eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Slovak open - ModelFest 2020 - report Jána Moravčíka

Pridaný 16.02.2020 | autor Marián Glemba

16. február 2020 ... Marián Glemba ... v skorých ranných hodinách som dostal mail od Jána Moravčíka, v ktorom sa nachádzal report zo včerajšej akcie, ktorá sa konala v Rimavskej Sobote. Nech sa páči, čítajte priatelia!

10. ročník súťaže Slovak open ModelFest 2020 je za nami. Iba pripomeniem, že od budúceho roku to bude už len Slovak open a názov súťaže neznamená open – otvoriť, ale open ako otvorenú súťaž pre všetkých, kto má záujem prísť. Toľko len k iniciatívnym komentátorom na sociálnych sieťach, ktorí sa snažili interpretovať si názov súťaže po svojom, bez toho, aby sa najprv opýtali kompetentných.

Na súťaž do Rimavskej Soboty som cestoval už v piatok spolu s Marekom Zindulkom, ktorý ku mne pricestoval skôr. V piatok sme tak absolvovali prípravné práce spolu s časťou organizátorov súťaže. Zaspomínal som tak na časy organizácie súťaže Bulldog fest v rokoch 2007 – 2018 v Liptovskom Hrádku. A milí priatelia, využijem priestor na to, že niečo sa v Liptovskom Hrádku opäť chystá. Viac informácií už čoskoro.

Čo sa mi páčilo? Oceniť musím snahu organizátorov vniesť do rozhodovania objektívnosť angažovaním zahraničných rozhodcov. Každá komisia pozostávala z hlavného zahraničného rozhodcu, ktorý mal dva hlasy a dvoch členov z radov domácich modelárov, ktorí mali po jednom hlase. V prípade remízy by rozhodol Štefan Pásztor ako predseda MK Rimavská Sobota. Pred samotným hodnotením prebehol brífing rozhodcov tak, ako sme zvyknutí napríklad na súťaži Moson show.

Pokračovanie GT Cupu a jeho slávnostné vyhlásenie za rok 2019 si zobral na starosť osobne Jan Merhaut, ktorý opäť do Soboty pricestoval. V budúcom roku preberá záštitu nad GT Cupom na Slovensku Martin Kováč. Budúci rok sa na Slovak open uskutočnia Otvorené majstrovstvá Slovenska automobilov (detaily zverejníme neskôr), a tak sa je na čo tešiť už teraz.

Hlavným hosťom podujatia bol Grega Križman, vynikajúci modelár, náš priateľ zo Slovinska, ktorý vo svojom rozsiahlom workshope venoval pozornosť nástreku a patine modelov lietadiel.

Keď som nahliadol do štatistík minulých ročníkov, tak včera bolo na stoloch napočítaných 498 modelov, v roku 2019 ich bolo 684 a v roku 2018 ich bolo 455. Je včerajšie číslo zlé alebo dobré? Je to otázka, na ktorú sa nedá odpovedať. Merať kvalitu súťaže podľa počtu modelov nie je možné, pretože to nie je objektívne. Sú roky, kedy okolnosti ovplyvnia túto skutočnosť pozitívne, iné roky zase negatívne. Treba si však uvedomiť, že každá súťaž má svoj strop a snažiť sa ho neustále preskakovať nie je možné. Naopak, kritéria, ktoré vplývajú na pozitívne vnímanie akcie sú nemerateľné. Sú to veci ako starostlivosť o modelárov, celková atmosféra, atraktivita ocenení, objektivita rozhodovania alebo doplnkový program. Všetky tieto záležitosti chlapci zvládli na vysokej úrovni. Odmenou za ich výkon bola účasť modelárov z Českej republiky, Poľska, Maďarska a Srbska.

Z množstva kvalitných modelov ma zaujalo hneď niekoľko. V kategórii lietadiel to boli modely Roberta Vysloužila zo Šumperku. Milujem jeho štýl, jemnú prácu a výber predlôh.

Grega Križman patrí v tejto kategórií právom medzi najlepších modelárov. Fantastický Messerschmitt získal cenu Best of Show.

Oceňujem vyššiu kvalitu v malej bojovej technike, to najmä vďaka zahraničným modelárom. Konkurencia bola skutočne silná.

Naopak, mrzí ma, že figurkári si nejako nevedia do Rimavskej Soboty nájsť cestu a pripravené schody na prezentáciu ich prác tak ostali z veľkej miery nevyužité. Naopak potešenie pre oko diváka a moje rozhodne tiež boli modely Petra Strmeňa. Už som to niekde písal, že sú fantasticky spracované, krásne napatinované podľa historických fotografií, čo ich hodnotu ešte zvyšuje.

Súčasťou programu boli dve špeciálne kategórie  to T-34 junior Cup a Focke Wulf 190 Cup určený pre seniorov. Najlepšie „téčko“ odprezentoval Sebastián Živčák zo Svitu.

Najlepší „fokáč“ Peter Vagač.

Nižšie nájdete rozhovor s Lukášom Kvietkom, ktorý 10. ročník súťaže Slovak open – Modelfest 2020 zhodnotil. 

Súvisiace články

návrat hore