eastmodels.sk
eastmodels.sk

Momentálne nenasleduje žiadna udalosť

#

Nasledujúca udalosť

Momentálne nenasleduje žiadna udalosť

Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2021 - REPORT

Pridaný 26.06.2021 | autor Ján Moravčík

26. jún 2021 ... Ján Moravčík ... 7. marec 2020, to je deň, keď som sa zúčastnil poslednej modelárskej súťaži pred príchodom epidémie Covid-19. Kým minulý rok mi to až tak nevadilo a po rokoch som si užíval voľné víkendy, tento rok som začal cítiť intenzívnu potrebu niekam vypadnúť, stretnúť sa s priateľmi a načerpať inšpiráciu. Nakoniec to vyšlo! Prvou súťažou po covide sa stala súťaž Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga v poľskom meste Nowy Targ.

S organizovaním tejto súťaže to nemali organizátori vôbec jednoduché. Neustále sa meniace podmienky, presun termínu, neistota, s tým všetkým sa nakoniec realizačný tím šťastne popasoval a súťaž sa nakoniec podarilo zorganizovať. Odmenou za vytrvalosť bolo 586 prihlásených modelov.

V tomto termíne by sme v minulých rokoch boli s najväčšou pravdepodobnosťou na Panzershow Návsí. Bohužiaľ, tá sa tohto roku z technickým príčin neuskutočnila v riadnom termíne, a tak tu vznikol priestor na moju účasť v Nowom Targu. Využiť som tiež chcel 180 dňový limit po prekonaní ochorenia Covid-19, ktorý mi zatiaľ umožňuje relatívne slobodné cestovanie.

Do Poľska som cestoval s Mariánom Glembom. Okrem nás prišlo na súťaž niekoľko slovenských modelárov. Zaregistroval som popradských modelárov, modelárov z Prešova, okolia Banskej Bystrice a Rimavskej Soboty. Som rád, že sme nezostali sami, i keď si myslím, že návrat takýchto podujatí bude mať na Slovensku opatrný charakter.

Organizátori oproti prvému ročníku, ktorý sa konal v marci 2019 museli pripraviť viac stolov, pretože Ciupaga 2021 je prvou pocovidovou modelárskou akciou u našich severných susedov a bolo to badať. Pred vstupom do telocvične bol informovaný leták, ktorý upozorňoval na dodržiavanie odstupu, dezinfekcie rúk a nosenia rúška. Po vstupe som však zistil, že ľudia to zobrali skôr ako odporučenie. Bolo veľmi oslobodzujúce stretnúť sa so starými známymi, usmiať sa, objať ich a nemať na sebe rúško.

Do Poľska som cestoval s tým, že kvalita modelov bude veľká a čo viac, bude sa jednať o nové modely, ktoré som doteraz nemal možnosť nikde inde vidieť. A nesklamal som sa. Obrovskú kvalitu som sledoval v kategóriách lietadiel, bojovej techniky a diorám. Fotografie na našom facebooku začneme plniť od zajtrajšieho rána. My sme sa rozhodli v Nowom Targu nenocovať. Aktuálne som doma a zajtra doobeda vycestujeme do Poľska opäť.

Organizátorom gratulujem k výborne zorganizovanému podujatiu a k odhodlaniu, ktoré sa určite oplatilo. 

Súvisiace články

návrat hore