eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

La 5 FN - farbenie pomocou farieb MRP

Pridaný 08.11.2015 | autor Marian Glemba, eastmodels

Kompletný sortiment produktov Mr. Paint nájdete v ich internetovom obchode. Stačí, ak kliknete na obrázok nižšie.

Ihneď po dokončení stavby nového La-5FN od Kovozávodov Prostějov sme dostali (redakcia EASTMODELS) ponuku vyskúšať farby od Reného Molnára - Mr. Paint. O farbách som počul už dlhšiu dobu, no osobnú skúsenosť som doteraz nemal. Chcem pripomenúť, že ja, ako modelár, sa niekoľko rokov venujem len bojovej technike a posledné lietadlo som zlepil asi pred 18 rokmi. Z tohto dôvodu je aj stavba lavočkina pre mňa nová a pristupujem k nej, akoby som bol úplný začiatočník.

Porovnávať stavbu lietadla a techniky je nemožné. Pri lietadle treba dbať na väčšiu čistotu stavby, rovnako tak geometriu jednotlivých súčastí. Na ostatných fórach, kam prenikli naše články, sme boli kritizovaní, že nepíšeme o chybách stavebnice. Len pripomeniem, že stavbu tohto lietadla sme nezobrali ako FIT-TEST stavbu, ale ako len “obyčajnú“ stavbu. Chceme ľuďom ukázať, že aj keď nejde o absolútne bezchybnú stavebnicu, pri troche snahy sa z nej dá urobiť slušný model.

Ale vrátim sa späť ku farbám. S Reném sme si dohodli potrebné odtiene farieb, takisto pre našu redakciu pribalil aj laky potrebné k záverečnej úprave povrchu. Veľkou výhodou farieb je, že sú už nariedené, to znamená, že odpadáva miešanie v pištoli, respektíve v nádobke mimo nej. A keďže ide o autentické odtiene, nemusíte si robiť starosti ani s ich miešaním. My sme si vybrali československú predlohu – zelenú C-13. Použili sme preto nasledovné odtiene:

MRP – 16

MRP – 18

MRP – 17

Stavbu sme začali nástrekom šedého primeru MRP – 84, ktorý nám ukázal, ktoré miesta treba ešte doladiť. Obrovskou výhodou tejto farby je, že schne do niekoľkých minút a ihneď tak môžete na povrchu pracovať. 

 Keďže nechceme, aby bol konečný model „konzervatívne“ ladený, ďalším krokom bolo nastriekanie preshadingu, ktorý určitým spôsobom pripraví povrch na ďalšie dolaďovanie. Použili sme čiernu farbu MRP – 17

Už v detstve, keď som chodil do modelárskeho krúžku v Dome detí, nás vedúci učil, že sa má začínať od spodných, svetlých plôch. Toho sa držím doteraz, a aj na lavočkine som nástrek začal odspodu. Použil som svetlomodrú MRP – 18, tak, aby som predpripravené tieňovanie zachoval mierne vidteľné

Ešte pred nástrekom zelenej kamuflážnej farby som si predstriekal jednotlivé detaily, ktoré sú strieborné, aby som ich mohol vymaskovať. 

Veľmi veľa času pri lietadlách zaberie maskovanie povrchu pred striekaním. Treba k tomu pristupovať maximálne zodpovedne, aby sme predišli možným nepríjemnostiam. Použil som pásku Tamiya. 

Posledným krokom bol nástrek zelenej MRP – 16. Farba je nádherná, dokonale kryje a má jemný zamatový nádych. 

Do tohto projektu som išiel s určitými obavami, pretože prezentovať na webe lietadlo po tak dlhej pauze v ich stavaní je určitým spôsobom stresujúce - no myslím si, že mi pod rukami vzniká celkom pekný kúsok do vitrínky. Musíme sa ešte raz poďakovať Renému Molnárovi a jeho firme Mr. Paint za poskytnutie farieb. Aj vďaka nim bol návrat medzi lietadlá ľahší, než som čakal, pretože práca s nimi je veľmi rýchla a najmä pohodlná. Budem sa opakovať, keď poviem, že schnú do 10 minút po nástreku; a tak hodvábny povrch sa mi so žiadnymi inými farbami nepodarilo nastriekať.

 

V ďalšom článku sa budeme venovať dekálom a záverečnej patine modelu. Sledujte stránky, priatelia!

návrat hore