eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Cesta na Novogodišnji Kup 2019 – aký bol prvý deň EastModels tímu?

Pridaný 13.12.2019 | autor Ján Moravčík

13. december 2019 ... Ján Moravčík ... je pár minút po štvrtej hodine rannej a ja sedím za svojim notebookom vo Vukovare. Rozmýšľam, čo napíšem a ako zhodnotím včerajšok, prvý deň na ceste na Novogodišnji Kup 2019. Aký bol teda včerajší deň? V prvom rade musím povedať, že veľmi dlhý a únavný. Vstával som vo štvrtok, pár minút po polnoci, aby som mohol s Mariánom Glembom cestovať do Rimavskej Soboty, kde na nás čakali Lukáš Kvietok, jeho otec Jozef a Štefan Pásztor pripravení na cestu. Všetko išlo podľa predom stanoveného plánu a krátko po ôsmej hodine rannej sme už boli na území Srbska. Prejsť hranice takto rýchlo sa nám ešte nikdy nepodarilo.

Aj keď s miernym oneskorením, stihli sme všetko čo sme si naplánovali. Prvou zastávkou boli raňajky v Boss Caffe v Subotici, príjemnom podniku, ktorý sme spoznali pri našej druhej ceste do Srbska v marci 2018.

V rýchlosti sme si pozreli časť mesta a presunuli sme sa do Noveho Sadu. Tam sme mali naplánované dve veci – prehliadku Petrovaradínu a obed v reštaurácii Dunavac. Počasie nám tohto roku prialo, a tak sme si v pokoji užili prechádzku po pevnosti.

Mierne hladní sme sa okolo jednej presunuli do našej obľúbenej reštaurácie Dunavac. Tak ako vždy sme si objednali rybiu polievku a sumca a užívali pohodu a atmosféru tohto prekrásneho miesta. Tak ako vždy, aj tento raz sme boli maximálne spokojní.

Poslednou zastávkou v Srbsku bola návšteva Báčskeho Petrovca. Obce s viac ako 90% zastúpením Slovákov. Lukášovmu otcovi sme ukázali budovu Matice slovenskej, a keď sme tam už boli, zaklopali sme na okno. Otvorili nám dve veľmi príjemné pani, s ktorými sme absolvovali niekoľkominútový rozhovor. Povedali nám niečo o histórii, ale aj súčasnosti života Slovákov vo Vojvodine.

Cieľ prvého dňa bol presun do Vukovaru v Chorvátsku. Ten sa nám podaril a tesne pred šiestou sme boli ubytovaní v Apatrmáne Lotta. Keďže už bola tma, prehliadku mesta sme odložili na nasledujúci deň. Všetci unavení sme spali už o deviatej hodine večer. Čo na nás čaká dnes? Vodná veža, Ovčara, centrum mesta, presun do Belehradu a stretnutie s Honzom Merhautom a ďalšími slovenskými modelármi, ktorí do Belehradu cestujú. 

Viac fotografií nájdete v galérii tohto článku.

Súvisiace články

návrat hore