eastmodels.sk
eastmodels.sk

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024

Makettfesztivál Miskolc 2019 - REPORT + fotografie!

Pridaný 27.02.2019 | autor Lukáš Kvietok, Tomáš Ulický

27. február 2019 ... Lukáš Kvietok, Tomáš Ulický ... Miškovec alebo v originálnom znení Miskolc. Prvá súťaž u našich južných susedov v roku 2019. Dá sa povedať, že rovnako ako sa na Slovensku stala otváracou súťažou ModelFest (Slovak open) v Rimavskej Sobote, Maďari už majú svoju „otváračku“ pravidelne v Miškovci. Je to súťaž, ktorá sa organizuje vždy v čase Kocsonyafesztiválu (festival huspeniny), takže o návštevnosť nemajú núdzu. Na jednej strane je to veľká zodpovednosť, keďže sa na súťaži zúčastňuje obrovské množstvo laickej verejnosti, na druhej strane je to obrovská radosť a pocta. A buďme úprimní, každý z nás, kto organizuje súťaže, má len dva ciele. Kvalitné podujatie s veľkým množstvom modelov, a množstvo návštevníkov, ktorým priblížime náš koníček a môžeme im trošku zlepšiť deň.

V Miškovci sa síce počet modelov vyšplhal „len“ na 304 kusov, avšak kvalitou modelov stále rastú. A rovnako je to aj s medzinárodnou účasťou. Už len vďaka nám z Rimavskej Soboty si môžu chalani z Maďarska pred súťaž vložiť prívlastok medzinárodná. Tento rok sme sa v Miškovci stretli aj s modelármi zo Srbska a Macedónska, takže síce malá súťaž, ale dostáva sa do povedomia aj do ostatných krajín v Európe.

V Maďarsku je v posledných rokoch trendom, že súťaže sú vo väčšine dvojdňovky. Možno aj to je dôvod, prečo sa na týchto súťažiach nezúčastňuje väčšie množstvo modelárov. Treba si ale uvedomiť, že pokiaľ chalani z Maďarska podporia naše súťaže svojou účasťou, aspoň pár modelárov zo Slovenska by sa u nich ukázať malo. Ako prejav úcty a vďaky, a samozrejme aj kvôli zlepšeniu vzťahov. Verím teda, že budúci rok sa modelári aj z iných slovenských miest v Maďarsku ukážu, a svojou účasťou zvýšia počet, ale hlavne kvalitu modelov na Makettfesztivál Miskolc 2020.

A na záver? Pozývam Vás na ďalšie súťaže na Slovensku, ale aj v okolitých štátoch, užiť si zábavu, novinky, stretnúť sa po dlhšej dobe s priateľmi a hlavne tešiť sa nášho krásneho koníčka. Najbližšie sa vidíme v už tento víkend v Žiline. 

návrat hore