eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

La 5 FN KP - testovacia stavba

Pridaný 26.10.2015 | autor eastmodels

Pustili sme sa do stavby La 5 FN od Kovozávdov Prostějov. Prvý pohľad do krabičky bol veľmi pozitívny, veríme, že pozitívne hodnotenie tomuto modelu ostane až do konca stavby. Ako prvé stavebný plán odporúča začať stavbu interiérom. Ten je oproti jeho predchodcovi spred tridsiatich rokov značne upravený a zdokonalený, no aj dnes tu možno vidieť zjednodušené prvky, tak typické pre Kovozávody. Jednotlivé diely obsahujú drobné otrepy a takmer každý z nich je potrebné opracovať. Nie jeto však nič zložité, čo by modelár nezvládol a to aj úplný začiatočník. 

Zjednodušené časti interiéru by si zaslúžili väčšiu pozornosť

Celkovo však diely pasujú k sebe bez problémov  a interiér sa nám podarilo do trupu vlepiť absolútne pohodlne. Výrobca sa veľmi pekne popasoval s rebrovaním trupu. Rovnako žiadny problém nepredstavuje ani skúšobné napasovanie oboch polovíc trupu k sebe. 

Problematický sa javí byť kryt motoru, ktorý svojimi rozmermi mierne presahuje cez rozmer šírky trupu. Tento problém sme si všimli aj pri testovacích modeloch, ktoré boli dostupné na E-Day. Vybrúsenie do roviny asi nebude najlepšie riešenie. Odporúčame trup mierne roztiahnúť a diel napasovať tak, aby tento nedostatok nebol tak viditeľný. 

Hneď ako sme boli s lepením jednotlivých častí hotoví, postili sme sa do farbenia interiéru a jeho patine. Návod odporúča použiť farbu - stredne šedú, v tomto prípade sme siahli po odtieni farieb Tamiya XF-19. Povrch sme následne zalakovali pololesklým lakom a drobné detaili zapustil washom Africa Korps od firmy Ammo Mig Jimenez. Vymaľovali sme jednotlivé detaily a naniesli dekály prístrojovej dosky a pásov. Je dobré pásy umiestniť na sedačku ešte pred jej zalepením do kokpitu, budete mať priestor na ich lepšiu manipuláciu. 

Ďalšia časť, kde sa budeme venovať zostaveniu trupu, krídel a celkovému zhotoveniu modelu už čoskoro!

návrat hore