eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Modelfest Šumperk 2019 - report Jána Moravčíka + fotografie lietadiel

Pridaný 06.10.2019 | autor Ján Moravčík

Atmosféra, ľudia (fotogaléria)

Nedeľa, 6. október 2019, 5:20 ráno. Upíjam si z mojej kávy a začítam písať report zo súťaže Modelfest Šumperk 2019. S jeho prípravu som si dal záležať. Už včera som počas celého dňa zbieral fotografie, ktoré sem chcem zahrnúť a premýšľal som nad textom, ktorý napíšem. Nebudem zdržiavať, idem hneď na to!

Po minuloročnom Vlastivednom múzeu sa súťaž presunula do Domu kultúry, čo bol výborný ťah! „Kulturák“ poskytuje dostatok miesta pre modely, predajcov, sprievodný program. Organizátori sa postarali aj o občerstvenie, takže z môjho pohľadu to nemalo chybu. Aj keď včera nebolo ukážkové počasie, nemalo to žiadny vplyv na príjemnú a pohodovú atmosféru počas dňa.

Návštevníci mohli v Šumperku obdivovať originálne artefakty skutočných lietadiel z 2. svetovej vojny vďaka Leteckej bádateľni, ktorá na akciu pricestovala. Jednotlivé časti lietadiel mali sprievod vo fotografiách, dokonca aj v modeloch. Úžasné!

Ďalšou „chuťovkou“ boli dva panely s fotografiami letcov, ktorých autorom je Jaroslav Sobota, jeden zo zakladateľov modelárskeho klubu v Šumperku.

V piatok po príchode som si všimol na stole v kategórii rozostavaných modelov Abrams v mierke 1:48 na komplet rozrezaný s rozrobeným vnútrom z plastových profilov a doštičiek. Autorom tohto kúsku je Michal Praštiak, člen MK v Šumperku. S Mišom som sa dal do reči a zistil som, že pochádza z Liptovského Mikuláša, je absolventom SOU-drevárskeho v Liptovskom Hrádku (rovnako ako môj brat a člen EastModels tímu Marián Glemba). Výrobe predlôh sa venuje viac ako 20 rokov a v začiatkoch ho mentoroval vynikajúci liptovský modelár Ivan Palenčár. O Michalovi pripravujeme samostatný článok. Viac z jeho tvorby môžete vidieť na jeho Facebooku alebo webových stránkach.

Súčasťou sprievodného programu boli dva workshopy. V prvom sa predstavil Zdeněk Šebesta. Bol som prekvapený, že 15 minút pred jeho začiatkom workshopovú miestnosť obsadili ľudia, dokonca ich bolo toľko, že poniektorí museli stáť. Na takýto scenár nebývam zvyknutý. Väčšinou na workshop ľudia prídu, ale nie v takom množstve. Naposledy som podobnú situáciu zažil na súťaži Bulldog fest 2014, kedy bol hlavný hosť Mig Jimenez. Je skvelé, že aj Česká republika má svojho „Miga“.

Poobede sa svojou prácou prezentoval Grega Križman zo Slovinska a scenár bol totožný. Množstvo ľudí a perfektná prezentácia prednášajúceho. Graga pricestoval do Českej republiky aj so Sebastijanom Videcom, ďalším skvelým slovinským modelárom.

Podľa mojich odhadov sa súťaže zúčastnilo niečo cez 650 súťažných modelov. Dychberúca bola kvalita modelov vo všetkých kategóriách ietadiel. Tam to mali rozhodcovia skutočne ťažké. Do Šumperku sme doniesli cenu aj my a našli sme majiteľa. Mig-23 od Zdenka Šebestu bola pre nás to najlepšie, čo sme včera v Šumperku videli.

Počas súťaže prebiehalo ďalšie kolo GT-CUPu 2019. Stretli sme sa s Honzom Merhautom a jeho drahou polovičkou Luckou. Modely v tejto súťaži boli kvalitne obsadené s množstvom prekrásnych kúskov. Mňa ako obdivovateľa historickej relly zaujala Škoda130 RS Karla Husáka.

Nezabudlo sa ani na najmenších, ktorí si mohli zlepiť svoj papierový model. Vzhľadom na upršané počasie to bol výborný ťah. Deti mali čo robiť a rodičia si tak mohli aspoň na chvíľku oddýchnuť.

Kvôli nepriaznivému počasiu na cestách, sme zo Šumperku vyrazili skôr. Podľa informácií, ktoré mám všetko dopadlo na výbornú a ľudia zo súťaže odchádzali spokojní. Aj za nás musíme konštatovať spokojnosť. Výborná tímová práca a bezchybný priebeh akcie. O rok sa uvidíme opäť. 

Súvisiace články

návrat hore