eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Štefánikovo krídlo 2019 - REPORT + fotogaléria lietadiel a vrtuľníkov

Pridaný 07.05.2019 | autor Lukáš Kvietok

7. máj 2019 ... Lukáš Kvietok ... 4. máj 1919 bol tým tragickým dňom, keď sa Milan Rastislav Štefánik po šiestich rokoch vracal do svojej vlasti. Na letisku Campoformido pri Udine nastúpil do lietadla typu Caproni 450 č. 11 495 a mieril na Slovensku. Avšak na letisko vo Vajnoroch pri Bratislave sa nikdy nedostal, pretože jeho lietadlo sa zrútilo neďaleko Ivánky pri Dunaji. 

Modelári z Ivánky pri Dunaji tak symbolicky zorganizovali šiesty ročník súťaže Štefánikovo krídlo v deň 100. výročia úmrtia Milana Rastislava Štefánika, najväčšieho Slováka. A musím uznať, že napriek tomu, že sa súťaž konala týždeň po Mošoni, atmosféra bola opäť príjemná.  

Už tradične sa modelári začali schádzať pred ôsmou hodinou, registrácia bola približne do desiatej, ale organizátori ju kvôli pár „opozdilcom“ predĺžili o pár minút. Následne začala oficiálna výstava a súťaž, a tradične, ako je to v Ivánke pri Dunaji zvykom, všetci súťažiaci dostali hodnotiace lístky, a mohlo sa hlasovať.

V priebehu súťaže sa mi na malú chvíľočku podarilo vyspovedať aj organizátorov, a dozvedel som sa veľa noviniek a zaujímavostí. Napriek tomu, že súťaž mala skvelý termín (100. výročie), bol zároveň katastrofálny, pretože pred týždňom sme všetci súťažili v Mošoni. Organizátori sa obávali nízkeho počtu modelov, avšak nakoniec sa to vyštveralo do klasických čísel Štefánikovho krídla, čo je cca 400 modelov a niekoľko desiatok lietadiel, ktoré boli v špeciálnych kategóriách – v bodovačke. Práve s bodovačkou boli chalani veľmi spokojní, pretože modelári na stôl položili omnoho viac modelov, ako sa čakalo, čo nakoniec zapríčinilo a neskoršie vyhodnotenie súťaže a odovzdávanie cien. 
Tento rok si chalani tradične pripravili bustu M. R. Štefánika, avšak v netradičnom prevedení „vezmi si škatuľku, si modelár, cenu si sprav a nastriekaj“. Pre mňa veľmi vtipná vsuvka, ktorá sa do súťaže Štefánikovo krídlo hodí. Takže všetci výhercovia celý týždeň patlajú, brúsia, lepia a maľujú. Za mňa palec hore chalani.  

Veľmi príjemným spestrením súťaže bol aj darček pre každého zaregistrovaného modelára, ktorý si odniesol aj suvenír, v podobe nefiltrovaného, nepasterizovaného, remeselného, polotmavého piva typu ALE značky Štefánik, ktorý pre modelárov uvaril jeden z organizátorov pri príležitosti výročia tragickej smrti generála M. R. Štefánika (pivo už je vypité, fľaška odložená vo vitríne).
Na záver možno pre niekoho smutná správa, pre niekoho naopak niečo nové na Slovensku. Štefánikovo krídlo v roku 2020 v klasickom ponímaní nebude. Bude súťaž, ktorá bude založená výlučne na bodovačke, a budú súťažiť len lietadlá. Ďuri mi ozrejmil, že ešte diskutuje na túto tému aj s technikármi, ale je to na dlhé lakte, takže si myslí, že sa to do roku 2020 nestihne, a tak sa na stoloch Štefánikovho krídla objavia len lietadlá, ktoré budú rozhodcovia skúmať pod svetlami a lupami, a vyhrajú len tie najlepšie, s najvyšším počtom bodov.

Necháme sa prekvapiť, veď za rok sa môže udiať všeličo, možno motyka vystrelí, a chalani zmenia názor. Určite by to bola veľká škoda, keby z kalendára modelárskych podujatí na Slovensku zmizlo práve Štefánikovo krídlo.
Za mňa, a za celý EastModels tím sa chcem chalanom poďakovať  za šesť skvelých ročníkov a verím, že týmto sa to ešte nekončí. 

Súvisiace články

návrat hore