eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Memoriál Luboša Nováka 2019 - kompletná fotogaléria + REPORT Lukáša Kvietka!

Pridaný 16.06.2019 | autor Ján Moravčík, Lukáš Kvietok

16. jún 2019 ... Ján Moravčík ... ospravedlňujem sa za moje oneskorenie zverejnenia finálnej fotogalérie a reportu zo súťaže Memoriál Luboša Nováka 2019. Pracovné a rodinné povinnosti sú momentálne prioritnejšie. Prečítajte si veľmi výstižný report z pera Lukáša Kvietka. 

----------------------------------------------------

Na úvod sa ospravedlňujem, že píšem report až dnes, ale akosi som sa k nemu nevedel dostať skôr, keďže som si už dlhšiu dobu kvôli nedostatku času musel presúvať dôležité veci, tak ich postupne doháňam. Ale ako sa vraví, radšej neskôr, ako vôbec.

Už druhý ročník Memoriálu Ľuboša Nováka bol pre mňa vlastne prvým, takže som sa veľmi tešil na atmosféru. Minulý rok sa súťaže zúčastnili chalani od nás, a vcelku ju vychválili. Bol som zvedavý, a zároveň nedočkavý. Už len ten nápad spraviť súťaž v leteckom múzeu je vynikajúci, ale.... k tomu sa dostanem neskôr.

Keďže to mám do Košíc autom len asi hodinku a pol, o 8mej som sa nabalený vydal na cestu. Tesne po pol 10tej som bol na mieste. Mohol som aj skôr, ale trošku som zablúdil. Už asi pred týždňom mi odišli dáta v mobile, takže som išiel bez navigačky. Keďže Slovensko poznám dosť dobre, nepovažoval som za dôležité si vôbec nejakú zháňať. Veď múzeum je hneď vedľa letiska, kto by sa tam pre Boha nedostal. No jasné, ja. Tesne som minul asi 30cm tabuľu s názvom letecké múzeum, takže som sa musel točiť až na košickom letisku. Rada pre organizátorov do budúcna. Jednu veľkúúúúú tabuľu so šípkou doprava pre ľudí ako som ja.

Po príchode na letisko ma hneď ľudia z organizačného tímu navigovali, že ak som súťažiaci, môžem ísť autom do areálu. Cítil som sa neskutočne VIP, keďže ostatní návštevníci museli parkovať pred múzeom. No, ako vidíte, modelárstvo má svoje výhody. Odparkoval som si auto, a išiel som hľadať registráciu. V areáli múzea je asi 5, alebo 6 hangárov, plus nejaké menšie budovy. Do budúcna je určite potrebné označiť smer registrácie, pretože je to pre návštevníkov, ktorí sú na súťaži prvýkrát, alebo dokonca sú prvýkrát vôbec v priestoroch múzea, veľmi chaotické. Po chvíli sa mi podarilo stretnúť modelárov z Noveho Targu, ktorí ma tam nasmerovali. Po asi 200m som sa dostal na miesto. Chalani mali registráciu zvládnutú na výbornú, nadiktoval som mená, a všetky lístky som mal v priebehu pár sekúnd na stole. Len teraz čo s nimi. Ktorý hangár bol ten správny, kde si môžem zložiť veci a vyložiť modely? Samozrejme, že to bol ten hangár, od ktorého som bol najďalej. Ale po hodine a pol v aute mi prechádzka prospela, ale z mojej strany znova veľká výčitka. Podľa priestorov som si všimol, že napríklad na registráciu sa dali využiť aj iné hangáre, ktoré boli bližšie. Takže do budúcna odporúčam premyslieť usporiadanie súťažných priestorov. Všetci dobre vieme, že modelári majú radi všetko pokope a nablízku. Keď som sa konečne dostal na druhú stranu múzea a začal vybaľovať modely, nevedel som nájsť svoje kategórie. Našťastie tam bol nablízku Rasťo Pinter, ktorý ma usmernil, že tieto kategórie sú v lietadle. Takže naspäť ku autu, zobrať zvyšné veci, začať vybaľovať modely v hangáre, presunúť sa do lietadla, (ktoré je mimochodom veľmi príjemným spestrením súťaže) a vyložiť modely tam. Po asi hodine hľadania, chodenia a vybaľovania sa, som mal úvod úspešne za sebou, a keďže chlapi vybavili aj vynikajúce počasie, ktorého teplota priamoúmerne stúpala s prichádzajúcimi minútami, musel som vyhľadať občerstvenie. Super stánky, rýchla obsluha, dobré pivo, pre abstinentov nealko pivo a kofola, a jedlo v podobe fast foodu. A po 10tich rokoch som konečne zase jedol langoš. Takže odo mňa za občerstvenie veľké plus, aj keď by do budúcna bolo potrebné rozšíriť kapacity na sedenie. Ľudia Vám pribúdajú, tak určite nebudete môcť zostať len pri dvoch stanoch so stolmi a stoličkami. Zároveň apelujem aj na zvýšenie počtu lavičiek, stoličiek a stolov v areáli múzea, keďže po niekoľkých hodinách na 30 stupňovom slnku si ľudia musia oddýchnuť.

