eastmodels.sk
eastmodels.sk

Štefánikovo krídlo 2024, Ivanka pri Dunaji (SK)

18.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Štefánikovo krídlo 2024, Ivanka pri Dunaji (SK)

18.05.2024

Zoran "Profa" Jakovljevič - EastModels sa rozrastá!

Pridaný 30.03.2019 | autor Lukáš Kvietok

So Zoranom, pre nás len s Profom, (pretože odkedy ho poznám, som ho inak neoslovil) sme sa stretli v roku 2017 na súťaži v Belehrade. A to prvé stretnutie bolo neskutečné.
 S malou dušou a veľkým obdivom sme prišli do priestorov múzea v Belehrade, kde sa konala súťaž Novogodišni Cup. S otvorenými ústami a rozopnutými bundami sme obdivovali krásu priestorov, vystavené exponáty lietadiel a trosky zostreleného neviditelného amerického lietadla, s vtipným sloganom: USA prepáčte, že sme ho zostrelili, nevedeli sme, že je neviditeľné.  Pre mňa najkrajší okamih z Belehradu, a už vtedy som vedel, že skvelé časy v Srbsku Novim Sadom len začali, a budú pokračovať v Belehrade. Po príchode sme sa zvítali s organizátormi a Časlav nám pridelil „sprievodcu - bodyguarda“ proste všetko v jednom. A bol to práve Profa. Pre nás od prvého momentu neskutočný „týpek“, s ktorým bola sranda a v prítomnosti ktorého sme sa cítili vynikajúco. A hlavne sme mali znovu pocit, že toho človeka poznáme roky. 
Po prehliadke múzea, výkladu histórie a počúvaní príbehov zo života Profu, sme sa spolu s Gregom presunuli na obed. Už tam sme si mali čo povedať, a pocit, že sa poznáme už veľmi veľmi dlho pretrvával. Porozprával nám o svojom súkromnom živote, o modelárstve, o rodine, o Srbsku. Čím ďalej sme si uvedomovali, že sa chceme do Srbska vracať znova a znova a s ľuďmi ako Miki, Čáslav, Profa, Predrag, Rade a s ostatnými sa stretávať pravidelne. Náš plán sa nám zatiaľ darí plniť takmer na 100%, a sme veľmi radi, že naši srbskí priatelia začali navštevovať aj Slovensko. Okrem súťaží v Liptovskom Hrádku a v Rimavskej Sobote máme potvrdené, že sa znova stretneme u „Jančiho na chate“ na maratóne. Sme radi, že rovnako, ako si Srbsko ukradlo naše srdcia a má náš veľký obdiv, aj Slovensko je pre našich priateľov zaujímavé, a radi sa k nám vracajú.

Prvé stretnutie s Profom v Belehrade v roku 2017

A aby som zbytočne dlho nepísal len ja, vyspovedal som Profu, a tu sú jeho vtipné reakcie a odpovede. Profa, vitaj na palube eastmodols tímu. „Welcome on board bro“

Name and surname, Ime i prezime, Meno a priezvisko: Zoran „Profa“ Jakovljević

Sex, Pol, Pohlavie: not too often, I’m married

Age, Doba, Vek: 48

Employment, Zaposlenje, Zamestnanie:

 Imam svoju firmicu u kojoj sam sve i svja – od prodajnog inženjera i direktora, preko vozača, do kafe-kuvarice i čistačice...

 Self-employed as sales engineer, manager, cleaning lady, coffee maker, driver...

SZČO, upratovačka, varič kávy, vodič...

Beginning with scale models, Početak bavljenja sa maketarstvom, Začiatok s modelárstvom

 1976 – zar je već prošlo 43 godine?!?

 1976 – it s been 43 years already?!?

V roku 1976, bolo to už 43 rokov.

Tu začalo naše veľké priateľstvo

Cooperation with Eastmodels : (time), Saradnja sa Eastmodels timom, Spolupráca s Eastmodels

 Recimo nešto preko godinu dana.

 (time) let s say a bit over a year now.

 Povedzme, že niečo viac ako rok.

Working on: (aircraft, tanks, ships….) Rad na sledećim temama, Na čom pracujem

 Omiljeni su mi avioni Prvog svetskog rata, a potom i svi propeleraši; mlaznjaka ću raditi pre svega ako ima jugoslovenske oznake, a vozilo ako je baš zanimljivo (što bi moja žena rekla: “što je ružnije, pre ću ga napraviti”).
Takođe me zanimaju civilna vozila i motorcikli, ali se do sada nisam time ozbiljnije bavio…
Imam i nešto figura u šteku, ali se još uvek plašim da ih se dotaknem :-/

 My favourites are WWI airplanes, then all the props, then if I build a jet it s one with Yugoslav markings, and some interesting military vehicles (my wife uses to say “uglier the vehicle is, sooner I m going to make it”).
I m also intested in cars and motorbikes, but until now didn t tackle that field seriously…
Have also a couple of figurines in my stash, but am still afraid to start working on them :-/

