eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Ako na výrobu stromčeka do diorámy?

Pridaný 27.11.2015 | autor Adam Kemény

Výroba stromčekov technike 1:72 každý z nás kto stavia bojovú techniku alebo diorámu v tejto mierke zažil situáciu v ktorej potreboval vyrobiť strom aby svoj model či diorámu oživil alebo trocha odlíšil svoju prácu od kvanta stále sa opakujúcich scén s poľnou cestou, mestskou zástavbou atd. V tomto krátkom postupe sa Vám pokúsim priblížiť výrobu vlastného stromu/stromčeku nebojte nie je to nič náročné chce to iba cvik! Na úvod si vyrobíme Jabloň. Časom ak bude záujem môžeme si vyrobiť aj ihličnan...

K výrobe vám postačí základné modelárske náradie. Budete potrebovať sekundové lepidlo gélové aj tekuté, pinzety, ideálne dve. Jednu širšiu a jednu užšiu pre manipuláciu s budúcim ovocím a konárikmi. Nožnice, mne sa osvedčili tie z manželkinej manikúry, dvojzložkový tmel miliput, špáradlo alebo špajdlu a sušenú rastlinu s názvom Merlík osinatý.  Predáva ho firma Noch.

Na úvod je dobré premyslieť si veľkosť budúceho stromu a jeho približný tvar. Ak toto máme, je na rade samotná výroba. Tú začínam prípravou budúcich konárov a vetvičiek. Tie si jednotlivo ostrihám z väčšieho kusu rastliny.

Z niektorých konárov je nutné pred prilepením na strom odstrániť semienka samotnej rastliny. Na tento účel nám poslúži širšia pinzeta. Nie je to nič náročné, len trochu nudné a možno zdĺhavé. Odporúčam to nezanedbať, inak by sa to mohlo v závere vypomstiť, stromčeky potom vyzerajú nemodelovo...

Ak tento krok máme, môžeme sa vrhnúť lepenie. Ja som začal od koruny a ako základ mi poslúžilo špáradlo. Na jeho hrot som umiestnil najprirodzenejšie vyzerajúci konár, ktorý bude tvoriť základ koruny.

Na foto sú ešte vidieť semienka. Tie som odstránil až neskôr. Sám som na ne totiž zabudol ... Teraz je na rade tvorba kmeňa. Na ten poslúži miliput. Štandardne si ho zarobíte zmiešaním a nanesiete na špáradlo.

Ten tvarujete až kým nebudete s výsledkom spokojní. Po dosiahnutí svojej predstavy necháte tmel vytvrdnúť. Ja som ho odložil na jeden deň a až potom pokračoval v práci... Ako ďalší krok je na rade umiestnenie a lepenie konárov pod korunou. Zvolil som si strom, ktorý pozostáva z koruny a dvoch radov konárov po štyri kusy v každom rade, aby bol strom symetrickejší.

Po nalepení  konárov pod korunou nasleduje zahustenie. Ak je to nutné, vykonávam to spôsobom, že si rastlinu rozoberiem na menšie kúsky ako boli samotné hlavné konáre, a tieto menšie časti lepím tam, kde je to treba k samotným konárom. Tento krok bolo problematické nafotiť, keďže som strom otáčal a sledoval z každej strany a potom lepil. Takže to ostáva na vašej predstavivosti a modelárskom ume. Ak ste zo stromom spokojní, stačí zobrať nožničky a strom dotvarovať zostrihnutím vyčnievajúcich konárov, ktoré narušujú dojem.

Ak máme hotovú korunu, môžeme sa venovať kôre. Tá je rovnako podstatná ako samotná koruna. Na vytvorenie rýh kôry poslúži kúsok brúsneho papiera s dostatočne veľkým zrnom. Ten pritlačíme na kôru a ťaháme zvislo zhora dole, čím nám vzniknú krásne ryhy. Tento krok môžete opakovať viackrát.

 

Teraz sa naskytá otázka, čo s časťou stromu, kde sú konáre. Netreba si z toho robiť ťažkú hlavu, zoberiete malý kúsok brúsneho papiera, ktorý si uchytíte pinzetou a zopakujete postup ako som písal vyššie. Pre kontrolu rýh a celkových nedostatkov môžete použiť surfacer alebo primer. Ja som použil primer od AK.

Po zaschnutí primeru je na rade farbenie. Toto je pre mňa veľmi nepríjemná časť, keďže s odtieňmi mám sám veľký problém... Hlavne nesmieme zabúdať, že kôra stromov nie je hnedá, ale skôr šedohnedá až šedá. Samozrejme v závislosti od druhu. Preto som použil kombináciu farieb Flat brown a Black grey od Vallejo.

