eastmodels.sk
eastmodels.sk

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024
#

Nasledujúca udalosť

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024

La 5 FN - prvý pohľad do krabičky

Pridaný 20.10.2015 | autor Marian Glemba

Po miernom čakaní môžeme konečne povedať, že nový La 5 FN od Kovozávdov Prostějov dorazil. Po pomerne kritickom hodnotení prvých testovacích výliskov, ktoré boli dostupne na súťaži E-Day sme boli zvedaví, čo nájdeme v škatuli. Už prvý dojem je veľmi dobrý a vo vnútri sa ukrývajú dva rámčeky zo šedého plastu s dielmi lietadla, rámček čírych dielov (prekryt kabíny), návod a dekály. Výrobca udáva stupeň dva v trojstupňovej škále obtiažnosti. Jednotlivé diely sme si dôkladne prezreli a tu je stručný záver.

 

Kvalita výliskov

Musíme konštatovať, že po prvotnom prehliadnutí jednotlivých dielov tieto spĺňajú tie najnáročnejšie kritéria hodnotenia. Výlisky sú čisté, sem tam sa môžeme stretnúť s veľmi drobnými otrepami, čo však nepredstavuje žiadny problém pri ich začistení. Kvalita detailov nie je síce na úrovni firiem ako Tamiya (najmä v interiéri), ale pre nadšencov sovietskej leteckej techniky a prívržencov firmy KP je to nanajvýš dostačujúce. Z nášho pohľadu sa jedná o kvalitne spracovanú predlohu, no vysloviť spokojnosť na 100% budeme môcť, až keď sa pustíme do lepenia jednotlivých častí. Veľkým problémom v testovacích modeloch bol prekryt kabíny, ten je v našom prípade absolútne v poriadku, dokonale číry a ponúka dve verzie: otvorený a uzavretý. 

Dekály

V škatuli nájdeme dekály na tri verzie a ihneď na prvý pohľad vidieť, že sa jedná o ich prvotriednu kvalitu. Len málo výrobcov modelov disponuje tak kvalitnými dekálmi, tak ako je tomu u KP. Okrem výsostných znakov tu nájdeme aj pásy pilota a rovnako tak palubnú dosku. 

Výber kamufláže

Návod ponúka tri rôzne kamufláže. Prvá je C-13 cvičnej letky z kresby na škatuli z Piešťan z rokov 1947-1948. Druhá predstavuje La 5 FN „bielu 48“ z Prahy z roku 1945 a tretia predstavuje opäť stroj z Piešťan, tentokrát sfarbený šedou na horných plochách a modrou na spodných z roku 1946.

Prvý dojem je veľmi pozitívny. V najbližšom článku vám prinesieme fotografie zo stavby, rovnako tak sa budeme venovať presnosti jednotlivých dielov a ich vzájomnému lícovaniu. Veríme, že rovnako pozitívny pohľad budeme mať aj v ďalšej časti článku. 

 

návrat hore