eastmodels.sk
eastmodels.sk

Štefánikovo krídlo 2024, Ivanka pri Dunaji (SK)

18.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Štefánikovo krídlo 2024, Ivanka pri Dunaji (SK)

18.05.2024

MODELCON 2020 - fotografie + REPORT Sebastiána Živčáka

Pridaný 02.02.2020 | autor Sebastián Živčák, Milan Kánya

2. február 2020 ... Sebastián Živčák ... modelárska sezóna na Slovensku je oficiálne otvorená. Uskutočnilo sa tak v mestskej športovej hale v Trnave 1. ročníkom modelárskej súťaže Modelcon. Poďme sa pozrieť na to, čo nás všetkých zaujíma. Aké sú štatistické údaje?

Zo 683 predregistrovaných modelov sa prezentovalo na súťaži 653. Na mieste sa registrovalo ďalších 173 modelov, spolu súťažilo 826 modelov25 kategóriách. Z tohto množstva bolo 138 modelov v 6 detských a juniorských kategóriách a stretlo sa tu celkovo 45 detí a juniorov.

Spolu s cca 180 modelmi, nesúťažne prezentovanými na klubových stoloch sme na ModelCone 2020 videli viac ako 1000 plastikových modelov! Ak by sme k tomuto množstvu prirátali viac ako 200 miniatúr v hernej časti, ktorých vyhotovenie si často nezadalo so súťažnými figúrkami a technikou, dostávame sa na 1200 modelov a miniatúr v prvom ročníku výstavy a súťaže ModelCon 2020 od modelárov zo Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska. (autor Milan Kánya)

A vďaka nim bola z môjho pohľadu super atmosféra.

Táto súťaž vynikala priestrannosťou, a to vďaka dvom poschodiam, kde na hornom sa sústredili modelárske kluby, rôzne tvorivé činnosti aj pre tých najmenších. Dolné poschodie obsadilo množstvo predajcov a samotné stoly určené pre súťažné modely. Čo ma mrzelo, je počet juniorských a žiackych modelov. Bolo ich včera v Trnave veľmi málo. Pozitívne hodnotím bohatý program pre mladých, či už hranie na už historických konzolách a CRT monitoroch, ale aj výstavu vojenskej výbavy. Vonku bola vystavená hasičská ťažká technika.

Taktiež sa mi páčila skvela organizácia, kde bolo zjavne vidieť, že organizátori spolupracujú s deťmi z modelárskeho krúžku, zapájajú ich do organizácie formou dohľadu nad modelmi a zbierajú tak prvé skúsenosti. Čo musím vyzdvihnúť je počet a bohatosť ocenení, aj to je jedna z veci, kvôli čomu modelári chodia na modelárske súťaže.

Do budúcnosti by som sa prihovoril za nejaký workshop, no po rozhovore s organizátorom Marekom Rašlom, je to vec, ktorá nebude v ďalšom ročníku chýbať. Tak na koniec podľa mojej skúsenosti môžem túto súťaž odporučiť všetkým, ktorí sa nezúčastnili a zároveň sa teším na ďalší ročník, ktorý ak organizátori udržia nastavenú latku, sa stane silným podujatím v kalendári slovenským modelárskych súťaží.

Nižšie nájdete takmer 150 fotografií seniorských modelov. 

Súvisiace články

návrat hore