eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

ZA model 2019 – report Jána Moravčíka + fotogaléria modelov bojovej techniky a diorám

Pridaný 03.03.2019 | autor Ján Moravčík

Príjemná, pokojná a organizátorsky vysoko kvalitne zvládnutá akcia! Asi takto by som začal report, v ktorom sa budem venovať tomu, čo som zažil včera v Lietavskej Lúčke. Je to neuveriteľné, ale ZA model napísala už svoju štvrtú kapitolu. Zdá sa to, ako by to bolo len včera, kedy mi chalani oznámili správu, že v okolí Žiliny bude opäť po rokoch modelárska súťaž.

Dnes začnem tým, že tu vypichnem pár modelov, ktoré ma zaujali. Absolútnou špičkou včera boli pre mňa modely Petra Straku. Sám aktuálne koketujem so stavbou modelov lietadiel  a práve Peťove kúsky ma ešte viac motivujú do toho, aby som to predsa len skúsil. Na tieto modely by som sa mohol pozerať hodiny a nikdy by ma neprestali baviť.

Aj v kategórii diorám ma zaujala jedna viac, než ostatné. Jej autorom je Peter Baltovič. Prekrásna scéna plná života a príjemných farieb!

I keď papierové modely moc nesledujem, včera som mal kedy si ich v pokoji pozrieť. Veľmi sa teším, že môj klubový kolega Martin Seemann, s ktorým som pred vyše 20 rokmi s modelmi začínal sa tohto koníčka stále drží. Po dlhšom čas dokončil pomerne veľký projekt Mig 15 UTI a tá si právom odniesla niekoľko cien. Jednu z nich venovala Martinovi posádka z Bielsko Bialy. Verím, že sa k nám Martin na jeseň pripojí a ich akcie sa tiež zúčastní.

Pre mňa najlepší papierový model (môj názor je čisto subjektívny, keďže som plastikový modelár) bol model „Liazky“ od Romana Čechútyho. Čo poviete na jeho scratch?

V sprievodnom programe nechýbali dva workshopy (Petr Bednařík a Zdeněk „Teo“ Smaženka)

Teo priniesol na ZA model aj časť zo svojej zbierky formúl, nie všetko sa zmestilo na stoly. Aj tak to pola prekrásna prehliadka. 

V Lietavskej Lúčke prebiehalo aj druhé kolo GT-CUPU 2019. Pomaly sa to rozbieha a verím, že to bude ďalej narastať. Možno si nejaké relly auto raz urobím aj ja. 

Je jasné, že organizátori naplnili kapacitu priestorov domu kultúry v Lietavskej Lúčke. V prípade teoretického „rozrastania“ sa, sa natíska otázka kam. Viem, že v okolí Žiliny je s priestorom na organizovanie modelárskej súťaže problém. Tým nechcem povedať, že priestor neexistuje. Neexistuje však taký priestor, ktorý by bol na charakter našich modelárskych súťaží ekonomicky zvládnuteľný.

Ja sám za seba a z mojich kolegov môžem povedať, že ZA model je súťaž, kde panuje veľmi dobrá atmosféra a čas ako keby plynul pomalšie. A takýmito atribútmi sa nemôže pýšiť veľa akcií, na ktorých som bol. Výborný sprievodný program, dostatok predajcov, rovnako tak dostupné občerstvenie. Potom sa núka ďalšia otázka, načo sa rozrastať. Samotné „zväčšovanie“ so sebou prináša veľké množstvo väčších starostí, je nutný vyšší počet ľudí a samozrejme aj finančných prostriedkov.

Ja budem rád, keď sa aj naďalej budeme stretávať v Lietavskej Lúčke a vám nech vydrží elán organizovania ZA model aj naďalej. Za celú redakciu www.eastmodels.sk vám ďakujem!

Súvisiace články

návrat hore