eastmodels.sk
eastmodels.sk

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024
#

Nasledujúca udalosť

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024

Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2019 – report + VIDEO!

Pridaný 09.03.2019 | autor Ján Moravčík

Aktuálne je niečo po piatej hodine a s mojim kolegom Mariánom Glembom oddychujeme po síce náročnom, ale krásnom dni strávenom na súťaži Podhalański Modelarski Festiwal Ciupaga. Do Noweho Targu sme pricestovali krátko po deviatej hodine rannej. Celá akcia sa ešte len rozbiehala.

Od organizátorov viem, že internetová registrácia sa prehupla cez 400 kusov, čo bolo nad ich očakávania. Táto súťaž je totiž prvý ročník a takýto počet modelov je fantastický výsledok. Príjemné prostredie telocvične gymnázia ponúka dostatok svetla, dokonca aj kyslíka, aby sa dobre dýchalo.

Osobne sa veľmi teším, že sme sa tu stretli s modelármi zo Slovenska. Je tu partia z Oravy, Svitu, Starej a Novej Lesnej, dokonca modelári z okolia Banskej Bystrice. Až dnes som si uvedomil, že Nowy Targ je vzhľadom na polohu výbornou lokalitou pre slovenských modelárov z okolia Tatier a Oravy.

Prekvapený som z množstva cien, ktoré sa organizátorom podarilo zabezpečiť. Je skutočne vidieť, že urobili maximum úsilia preto, aby modelárov odmenili a motivovali do ďalšej práce.

Roky vídavam na slovenských súťažiach skvelé modely relly áut. Až dnes som zistil, že autorom týchto skvelých kúskov je Peter Strmeň, ktorý patrí do skupiny modelárov z okolia Banskej Bystrice. S Petrom som sa o jeho vášni rozprával a je vidieť, že keď sa spojí modelárske majstrovstvo so skutočnou vášňou pre relly šport, výsledok je neobyčajný.

V súťaži sú zastúpené modely všetkých kategórii, lietadlá, výborná bojová a civilná technika, diorámy, lode a figúrky. Registrujem aj slušnú účasť mládežníckych modelov.

Pre účastníkov súťaže bol pripravený catering priamo v telocvični. Nápoje a drobné občerstvenie padlo vhod každému (škoda len, že ja som na diéte). Chválim tento krok! Na našich súťažiach absolútne nevídané.

Škoda, že nám nepraje počasie. Pred obedom sa výrazne ochladilo a začalo nepríjemne fúkať. Večer možno budú naše kroky smerovať do mesta.  Nižšie nájdete fotografie atmosféry a videozábery z dnešného dňa. Verím, že sa o rok v Poľsku stretneme zo Slovenska ešte vo väčšom počte!

Súvisiace články

návrat hore