eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Michal Praštiak - Lipták so zlatými rukami - rozhovor

Pridaný 05.02.2020 | autor Marek Zindulka

Minulý rok na súťaži Modelfest Šumperk som sa zoznámil s Michalom, mladým, mimoriadne šikovným modelárom, ktorý mi medzi rečou prezradil, že chodil na SOU – drevárske v Liptovskom Hrádku. Na túto školu tiež chodil Marián Glemba a môj brat. Ďalším rozhovorom som prišiel na to, že Michalove začiatky siahajú do partie s Ivanom Palenčárom a Ivanom Repčekom. Kto ich pozná a najmä Ivana Palenčára, ten potvrdí, že sa jedná o slovenskú modelársku špičku. Tak sme si s Michalom dohodli rozhovor, ktorý pre portál spracoval náš člen Marek Zindulka. 


Ahoj, milý čtenáři dovolte mi, abych Vás tentokrát seznámil s Michalem Praštiakem. Jsem moc rád, že tento skvělý modelář v loňském roce rozšířil členskou základnu našeho Model klubu Šumperk. Velice si vážím lidí, kteří inovují stávající a zkoušejí nové věci, ať už se to týká jakéhokoliv oboru lidské činnosti. Michal je přesně ten typ člověka, což můžete sami posoudit v následujícím rozhovoru. Možná stejně jako já budete příjemně zaskočení a zahřeje Vás, že i nadále můžeme být pyšní na jemu podobné zlaté česko-slovenské ručičky. Michal totiž pochází ze Slovenska, ale nyní žije u nás v Šumperku, takže nám na klub přinesl ukázat svoje originální Master výtvory – předlohy na odlévání. Pojďme společně zjistit, co má v plánu do budoucna a co pro nás může udělat:

Ahoj Mišo, v první řadě nám řekni něco o sobě a svém česko – slovenském putování … Jaká byla tvoje cesta k modelaření?

Tá začala už keď som bol malý chlapec a asi ako prvý kto ma k tomu priviedol bol otec. Po určitej dobe keď som len lepil a nefarbil, som sa prihlásil do krúžku kde nás viedol a učil Ivan Repček, od ktorého som sa moc naučil a mnohí si budú pamätať jeho modely PV3-sok pod hlavičkou jeho firmy I.R Hobby. Tam som chodil niekolko rokov a postupne skúšal aj niečo na dané modely dorobiť alebo ich vylepšit. Moja prvá predloha, ak by sa to tak dalo povedať bol kompletný interiér do modelu LEO at Olivier od firmy Směr. A potom to už tak nejako nabralo cestu a nebolo modelu, do ktorého by som niečo neurobil:-).
Keď som sa vrátil z vojny, tak ma oslovil Ivan Repček a zamestnal ma v jeho firme. On vo mne pravdepodobne videl a objavil talent pre výrobu mástrov a originálov. Pár rokov som tam pracoval a stále sa učil niečo nové. Tam som poznal aj skvelého modelára Ivana Palenčára, ktorý bol pre mňa vzor. Jeho prácu som vždy obdivoval a chcel som raz dosiahnuť jeho úroveň. Po nejakej dobe som však odišiel do sveta a nevenoval sa modelom ani mástrom. Avšak nejako mi to chýbalo a nakoniec som sa zamestnal vo firme CMK a tam som začal pracovať ako originalista. Robil som pre nich takmer 15 rokov a pracoval som na množstve mástrov, na ktorých som sa vypracoval až na dnešnú úroveň. No a potom som sa zhodou náhod dostal na Moravu. Samozrejme som vo výrobe mástrov pokračoval aj tu, ale už aj pre iné firmy. A od tej doby som tu. Mám tu dve detičky, manželku a už aj svoju malú firmu.

Proč ses vlastně rozhodl dělat "Mastery" a různé doplňky pro modely? Jaké byli tvoje první modely v Masteru?

Neviem či som sa rozhodol ja alebo sa to samo tak nejako vyvynulo. No po určitej dobe som modely prestal maľovať a venoval sa len mástrom. Teraz, keď vidím ako pokročila modelárčina v kvalite farebného spracovania a množstva techník ktoré modelári využívajú, prispejem asi lepšie, keď budem vyrábať mástre:-). 

