eastmodels.sk
eastmodels.sk

Momentálne nenasleduje žiadna udalosť

#

Nasledujúca udalosť

Momentálne nenasleduje žiadna udalosť

Vertigo cup 2019 – REPORT Jána Moravčíka + fotografie lietadiel v vrtuľníkov

Pridaný 15.09.2019 | autor Lukáš Kvietok, Ján Moravčík

15. september 2019 ... Lukáš Kvietok ... nižšie nájdete report Jána Moravčíka a fotogalériu lietadiel a vrtuľníkov. 

Druhý ročník obnoveného Vertiga je za nami. Hneď v úvode musím konštatovať, že dopadol úspešne, trúfnem si tvrdiť, že úspešnejšie než minulý ročník, a to aj pri absencii zahraničnej hviezdy. Už po minulom Vertigu som vedel, že to v Bystrici „opäť“ pôjde. Organizačný tím okolo lídra Paliho Hanzela našiel ideálny priestor (podľa mňa najvyhovujúcejší objekt na organizáciu modelárskej súťaže na Slovensku) a z veľkej časti mu to pomohlo pevne sa zaradiť do kolotoča modelárskych sťaží na Slovensku.
 
 
Termín súťaže ostal nezmenený. Pamätám si, keď som do Banskej Bystrice na modelársku súťaž (All Kits Show) cestoval v takomto jesennom období spolu s otcom na našej bielej Škode 105L a včera som si toto obdobie pripomenul. Modely a modelárska súťaž do Bystrice jednoducho patria a som rád, že tradícia pokračuje.
Vertigo cup vzhľadom na lokalitu predstavuje podujatie, kam chodia modelári spolu so svojimi nežnými polovičkami. Predpokladám, že 90% manželiek včerajší deň strávili v obchodnom dome Európa. Moja manželka nebola výnimkou a keďže premiéru na modelárskej súťaži si odkrúcala aj moja takmer štvorročná Adelka bolo to ideálne spojenie príjemného s užitočným. Vždy, keď navštívime Banskú Bystricu, neodpustíme si návštevu skvelej reštaurácie Davaj het. Vrelovšetkým odporúčam!

Ale vrátim sa k súťaži. Počet súťažných modelov sa dostal na úroveň čísla presahujúceho 400 kusov, čo je veľmi slušné. Výborná kvalita bola najmä v tradičných kategóriách ako lietadlá a bojová technika. Nepoznám mená autorov, ale tieto kúsky ma zaujali:
 
 
Naopak, som sklamaný z účasti papierových modelárov. Po Nitre som práve Banskú Bystricu považoval za „meccu“, no včera to tak vôbec nevyzeralo. Značný úbytok modelov, resp. modelárov som pozoroval aj na našej akcii Bulldog fest 2018, a tak sa pýtam, kde je problém? Kým v minulosti tvorili papieráky v priemere tretinu súťažných modelov, včera to bolo mojim odhadom desatinu.
 
 
Sprievodný program bol veľmi bohatý. Vzhľadom na výborné priestory Auly SZU na súťaž pricestovalo veľké množstvo predajcov, ľudia tak mali možnosť veľmi dobre nakúpiť. Počas dňa prebiehali tri workshopy. Ja som pre návštevníkov pripravil prednášku na tému zimná kamufláž. Tomáš Brablc a Ondřej Kubeš odprezentovali mimoriadne zaujímavú tému – práca s leptami.
 
 
A Jaro Matejček sa venoval figúrkam. Iba pripomeniem, že Jaroslav Matejček je vo svete modelov relatívne „nový“, jeho talent sme „odhalili na už zrušenej súťaži  MODELMASTER 2016, ktorá sa konala v Handlovej. Odvtedy ubehol dlhý kus cesty, a tak na sebe zapracoval, že dnes patrí medzi špičku medzi figurkármi nielen na Slovensku.
 
 
Ako hodnotím Vertigo cup 2019 ja? Jednoznačne na výbornú! Kvalitne zvládnutá akcia zo strany organizátorov, množstvo kvalitných modelov a skvelá, rodinná atmosféra. Ďakujeme za možnosť byť pri tom a tešíme sa opäť o rok!

Súvisiace články

návrat hore