Tie som zmiešal a nariedil od oka, aby išli striekať, celý strom som nastriekal vo viacerých vrstvách a trocha upravil odtieň farby viac do hneda alebo do šeda, aby strom nebol úplne jednofarebný. Ak sme s nástrekom spokojní, je na rade jednoduché tieňovanie, na ktoré nám postačia White spirit, Wash for wood a Brown wood filter od AK. Samozrejme môžete použiť aj oleje alebo chémiu, ktorú preferujete. Mne sa osvedčili kvôli tomu tieto z dôvodu, že nemusím nič miešať.

Chémiu aplikujte štandardne ako na technike. V poradí filter, potom wash.

 

Intenzitu nechám na každom z vás, pridať nie je nikdy problém. 

Ak sme s povrchom spokojní, necháme všetko dôkladne preschnúť. Po vyschnutí môžeme pokračovať s korunou. Tú som opäť siahol po vynikajúcich produktoch firmy Noch (lístie). Lístie je dobré mať vo viacerých odtieňoch, keďže žiaden list nie je rovnaký. Jedno balenie vystačí na veľké množstvo stromov. Okrem toho budeme potrebovať aj ich lepidlo v spreji, ktoré nám poslúži na lepenie lístia a veľmi uľahčí prácu. Má neskutočne silnú lepivosť, takže listy budú dobre držať. 

No a skoro som zabudol budeme potrebovať tekutý lak na vlasy, ja používam lybar, ktorý si prelievam do malej pumpičky s rozprašovačom. Pred aplikáciou lepidla v spreji je nutné si kôru stromu zamaskovať, aby sme si nepokazil doterajšiu prácu. Použil som na to obyčajnú vreckovku a kúsok papierovej pásky. 

Ak máme zakrytú kôru, je na rade lepidlo v spreji. Ním nastriekame celý strom/korunu. Po nastriekaní začíname aplikovať listy jednoduchým posýpaním a otáčaním stromu v každom smere.

Ak je nutnosť, môžeme streknúť lepidlo znova, ale opatrne. Odporúčam striekať z väčšej vzdialenosti, aby lepidla nešlo na strom príliš a nezalialo už nalepené lístie. Ak máme za sebou aj tento krok, počkáme asi cca hodinu, nech lepidlo zaschne. Netreba čakať do úplného vyschnutia. To trvá pár hodín a potom môžeme aplikovať už spomínaný lak na vlasy.

Lak na vlasy nám urobí láskavosť a prilepí úplne každý lístok. Upozorňujem, že po nastriekaní celá koruna neskutočne stmavne, keďže listy sú asi z nafarbeného papiera a ten nám lak vsaje, ale netreba sa báť, po vyschnutí sa im vráti pôvodná farba... Preventívne aplikujem lak trikrát, ale každú vrstvu nechám vyschnúť. Následne môžeme kôru odbaliť a už máme strom, ktorý sa aj na strom podobá.

Teraz je na rade ovocie, a to jablká. Tie som vymodeloval z tmelu miliput medzi prstami som si ušúľal guľôčky potrebnej veľkosti. Ako dobrý pomocník nám poslúži skutočné jablko, naša ruka a jedna 1:72 figúrka pre odhad veľkosti plodov. Ich počet neviem odhadnúť, spravil som ich asi tak 40.

Samozrejme nie je nutné každé jedno prirovnávať. Ak máme hotové a suché jablká, je na rade ich farbenie. Použil som taktiež farby Vallejo a to Red, Deep yellow a Reflective green. Jablká som namaľoval celé červenou a následne som zmiešal žltú a zelenú, čím vznikla žltozelená farba, s ktorou som sem tam spravil na každom jablku bodku, keďže aj v skutočnosti červené jablko nie je iba červené, ale nachádza sa na ňom aj trocha zelenej a to treba znázorniť, inak by si ľudia mohli myslieť že sú to obrie čerešne. 

Po natretí a uschnutí farieb je na rade ich lepenie na stromček. Toto je dosť piplačka, pri ktorej bude potrebná pinzeta a sekundové lepidlo. Použil som aj gélové aj tekuté... jablká som lepil po jednom a podľa toho kde by sa mali vyskytovať nám opäť môže pomôcť google. Po nalepení všetkých jabĺk som celý strom prestriekal matným lakom, aby sa neleskol a aby som zakryl stopy po sekundovom lepidle. Po zaschnutí laku, ak je to nutné, môžeme prestriekať hotovú korunu filtrom zo zelených olejoviek. Ja som tak urobil asi v dvoch vrstvách, ale nie je to nutnosť. Je to opäť o tom, ako sme s výsledkom spokojní.

Na záver som ešte naznačil zašpinenie kôry pri zemi prípravkom Kursk soil, keďže s ním som striekal aj povrch diorámy, kde sa strom bude nachádzať. Toto odporúam robiť vždy až po skúšobnom osadení stromu, či je to vôbec potrebné.

Dúfam, že môj postup bol dostatočne zrozumiteľný a bude vám nápomocný pri tvorbe vašich stromov. Tento postup neberte ako alfa a omegu, je to len návod ako na to a každý si ho môže upraviť vylepšiť a prispôsobiť podľa seba.

návrat hore