 Moje najobľúbenejšie sú lietadlá z prvej svetovej vojny, lietadlá s juhoslovanskými označeniami a niektoré zaujímavé vojenské vozidlá (moja žena hovorí  „Čím je vozidlo škaredšie, tým ho skôr spravím“) Mám záujem aj o autá a motorky, ale až doteraz som to nebral až tak vážne…
Mám tiež pár figuriek v mojej skrýši, ale stále sa bojím na nich začať pracovať :-/

S manželkou

Why did I start with scale models, Zašto sam počeo da se bavim maketarstvom, Prečo som začal s modelárstvom

 Počeo sam pored svog tate, koji je pravio makete otkako znam za sebe. Umeli smo da sedimo za jednim stolom i pravimo svako svoju maketu, pri čemu mi je on često pomagao dok sam bio klinac.

 I started along my dad, who made models as long as I can remember. We used to sit across each other at the table and build each his own model, he often helping me while I was a kid.

 Začal som so svojím otcom, ktorý robil modely tak dlho, odkedy si pamätám. Kedysi sme sedeli vedľa seba pri stole a stavali každý svoj vlastný model, často mi pomáhal, keď som bol dieťa.

My first model, Moja prva maketa, Môj prvý model

 Neka ruska maketa nečega što je ličilo na transportni avion, izlivena u tvrdoj tamno-zelenoj plastici; imala je 7 delova i ugravirane ounake. Još uvek je imam.

 Some Soviet-built transport plane look-alike molded in hard dark green plastic; it had 7 parts and engraved markings. I still have it.

 Nejaké sovietske dopravné lietadlo,  bolo z tvrdého, tmavozeleného plastu,  malo  7 dielov a ryté označenie. Stále ho mám.

S priateľmi zo Slovinska a Talianska

My favourite model, Moja omiljena maketa, Môj najobľúbenejší model

 Teško mi je da se odlučim između Albatrosa, Njepora i Meseršmita 262.

 Hard to decide between Albatros, Nieuport and Messerschmitt Me 262.

 Ťažko sa rozhodnúť medzi Albatrosom, Nieuportom a Messerschmitt Me 262.

The worst model I ve ever done, Najgora maketa koju sam ikada uradio, Najhorší model, aký som robil

 Napravio sam gomilu KP i VEB Plastikart kad sam bio klinac, ali je u zadnje vreme nešto najgore Sack Sa 6 Special Hobby-a i Kondorov MiG-21UM. Jedina maketa koja je ikad poletela (u zid) je bio ICMov He 51.

 I had my share of VEB Plasticart and KPs when I was a kid, but recently the worst were Sack Sa 6 from Special Hobby and Condor’s MiG-21UM. The only model ever turned to flying one (into the wall) was ICM’s He 51.

 VEB Plasticart a KPs, keď som bol malý, ale v poslednej dobe najhoršie boli Sack Sa 6 od Special Hobby a MiG-21UM od Condor. Jediný model, ktorý aj letel (do steny), bol He 51 od ICM.

S Čáslavom a Miroslavom počas súťaže ModelFest 2019

The most significant award, Najznačajnija nagrada, Najdôležitejšie ocenenie

 Dobio sam nekoliko “Best-of-Wings” na srpskim takmičenjima, ali su mi najdraže nagrade sa jakih takmičenja u Mošonu, Solunu, Beogradu…

 Got a couple of Best-of-Wings in Serbian competitions, but dearest awards are from strong competitions in Mosonmagyarovar, Thessaloniki, Belgrade…

 Mám pár Best-of-Wings v srbských súťažiach, ale najvzácnejšie ocenenia pochádzajú zo silných súťaží v Mosonmagyarovare, Solúne, Belehrade…

My idol in model scale community, Moj uzor u maketarskom svetu, Môj vzor v modelárstve

 Ima mnogo odličnih maketara ali ja nešto nisam sklon idolopoklonstvu, i nijednog ne smatram “idolom”.
Verujem da ima i nešto i u činjenici da sam “starija generacija”, koja je pravila makete pre interneta – youtube, forumi, facebook i ostale društvene mreže su pune recenzija, tehnika izrade, reklama za ovaj ili onaj brend, i deluje kao da u poslednje vreme prosto guraju/pritiskaju mlađe maketare da se dive nekom maketaru i njegovim tehnikama…
Ne vidim poterbu za divljenjem i kopiranjem nečijeg rada kako bi se dostigao njegov nivo maketarstva, nego u sopstvenom poboljšanju, tako da sam postignem svoj najbolji nivo... Dobro je “maznuti” tehniku, ali je mnogo zanimljivije (mada komplikovanije i zahtevnije) da, umesto da jednostavno iskopiraš, to poboljšaš ili, još bolje, izmisliš svoju tehniku… Mogao bih reći da se najradije divim samom sebi – onom koji se stalno trudi da se poboljša, pogotovo kad se radi o strpljenju… Kad u tome uspem (tj. ne opsujem ili deo ili alat ne odlete u zid), divim se samom sebi.