Toľko teda k priestorom, ktoré sú neskutočne zaujímavé, hlavne pre lietadielkárov, pretože je tam množstvo lietadiel, motorov, vrtúľ, vrtuľníkov a iných komponentov, ktorých fotografie modelári určite ocenia. Kto sa nechce zúčastniť súťaže, určite odporúčam navštíviť samotné múzeum, oplatí sa!!!

Od organizátorov som sa dozvedel, že vyhodnotenie bude o 3tej, keďže majú približne 400 modelov, takže som mal dosť času prezrieť si modely, a rovnako dosť času prezrieť si múzeum a každé lietadlo, auto a motorku osobitne. Ideálne strávený čas na modelárskej súťaži. Bohužiaľ, niekoľkokrát som si vypočul aj rozhovory rozhodcov pri hodnotení modelov, a tie radšej komentovať nebudem, pretože by som sa mohol niekoho dotknúť. Avšak jedna rada. Ak sa rozhodnete hodnotiť modely formou bodov, treba si premyslieť ako, treba sa dohodnúť na detailoch, aby nevznikali zbytočné konflikty a komplikácie, a hlavne, aby Vás nepočuli súťažiaci.

Vyhodnotenie modelov začalo presne o 3tej, ako organizátori naplánovali. V strede múzea, pod veľkým stanom, ktorý príjemne tienil, v obkolesení množstva stíhačiek ... čo môže byť krajšie.

Celkový pocit zo súťaže som mal dobrý, ale ako modelár mladšej generácie by som mal niekoľko pripomienok. A samozrejme je na Vás, ako sa k nim postavíte. Určite do svojich radov pustite mladých modelárov, ktorí Vám do kolektívu prinesú množstvo nápadov, a verím, že budú nápomocní aj pri organizovaní súťaže. Pokúste sa zjednotiť priestory, pretože sú zbytočne roztiahnuté, a je to chaotické. Dajte všetko dokopy, všetko blízko seba, všetko označte a úspech sa dostaví. Mimochodom, čo s predajcami? Boli tam vôbec? Ach áno, boli, na druhej strane, stratení v hangáre, o ktorých ľudia ani nevedeli. Ďalšia dobrá rada, vytlačte si nejaký plánik, vyznačte si čo je kde, keďže je to veľký areál, určite využite smerové značenia, aby mohli ľudia rýchlo nájsť všetko, čo hľadali, rozvešajte to v priestoroch múzea, poprípade ich rozdávajte pri registrácii. Pomôžete ľuďom zorientovať sa a nájsť všetko, čo hľadali.

Držím palce do ďalších ročníkov, a verím, že o rok sa vidíme všetci, a snáď aj tí, ktorí sa tento rok nezúčastnili.

Súvisiace články

návrat hore