eastmodels.sk
eastmodels.sk

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024
#

Nasledujúca udalosť

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024

1st scale model academy – Ljubljana 29.9. 2018

Pridaný 17.10.2018 | autor Grega Križman, Štefan Pásztor

 About a year ago Bine from Miniatures.si came up with idea of organizing a whole day workshop where participants would not only watch, question and listen to the mentor but also work alongside with him. I thought the idea was great, so I offered my help and volunteered to be one of the three mentors (alongside my fellow Slovenian modelers Uroš Kovač and Predrag Hluchy). So on the last Saturday in September Ljubljana was the place of the 1st scale model academy. After a cup of coffee and getting to know eachother (not all were scale modelers, but also RC and miniature railroad modelers as well), workshop started with Uroš explaining the basic techniques of building a model, photoetch and resin workaround,  followed by me explaining the basics of the airbrushing, decaling and weathering the airplane model and Predrag concluded the workshop with diorama basics and weathering a tank model from start to finish. Participants were working alongside us, asking questions and gathering as many information and tips as they could. All of the sessions were recorded and available for the modelers to download them after for the future help.

It would be impossible to accomplish this workshop without sponsors who provided us with all the materials needed. Big THANK YOU to Eduard for provided sprues and decals, AMMO for  paints, brushes and weathering accessories, Albion alloys and Flexifile and Bistro FTP for giving us a room, food and drinks.

 Približne pred rokom prišiel Bine z Miniatures.si s nápadom zorganizovať celodenný workshop, kde by účastníci nielen sledovali, počúvali a pýtali sa mentora, ale rovnako s ním pracovali. Tento nápad som považoval za skvelý, takže som ponúkol pomoc a dobrovoľne sa prihlásil ako jeden z mentorov (spolu s známymi Slovinskými modelármi Urošom Kovačom a Predragom Hluchym). Poslednú septembrovú nedeľu sa Ljubljana stala miestom prvej modelárskej akadémie. Po šálke kávy a spoločnom spoznaní sa (nie všetci boli plastikový modelári, ale aj RC a vláčikári) workshop začal Uroš vysvetľovaním základných techník stavby modelu, leptov a resinu. Nasledoval som ja s vysvetľovaním základov airbrushu, dekálov a patiny lietadiel a Predrag zakončil workshop so základmi diorám a patinou tankov od začiatku až do konca. Účastníci pracovali zároveň s nami, pýtali sa otázky a zbierali informácií koľko len vedeli. Všetky lekcie boli zaznamenané a sú dostupné pre modelárov na stiahnutie ako pomoc do budúcnosti. 

Tento workshop by nebolo možné usporiadať bez pomoci sponzorov, ktorí nám poskytli potrebný materiál. Veľké ďakujem patrí firme Eduard za rámčeky stavebníc a dekály, firme AMMO za farby, patinovacie prípravky a štetce, firmám Albion alloys a Flexifile a firme Bistro FTP za poskytnutie miestnosti, jedla a pitia. 

návrat hore