, a kde sa robí biznis. Kvantum výrobcov, prezentácií, hračiek, modelov, noviniek, jednoducho to, prečo je tento koníček pre nás tým, čo je.

Pred dvomi dňami sme prostredníctvom nášho fan page na facebooku zdieľali fotografiu noviniek firmy Ammo by Mig Jimenez. Firma totiž do Norimbergu priniesla novinky na tvorbu vody a povrchu podložiek pod modely alebo diorám vo forme rôznych odtieňov zeme. Na facebooku som zachytil príspevok veľmi rozhorčeného priemerného, až podpriemerného modelára španielskeho pôvodu, ktorý sa pohoršoval nad tým, ako je to možné, že skoro totožný sortiment vydala pred nedávnom iná firma so sortimentom podobným Ammo.

Donútilo ma to zamyslieť sa nad tým, čo sa dá v dnešnej rýchlej dobe považovať za kradnutie nápadov, respektíve kopírovanie. Je to asi uhol pohľadu, no dnes nie je nič výnimočné, ak jeden modelársky výrobca vydá konkrétny typ modelu a o pár dní na to ho nasleduje s tou istou predlohou iný výrobca. Modelári, ktorí nie sú vo svete modelárstva zaangažovaní príliš osobne, tak im je to jedno. Chcú to mať rýchlo doma a za čo najlepšie prachy. A práve preto dnes cestujem do Norimbergu, aby som vás o ukradnutých, či neukradnutých novinkách z celého sveta prostredníctvom fotografií informoval. Na textové znenie si odporúčam počkať na februárové číslo mesačníka Modelář, kde to Jindro popíše absolútne dokonale tak, ako sme od neho zvyknutí.

Ja za chvíľu budem vystupovať , a tak vám želám pekné prežitie soboty priatelia. 

02. február 2017 ... Ján Moravčík ... už iba pár hodín ma delí od cesty do Norimbergu na Svetový veľtrh hračiek. Už teraz sa veľmi teším. Pred tým, než sa ocitnem v Norimbergu je predo mnou dlhá cesta, ktorá začne v piatok krátko po jedenástej, kedy sa nočným vlakom presuniem do Prahy, kde ma o 6:00 bude čakať Jindro Štěrbáček šéfredaktor mesačníka Modelář. Táto cesta sa už druhý rok realizuje pomocou spolupráce EASTMODELS.sk s časopisom Modelář. Tešiť sa môžete na rozsiahlu fotogalériu a pokiaľ mi to možnosti dovolia pokúsim sa natočiť pár záberov aj na videokameru. Rozhodne sa zastavím na stánku AMMO Mig Jimenez a Takom, spoločne s Jindrom navštívime tradičných českých producentov plastových, rezinových modelov a príslušenstva. Po pár hodín strávených v Nemecku moja polcesta opäť končí v Prahe, kde krátko pred desiatou v noci presuniem na vlak do Liptovského Mikuláša. V priebehu 30 hodín tak otočím niekoľko hodín na veľtrhu a okolo 30 hodín v dopravných prostriedkov. Bude to náročné, ale bude to stáť za to!

11. január 2017 ... Ján Moravčík ... pred pár dňami mi do schránky prišla pozvánka na medzinárodný veľtrh hračiek do Norimbergu, ktorý sa uskutoční v dňoch 1. – 6. februára. Na tejto akcii som sa zúčastnil po prvýkrát pred rokom vďaka spolupráci so šéfredaktorom časopisu Modelář Jindrom Štěrbáčkom. Aj napriek tomu, že návšteva tohto podujatia je pre mňa dobrodružstvom a mimoriadne náročná, pretože v priebehu 36 hodín budem až tridsať hodín cestovať, stojí to za to! Prečo? Z jednoduchých dôvodov, mám možnosť vidieť to najpodstatnejšie v modelárstve pre rok 2017. Akcie sa pravidelne zúčastňujú tí najlepší a najväčší modelárski výrobcovia a predajcovia  celého sveta. Človek má možnosť vidieť novinky, ktoré sa chystajú na trh ako prvý. Už teraz sa môžete tešiť na rozsiahlu fotoreportáž z akcie. A ako vyzeral minulý rok? Pozrite si to v odkaze pod článkom.

Súvisiace články

návrat hore