eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Sebastián "Sebo" Živčák - nový člen EastModels tímu!

Pridaný 31.01.2020 | autor Lukáš Kvietok

S Jančim Moravčíkom a ostatnými členmi EastModels sme sa dávnejšie bavili, že by sme medzi nás privítali mladého nádejného modelára, pomohli mu pri práci s modelmi, trošku ho zasvätili do tajov amatérskej „žurnalistiky“ a predstavili ho Slovensku. Ani my v EastModels už nebudeme mladší a rovnako, ako pri ostatných odvetviach ľudia prichádzajú a odchádzajú. Preto považujeme za dôležité vychovať si ľudí, ktorí budú pre modelárstvo zanietení rovnako ako my a budú Vám pravidelne prinášať novinky zo sveta modelárstva, zúčastňovať sa súťaží, písať reporty, fotiť, jednoducho pracovať pre Vás. Verím, že náš výber Vás poteší rovnako, ako potešilo nás prijatie našej ponuky. Bavíme sa o skvelom mladom modelárovi zo Svitu, Sebastiánovi Živčákovi, medzi kamarátmi známeho len ako Sebo. Aby sa Vám Sebo nezdal len ako chlapec, ktorý okrem modelovanie nič iné nerobí, tak Vám prezradím, že je to výborný a nádejný grafický dizajnér, ktorý má okrem počítačov obrovskú záľubu v cyklistike. A ako mi prezradil, zaujíma sa o slaboprúd. Dlho som rozmýšľal, či moje vedomosti sú dosť obohatené aj o túto tematiku, ale priznám sa, bolo mi hlúpe pýtať sa mladého chlapca, čo to ten slaboprúd je. Ale ako som si myslel, a potvrdil mi to aj pán „gúgl“, jeho záľuba v slaboprúde spočíva vo výpočtovej technike, elektronike a mikroelektronike. Toľko na úvod o Sebovi a teraz si ho poďme predstaviť a privítať, ako najmladšieho člena EastModels vôbec. Sebo, vitaj medzi nami! 

Meno a priezvisko: Sebastián „Sebo“ Živčák

Bydlisko: Svit

Vek: 16

Zamestnanie: Študent

Modelárčim: od 8 rokov, no predtým od 4 rokov som staval mercury stavebnice, ktoré mi taktiež dali veľa.

S EastModel spolupracujem: zatiaľ som s EastModels nemal možnosť pracovať, no sledujem ich a všímam na rôznych súťažiach, ale i na webe už roky. Taktiež mnohí z modelárov z EastModels mi poradili pri stavaní modelov, striekaní, patine, ale i samostatnej čistej práce.

Venujem sa modelom: vojenská technika v 1/35, prevažne ruskú, občas ma zaujme aj nemecká technika, v poslednej dobe ma veľmi chytili autá v rôznych mierkach a prevedeniach.

K modelom som sa dostal: vďaka otcovi, ktorý bol taktiež modelár. Naviedol ma ku Poldovi Klasovi, ktorý viedol už roky modelársky krúžok vo Svite.

Môj prvý model bol: T-26, 1/72, UM – tento model bol darovaný od CVČ Svit

Najobľúbenejší model: T-34/85, 1/35, AFV Club – takmer rok práce, skvelý výsledok a navyše veľa povyhrávaných cien.

Model, ktorý sa mi robil najhoršie: T-34/76,1/35, Tamiya – tento model bol v hroznom stave, daroval mi ho kamarát, ktorému modelárstvo veľmi nešlo. Zaleptané diely, veľa tmelenia, komplet renovovaný, no výsledok taktiež stál za to, prvýkrát som na ňom robil lepty a madlá z medených drôtov.

Najvýznamnejšie modelárske ocenenie: Pre mňa určite medaila podpísaná od Miga Jimeneza ale i Golden like, GT Cup a EastModels medaila.

Môj vzor v modelárskom svete: Ján Moravčík, Lukáš Šulek a Miloslav Budzák, títo traja špičkoví modelári ma usmerňovali tým správnym smerom, naučili ma robiť s washmi a inými patinovacími prostriedkami, taktiež mi podkladali reálne fotky tankov, na základe ktorých som sa snažil vyvarovať chybám pri stavbe modelov.

Čo najkrajšie mi modelárstvo prinieslo: Určite kamarátov, spoznávanie okolitých krajín a miest, taktiež aj dobrý pocit, že som niečo dokázal a priniesol pár ocenení domov, kde mala zo mňa rodina radosť.

návrat hore