eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Ako správne fotografovať modely?

Pridaný 25.07.2019 | autor eastmodels

Existujeme v dobe, kedy modelárstvo nežije len na modelárskych súťažiach. Dnes je modelárstvo predovšetkým o prezentácii na internete a sociálnych sieťach. Je preto nevyhnutnosťou zdieľať kvalitné fotografie. Naviac každý, kto svoje modely prezentuje v rôznych časopisoch vie povedať, že dobre nafotený model je jednou z podmienok, ktorú objednávatelia článkov vyžadujú. Bohužiaľ, tu si nevystačíte s mobilom, musíte mať na pamäti a nesmiete ignorovať nutné podmienky kvalitnej fotografie. V stručnosti si ich opíšeme.

Ešte pripomenieme, že tento článok je čisto amatérskym zhrnutím informácií, ktoré potrebujete vedieť, ak chcete mať kvalitné fotografie svojich modelov. Za nepresnú interpretáciu niektorých fotografických termínov alebo výrazov sa ospravedlňujeme. 

Aké materiálne vybavenie musíme vlastniť?

1. Fotoaparát - v najideálnejšom prípade je skvelé vlastniť zrkadlovku, ktorá je na takúto činnosť ideálna. V praxi však poznáme modelárov, ktorí robia vynikajúce fotografie aj obyčajným kompaktom. Pamätajte, že všetko je o nastavení funkcií fotoaparátu. 

2. Fotostan - mať profesionálny fotostan je bezpochyby výhodou, no ak to vaše finančné limity nedovoľujú, pri troche šikovnosti si takýto stan môžete vyrobiť doma. Jednoduchý návod nájdete vo videu nižšie. 

3. Kvalitné osvetlenie - bežne dostupné stolové lampy do určitej miery riešia problém s osvetlením, no nikdy sa vám nepodarí vyťažiť z nich maximum. Tu preto odporúčame investovať do kvalitných lámp s kvalitným efektom. Z vlastných skúseností vieme, že ich cena nie je vôbec vysoká a výsledok bude stáť za to!

4. Statív - pri špecifických nastaveniach, ku ktorým sa dostaneme o malú chvíľu, je fotiť s pomocou statívu nevyhnutné. 

5. Pozadie - tu si skutočne vystačíte s kusom papiera. Môžete fotiť na biele alebo čierne pozadie, poprípade si zaobstarať prechodové pozadie, s ktorým budú faše fotografie ešte zaujímavejšie. 

6. Fotoshop - na internete je dostatok aj voľných programov na stiahnutie, ktoré vám pomôžu s úpravou fotografií. Je len na vás, pre ktorý sa rozhodnete. 

 Aké parametre vášho fotoaparátu nastaviť?

V zásade musíte mať na pamäti len pár základných funkcií:

1. Formát obrázku - pokiaľ fotíte zrkadlovkou, máte na výber dva formáty - JPEG alebo RAW. Každý má svoje výhody aj nevýhody. Výhodou RAW je, že do fotografie môžete vstupovať, upravovať svetlo, expozíciu, farby, vyváženie bielej, rovnako tak ostrosť. Oproti fotografie jpeg je RAW náročnejší na čas úpravy. Jpeg predstavuje formát, ktorý sa ďalej nevyvoláva, no úprava niektorých parametrov je obmedzená. 

2. Vyváženie bielej - táto funkcia je zásadná, pokiaľ nevlastíte šedú doštičku, odporúčame nastaviť ju na automatický režim. 

3. ISO - všeobecná zásada je, že čím vyššie ISO, tým väčší šum na fotografii. Pretože fotíme zo statívu, môžeme si dovoliť ISO číslo 100, aby bola vaša fotografia skutočne kvalitná. 

4. Aktivovaná samospúšť - aby sme odfotili skutočne dobrú fotografiu fotoaparát automaticky prepočíta čas vzhľadom na ISO a clonové číslo (v našom prípade f20). Určite sa bude jedať o dlhší čas takže, aby ste uzávierku nenarušili tlakom spúšte, nastavte si samospúšť.

5. Clona - modelári majú často problém, že pri fotografovaní fotoaparát nezaostruje na celý model. Práve z tohto dôvodu je nutné nastaviť vysokú clonu. Celý objekt tak bude pekne ostrý.  

Vo fotogaérii nižšie si môžete porovnať jednotlivé formáty fotografií a rozdiely medzi nimi. 

Veríme, že tento stručný návod vám pomôže optimálne nastaviť váš fotoaparát a vy tak dosiahnete kvalitu fotografií, ktorú požadujete. Nemusíte sa obávať, nie je to nič zložité!

Súvisiace články

návrat hore