eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

T-54B 1/72 Ammo by Mig Jimenez - pohľad do krabice

Pridaný 04.01.2020 | autor Ján Moravčík

Keby som mohol v tejto recenzii na úvod použiť nejakú nadávku, tak ju rozhodne použijem. Nie preto, že by som bol sklamaný, práve naopak! Model T-54 B od AMMO je za posledné roky jeden z najlepších modelov v tejto mierke aké som mal možnosť držať v rukách. Jednoducho paráda!

Model je balený v škatuli štandardných rozmerov pre modely bojovej techniky v tejto mierke. Na zadnej strane nájdete šesť farebných bokorysov (ponuka obtlačkového aršíku je na 10 strojov) modelu, podobne, ako to má napríklad firma Italeri. Na jednej z bočných strán výrobca usmerňuje na sady farieb, ktoré môžu byť pri stavbe využité.

 

Vo vrecku spolu s návodom sa nachádza malá planžeta dielov, ktorá ponúka niekoľko drobných detailov, medzi nimi aj ochrannú klietku reflektorov, čo modelárom výrazne uľahčí stavbu. Pamätám sa, ako som vždy s týmto detailom bojoval pri stavbe mojich modelov T-54 a T-55 od firmy Trumpeter. Súčasťou sú tiež obtlačky na 10 veľmi atraktívnych kamufláži a medený drôt na zhotovenie lana.

Návod, resp. tenšia knižka formátu A5 sa na prvých šiestich stranách venuje histórii tanku a obsahuje tiež niekoľko referenčných fotografií, ktoré pri zhotovovaní niektorých detailov isto oceníte (najmä palivové hadičky z nádrží). Je dostatočne prehľadný a v 18 krokoch vás podrobne prevedie celou stavbou.

Na jeho konci nájdete jednotlivé kamuflážne schémy s odporúčanými farbami Ammo by Mig Jimenez. Ešte pred nimi sa na dvojstrane nachádzajú užitočné rady ako aplikovať základný nástrek, všeobecnú patinu a obtlačky.

Jednotlivé diely sú odstreknuté s dokonalou čistotou s množstvom veľmi pekných drobných detailov. Vaňa tanku je tvorená samostatným dielom. Úpravu, ktorú si model zaslúži je výmena plastových madiel za nové z drôtu, ale takýto postup je pre mňa samozrejmosť pri každom modeli podobného typu. Pásy sú vyriešené plastovými, ktoré sa skladajú z dlhších a kratších úsekov, v ohyboch ich tvoria samostatné články.

Model vyzerá na prvý dojem fantasticky! Verím, že sa bude dobre stavať a vo výsledku aj dobre vyzerať. Predloha v podobe tohto legendárneho tanku otvára možnosti stvárnenia strojov nielen z Vietnamu, Egypta alebo Sýrie, ale svedčala by mu aj kamufláž ČSLA. 

Viac fotografií nájdete v galérii pod článkom.

Súvisiace články

návrat hore