Ovlivnil nějak tvoji tvorbu známý slovenský modelář Ivan Palenčár, který tyto Masterové modely dělal taky?

Ako som už spomínal, bol a samozrejme stále je vzorom. Vždy som obdivoval jeho prácu. Pamätám si, že vždy keď doniesol svoje mástre, tak som sa na ne nemohol vynadívať a v duchu som to chcel dokázať aj ja. No trvalo mi to dlho, ale myslím, že som sa k tomu dopracoval, ale to musia posúdit iní.

S modely jsi začínal v Liptovském Mikuláši máš nějaké předlohy, kterými ses inspiroval?

Prvé predlohy, ktoré som videl boli už spomínané modely od Ivana Repčeka. Jeho vetriesky a jašterka boli pre mna niečo úžasné. Ale počas rokov som sa stretol z mnohými talentovanými ľuďmi, ktorí sa venujú modelárčine a aj výrobe mástrov. Vymenovať ich by bolo na dlho. Od každého som sa čo to naučil alebo inšpiroval.

Jaký je to pocit, když vidíš zájem o svou práci, když vidíš svůj použitý interiér nebo svoji konverzní sadu na jiném modelu jiného modeláře apod?

Je to fakt super, keď vidím svoju prácu použitú na modeloch. Vždy ma to poteší, keď je daný modelár spokojný a pomože mu to pri jeho práci a predstave o stvárnení daného modelu.

Nevím, do jaké míry chceš zveřejnit své aktivity, ale mohl bys alespoň naznačit, pro koho jsi už svoje Mastery dělal?

No za tú dobu čo sa výrobe mástrov venujem je tento zoznam už hodne dlhý. Je to od CMK, Aires, Calibre 35, Black Dog, Plus Model, Arsenal-M, Air-Graphic, Hauler...atď. Určite je toho už viac ako 1000 kusov mástrov, čo som vyrobil.


Spousta modelářů může sledovat tvou práci na facebookovém profilu, jakou další propagaci a podporu této své činnosti děláš?

No, momentálne som začal viac chodiť a zúčastnovať sa modelárskych šútaží a akcií. Čo si už určite mnohí všimli. Rád sa stretávam a poznávam nových ľudí. A tí, čo ma poznajú alebo ma poznali, tak dobre vedia, že vždy ak viem, tak poradím, pomožem alebo len tak pokecám o veciach, ktoré nás zaujímajú, bavia alebo máme spoločné.

Facebookový odkaz

Koncem minulého roku jsi prý začal pracovat na novém projektu Motoru pro Abramse v 1/48, kde hledáš inspirace na nové projekty? Máš rozpracovanou nějakou další zajímavou předlohu pro model?

Ten Abrams som mal v pláne hodne dlho, a kedže som ho už robil v mierke 1/35 tak som sa pre neho rozhodol a vydal som ho ako moju prvotinu pod svojou vlastnou značkou. Inšpiráciou pre výrobu ďalších vecí je viac. Či už to že sa mi daná vec páči alebo aj návrhy a požiadavky ľudí, s ktorými sa stretávam.


Jaké jsou tvé plány a představy do budoucna?

Tie sú v podstate také, že chcem postupne rozširovať svoju ponuku vecí pod svojou značkou, ale hlavne sa chcem snažit udržiavať kvalitu či už pri výrobe mástrov, ale aj pri ich následnom pretvorení a namnožení do setov.


Máš nějakou připomínku, přání, návrh pro nás modeláře nebo jejich sdružení, co bys uvítal z jejich strany ohledně poptávky apod?

Budem rád za každý návrh na výrobky, avšak treba brať do úvahy, že nie všetko sa dá zrealizovať. Či už pre nedostatok podkladov alebo zložitosť. A tiež to, čo sa páči jednému, nie je vždy to pravé pre niekoho iného.

Je něco na co jsem se tě nezeptal a měl bych?

No to neviem, ale jednu vec by som chcel ešte povedať. Modelárčina je jeden z najkrajších koníčkov a pre niekoho ako som ja aj jeho práca. Každý má talent na niečo a je len na ňom ako ho využije. Preto som rád, že veľa ľudí sa venuje modelárčine a dúfam, že to tak ostane a budeme sa aj naďalej stretávat a venovať sa tomu čo nás baví.

návrat hore