eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Ivan Palenčár odišiel do modelárskeho neba

Pridaný 03.03.2021 | autor Ján Moravčík

3. marec 2021 ... Ján Moravčík ... pred pár mesiacmi som si myslel, že toto nesmierne náročné obdobie bude čoskoro minulosťou. Okrem toho, že kovid nám znemožnil stretávať sa na modelárskych akciách, jeho najhoršou schopnosťou je, že si berie životy ľudí, modelárov nevynímajúc. Dnes je pre modelárstvo na Slovensku mimoriadne čierny deň, pretože nás včera navždy opustil liptovský modelár Ivan Palenčár z Liptovského Hrádku. Nad jeho sily bol covid-19. Po Jožkovi Horváthovi si tak modelárske nebo povolalo ďalšieho.

Kto bol Ivan Palenčár?

Toto meno registrujem dve dekády môjho života. Keď som na prelome milénia s modelárstvom začínal, Ivan bol v modelárstve synonymom nedosiahnuteľných mét, dokonalosti, precíznosti, starej školy a najmä pokory. Ivan bol úspešným modelárom, jeho kvality boli v časoch bodovacích súťaží hodnotené v číslach prevyšujúcich 90 bodov. Bol výborný predlohár. Nezabudnuteľné sú jeho modely SU-22, Mil Mi-4 a S300 PMU.

No Ivan bol najmä dobrý človek, otec dvoch úžasných detí Ivky a Petra, manžel a starý otec. Všetkým nám bude veľmi chýbať. V mene celej modelárskej komunity vyjadrujem rodine úprimnú sústrasť. 

O Ivanovej smrti ma pred krátkym okamihom informoval jeho syn Peter, s jeho dovolením tu nechávam jeho číslo, ak by ste sa s ním chceli spojiť (0918 935 816).

návrat hore