eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Test farieb Mission Models Paint

Pridaný 25.03.2021 | autor Ján Moravčík

Taaak, konečne! Konečne som sa dostal v pokoji ku farbám Mission Models Paint (MMP), ktoré mi pred niekoľkými týždňami poslal môj priateľ Sylvain Bollier (www.domino.be). Pravdupovediac som o nich prvýkrát počul asi pred štyrmi rokmi, tuším, že na súťaži Scale model challenge v Holandsku. Plánovanú recenziu mi prekazilo ochorenie COVID-19, ktoré som pred mesiacom spolu s manželkou prekonal. Dnes svoj rest naprávam a prinášam svoj pohľad na tieto farby.

V pomerne ťažkom balíku mi Sylvain poslal riedidlo, polyuretánový aditív, primery a pestrú škálu farieb na bojovú techniku. Pred samotným praktickým vyskúšaním som si prečítal manuál. Ako farby riediť, ako používať poly zložku a ako postupovať. Z tohto vyplynulo niekoľko zásadných informácií.

Farby MMP sú akrylové farby na báze vody a sú ekologické a zdraviu nezávadné. 

Polyuretánový aditív nepridávajte do primeru ani do laku! Táto zložka predlžuje schnutie farby a zlepšuje kvalitu nástreku zlepšením prienikom farby tryskou.

Farby, primery a laky sú umiestnené do plastových fľaštičiek objemu 30 ml, poly aditív 60 ml a riedidlo 120 ml. V každej fľaštičke je umiestnená sklenená gulička pre lepšie zmiešanie pigmentu farby. Pred prvým použitím farby je nutné odstrániť plastovú pečať. Táto ide dolu veľmi pohodlne. 

Vďaka dávkovaču je riedenie a aplikácia farieb do striekacej pištole veľmi pohodlná. 

Pri prvom testovacom nástreku som červený primer zmiešal s riedidlom v pomere 1:1 a výsledok bol fantastický. Farba kryje veľmi dobre, povrch je krásne jemný a hladký. 

Rovnaký výledok bol aj pri použití čierneho primeru. 

Na recenziu som mal k dispozícii tri laky - matný, pololesklý a lesklý. Aj keď to na fotografii nie je až tak dobre vidieť, ale stupne lesklosti plne korešpondujú s jednotlivými druhmi lakov. 

Matný, pololesklý a lesklý lak

Pri recenzii farieb som siahol po zelenej. V prvom prípade som použil farbu priamo z fľaštičky nariedenú s riedidlom v pomere 1:1. Farba prechádzala pištoľou bez problémov, na plast sa pekne ukladala a vytvárala jednoliaty saténový povrch. Bol som príjemne prekvapený! Rýchlosť schnutia je porovnateľná s farbami Tamiya, Mr. Paint alebo Ammo by Mig Jimenez.

V druhom prípade som ku farbe pridal aj polyuretánový aditív v pomere 2:1:1 (farba:poly:riedidlo). Docielila sa tým väčšia "jemnosť" farby a dlhšie schnutie. V závere bol výsledok totožný ako s použitím len farby a riedidla. 

Na koniecsom vyskúšal nástrek pieskovej farby, s ktorou som sa snažil docieliť čo najväčšiu jemnosť a vzhľadom na mojú prvú skúsenosť s týmito farbami, kedy pred dnešným testom tomu nepredchádzala žiadna skúška, som bol veľmi spokojný. 

Rovnako som tiež vyskúšal otesovať krytie svetlou farbou na tmavom podklade. Aj tento krok bol absolútne bezproblémový. Farba bola po pár vrstvách dokonale prekrytá. 

Čo dodať na záver? Asi len to, že farby Mission Model Paint sú výborné. Prvý dojem z nich predčil moje očakávania a som milo prekvapený. Zostáva už len jediné ... použiť ich na konkrétny projekt. Ďakujem môjmu priateľovi Sylvainovi Bollierovi a webu www.domino.be za poskytnuté vzorky. 

návrat hore