 There s great many brilliant modellers out there, but, me not liking idolatry, don t consider anyone particularly “the idol”.
I believe it has something also with me being “older generation”, building models ages before internet – youtube, forums, facebook and other social networks that are filled with reviews, build techniques, advertisement for this or that brand, and lately seem to almost press young modeller to admire one modeller and his techniques…
I see no point in idolising and copying somebody s work in order to reach his modelling level, but in improving myself so I am at my best possible level… It s OK to “steal” technique, but it s much more interesting (though more complicated and time consuming), that instead of just mechanicaly copying it, to improve it or, even better, invent your own… Therefore I d rather say I admire me, myself and I – the one that s always trying to improve, especially on a patience level… When I succeed in it (i.e. not curse or throw a part or tool into the wall), I admire myself.

 Je tam veľa skvelých modelárov, ale nemám rád idolatúru, nikoho zvlášť nepovažujem za „idol“.
Domnievam sa, že je niečo v tom, že som "staršia generácia", ktorá stavala modely roky pred tým, ako sa objavil youtube, fóra, facebook a mnoho ďalších sociálnych sietí, ktoré sú plné recenzií, techník, reklám pre jednotlivých výrobcov, a v poslednej dobe sa mi zdá, že mladí modelári sú tlačení k tomu, aby obdivovali nejakého modelára a jeho techniky...
Nevidím žiadny zmysel v idolizovaní a kopírovaní práce niekoho, aby som dosiahol jeho úroveň modelovania, ale aby som sa zlepšil, a tak sa dostal na najlepšiu možnú úroveň ... Je v poriadku „ukradnúť“ techniku, ale je to oveľa zaujímavejšie (aj keď zložitejšie a časovo náročnejšie), že namiesto toho, aby som ho len mechanicky kopíroval, budem vylepšovať alebo ešte lepšie vymýšľať svoje vlastné techniky ... Preto by som radšej povedal, že obdivujem seba, mňa a seba – som ten, ktorý sa vždy snaží zlepšiť, najmä úroveň  trpezlivosti … Keď sa mi to podarí obdivujem sa.

Po worskhope v Rimavskej Sobote s gelnickými modelármi

The most beautiful thing that modeling brought me, Najlepše stvari koje mi maketarstvo pruža, Najlepšie, čo mi modelárstvo prinieslo

 U početku, pomenutom “pre nove ere”, radilo se samo o maketarstvu – izrada i završetak makete, osećaj zadovoljstva i ispunjenosti kad vidi gotovu maketu i diviš se njenom izgledu.
U jednom momentu, kroz internet, saznao sam za takmičenja, upoznao prve prijatelje u maketarskoj zajednici, krug se polako širio na druge zemlje, i sad je druženje najvažnija stvar.
Da, i dalje pravim makete, srećan sam zbog toga, naučim nešto usput, ali provođenje vremena sa prijateljima koje dugo nisi video, uz dobru klopu i piće, beskrajne razgovore o maketarstvu, takmičenjima, lokalnim prirodnim lepotama, ili čega god se setimo, to je pravo zadovoljstvo…

 In the beginning, mentioned “BC era”, it was modelling “per se” – building and finishing the model, feeling of pleasure and compliance in seeing it finished, admiring its looks…
In one moment, through internet findings, came competitions, meeting first forum friends in modelling community, the circle slowly spread to other countries, and now friends’ gatherings are the most important thing.
Yep, I ll build the model, feel happy about it, learn a thing or two in the process, but spending great time together with friends you haven t seen for a long time, having a good meal and drink, endless discussions about modelling, competitions, local ammenities, or whatever topic comes in between, that s the pure beauty…

 Na začiatku spomínanej „novej éry“ to bolo o modelovaní, o tvorcovi – postavenie a dokončenie modelu, pocit potešenia a obdivovanie jeho vzhľadu.
V jednom okamihu, vďaka internetu, prišli súťaže, stretnutie prvých ľudí z fóra modelárskej komunity, kruh sa pomaly rozrastal do iných krajín, a teraz sa najdôležitejším stalo stretnutie s priateľmi.
Áno, stále budem robiť modely, cítiť sa šťastne, učiť sa pár vecí o procese, ale aj tráviť čas spolu s priateľmi, ktorých som dlho nevidel. Dať si s nimi dobré jedlo a pitie, diskutovať o modelárstve, súťažiach, o miestnych krásach, alebo o čomkoľvek čo príde, to je skutočná radosť... 

návrat hore