eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

E-Day 2019 - REPORT Štefana Pásztora + fotografie lietadiel

Pridaný 30.09.2019 | autor Štefan Pásztor

Po návrate domov v sobotu podvečer som mal zmiešané modelárske pocity. Na jednej strane obrovské zlepšenie priestorov z pred dvoch rokov a veľká snaha niektorých ľudí o posun vpred, no na druhej strane opäť zlá atmosféra v rámci protestov, robenia si napriek a naháňania sa za umiestnení za každú cenu.

Výstavisko v Lysej nad Labem je výborným miesto pre organizovanie modelárskej výstavy s dobrým prístupom zo všetkých smerov. S parkovaním to už bolo horšie, ale to bol môj problém, pretože som na miesto prišiel pomerne neskoro. Výstavná hala je obrovská, schopná poňať veľké množstvo modelov a ľudí. Občerstvenie v exteriéry a dostupné sociálne zariadenia len zdvihli celkový dojem. Dokonca aj počasie vyšlo, nebolo horúco a vonku pofukoval príjemný vánok, takže sa v podstate nebolo čoho báť. Oproti Pražskému hotelu z pred dvoch rokov obrovský skok – k lepšiemu samozrejme.

Po vstupe do haly ma zarazil počet ľudí vo vnútri. Miestami som mal pocit, že na druhú stranu haly sa ani nedostanem. Prehliadanie modelov som rovno vzdal, dostať sa k stolom bolo priam nemožné. Áno, priestor haly je síce obrovský, no predajcovia zabrali zbytočne veľa priestoru (vrátanie obrieho stánku Eduardu) a tak miestami medzi ľuďmi nastávala tlačenica. Absencia akýchkoľvek zábran okolo stolov bezpečnosti modelov príliš nenahrávala. Taká hustota ľudí a stoly bez zábran, to veľmi nejde dohromady. Určite by som sa zamyslel nad iným usporiadaním priestoru, napríklad v prípade dobrého počasie by som sa pokúsil predajcom postaviť stánky v exteriéry. RC dráhu, (ktorá bola mimochodom výborná) by som rovnako presunul von. Teoreticky je na výstavisku prístupná ešte jedna hala, no chápem že to už môže byť otázkou nemalých finančných prostriedkov.
Naopak, dva trupy lietadiel MIG-21, ktoré si návštevníci mali možnosť detailne prehliadnuť boli na nezaplatenie. Nevedel som sa od nich odlepiť! Rovnako som si vychutnal aj kotol s Jindrom a pánom Šulcom, miestami to malo poriadne „grády“ a tak to má byť. Bolo zaujímavé vypočuť si konštruktívny rozhovor dvoch  inteligentných ľudí. A možnosť vidieť lietať Mustangy v rámci akcie? 
Klobúk dole! 

„Nátresk“ v hale

Jindřich Štěrbáček počas „kotla“ s pánom Šulcom

Trupy MIG-21 

Čo sa týka modelov ako takých, viac som si vychutnal klubové výstavy než modely súťažné. Nebolo pri nich tak veľa ľudí, počet bol rovnako vysoký (pri niektorých stoloch by som kľudne povedal že aj väčší) no hlavne pri nich panovala oveľa lepšia, priateľská atmosféra.

Najmä pri kategóriách masters sa podávali protesty, niektorí ľudia neboli spokojný s tým kto a ako hodnotí atď. Stále som sa len pýtal sám seba, načo je to dobré? Potom som si však v zapätí aj sám odpovedal. Pokiaľ to bude o Českých majstrovstvách a od nich odvodenom prerozdeľovaní financií z rozpočtu, veľa sa toho nezmení. Nemôžem si odpustiť poznámku, že ja kvôli peniazoch chodím do práce, nie na modelárske výstavy.

Naopak, veľmi sa mi páčila snaha Pražského modelárskeho klubu pri snahe o transparentné hodnotenie modelov a celkový hladký priebeh. Bohužiaľ, napätá situácia sa nezmení, pokiaľ pôjde o vyššie spomenuté peniaze a pokiaľ budú do procesu zahrnutí ľudia „búchajúci do stola“ absolútne neschopní akceptovať iných názor a uprednostňujúci svoje záujmy.
Nedá mi nespomenúť ešte jeden postreh – všimol som si klesajúci záujem o masters kategórie/bodovačku – kvôli svojej povesti zrejme stráca na atraktivite.
Dúfam že do budúcnosti sa akýmkoľvek spôsobom situácia zlepší a postupne sa na súťaži pozdvihne aj atmosféra a vymiznú intrigy, ktoré na modelárske výstavy rozhodne nepatria. Táto súťaž má určite ešte na viac, bez problémov by sa mohla priblížiť aj k Mošoni. Keďže to mám do Lysej fakt blízko, o rok rád prídem znova. Modelárstvu a kamarátstvam zdar!

Na záver prikladáme niekoľko fotografií modelov, ktoré nás zaujali. Galérie jednotlivých kategórií budeme pridávať priebežne, akonáhle budú spracované. 

Text a fotografie: Štefan Pásztor

Fotogaléria lietadiel: Marek Zindulka

 

Súvisiace články

návrat hore