eastmodels.sk
eastmodels.sk

Velikonočný Postějov 2024, Prostějov (CZ)

29.03.2024
#

Nasledujúca udalosť

Velikonočný Postějov 2024, Prostějov (CZ)

29.03.2024

MCT 2016 report Jána Moravčíka

Pridaný 21.08.2016 | autor admin

Keď som sa dozvedel oficiálnu správu o tom, že súťaž Plastic session definitívne zakončila púť bol som oprávnene smutný. Prečo? Dôvodov je hneď niekoľko. Plastic session bol moja úplne prvá súťaž, ktorú som absolvoval mimo domova (v tom období sa v Liptovskom Hrádku konala modelárska súťaž pod názvom Najada cup). Mal som vtedy 13 alebo 14 rokov. Bola to vôbec prvá súťaž, kde som dostal ocenenie. Ak si dobre pamätám bolo to presne v roku 2000 a súťažil som s modelom Kubelwagen 82 v mierke 1:35 od firmy Tamiya, ktorý som dostal od rodičov pod vianočný stromček. O rok na to som súťažil s modelom Tiger I (v mierke 1:72) od firmy Revell, ktorému som dorobil kompletý interiér a organizátori mi venovali pohár pre najlepší žiacky model súťaže. Bol to môj jeden z najsilnejších zážitkov, ktoré mi modelárstvo prinieslo. Ten moment, kedy mi Poldo Klas odovzdával obrovský pohár nezabudnem dokonca života.

Šestnásť rokov ubehlo ako voda, organizátori si to poriadne odmakali a právom odišli do pomyselného dôchodku. Moje očakávania a pocity včera ráno boli zmiešané. Na jednej strane som sa tešil, pretože poslednú súťaž na Slovensku som absolvoval takmer pred tromi mesiacmi, na druhej strane som cítil záväzok za organizátorov smerom k modelárom. Možno aj preto, že my sme v Liptovskom Hrádku začínali podobne a viem, aké to je. Ihneď po zídení z diaľnice v Poprade nás okúzlila prekrásna panoráma Vysokých Tatier. Nová Lesná má jedinečnú polohu, a túto by sme chceli skutočne vyzdvihnúť.

Pravdupovediac som mal predtuchu, že na súťaži sa objaví veľa modelárov so svojimi modelmi a toto sa mi aj potvrdilo. Objavili sa tu modelári z Košíc, Liptovského Hrádku, hornej Nitry, Rimavskej Soboty, Handlovej, dokonca som tu zaregistroval modelárov zo susedného Poľska a Českej republiky. Krátko po pol desiatej bola sála obecného úradu takmer plná modelármi.

sála v Novej Lesnej okolo 9:00

Čo najviac zaujalo nás?

V Novej Lesnej sa mi asistoval Dano Hajtinger (Dano je externý pracovník portálu EASTMODELS). Našou úlohou je zozbierať čo najviac fotomateriálu a rozhodli sme sa tiež odmeniť dva súťažné modely. Jednoznačne sme sa zhodli, že jedna medaila poputuje do Rimavskej Soboty pre Jozefa Burského. Jozef je členom modelárskeho klubu pri MsKS v Rimavskej Sobote a patrí medzi najväčší modelársky talent posledných rokov, ktorý som mal možnosť vidieť. Je rovnako výrazný ako bol práve Dano Hajtinger alebo Martin Ďurčovič pár rokov dozadu. Pevne verím, že sa bude ďalej zdokonaľovať a bude počúvať rady starších členov klubu, pretože sa vybral veľmi dobrým smerom. Tu by som sa chcel pozastaviť a pochváliť prácu klubu v Rimavskej Sobote, že sa venuje práve práci s mládežou. S Jozefom sme si dohodli rozhovor, ktorý budete môcť čítať už tento týždeň na našich stránkach.

Druhú cenu sme odovzdali poľskému súťažiacemu Jacekovi Sznajderovi. Jeho modely registrujem už niekoľko rokov. Oceňujem snahu mať vo vitríne modely netradičných predlôh o to viac, že si ich vyrába sám.

Osobne som registroval pokojný priebeh celej súťaže. Trochu ako nevýhodu som hodnotil fakt, že miestni podnikatelia v pohostinstve a gastronómii nezareagovali pružnejšie na toto podujatie, pretože keby otvorili svoje prevádzky skôr, mohli si pekne zarobiť. To ale nie je chyba organizátorov. Možno, že nik nečakal tak úspešný prvý ročník. Verím, že budúci rok to bude iné. Čo sa týka tohto termínu. Je svojim spôsobom netradičný, ale to len preto, že nik predtým v tomto termíne na Slovensku súťaž neorganizoval. Keby som bol organizátorom ja, určite by som si tento dátum ponechal. Ja som sa včera cítil v Novej Lesnej príjemne. Organizátorom ďakujem a pevne verím, že sa o rok pod Tatrami opäť uvidíme. 

Vo fotogalérii tiež nájdete fotografie atmosféry súťaže.

Súvisiace články

návrat hore