eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

O putovný pohár riaditeľky CVČ Košice - výsledková listina!

Pridaný 01.03.2016 | autor Daniel Hajtinger, Ján Moravčík

1. marec 2016 ... Ján Moravčík ... mailom sme dostali od Pavla Novotného výsledkovú listiny zo sobotňajšieho podujatia.

Výsledková listina:

A1-1/ žiaci, lietadlá prúdové/:

1. Max Krempaský, CVČ Košice

2. Boris Hatala, CVČ Košice

3. Michal Saxa, CVČ Svit

 A1-2/žiaci, lietadlá vrtuľové a vrtuľníky/:

1. Filip Kmec, CVČ Košice

2. Samuel Kic, CVČ Svit

3. Samuel Brna, CVČ Košice

B1/ žiaci, bojová technika, 1:72 a menšie/:

1. Matúš Kočiš, CVČ Košice

2. Martin Matula, CVČ Košice

3. Max Krempaský, CVČ Košice

B1/ žiaci, bojová technika, 1: 35 a väčšie/

1. Marko Lumcer, CVČ Košice

2. Boris Hatala, CVČ Košice

3. Sebastián Živčák, CVČ Svit

A2/ juniori, lietadlá a vrtuľníky/

1. Samuel Amrich, Košice

2. Matej Kakalejčík, CVČ Svit

B2/ juniori, bojová technika/

1. Daniel Hajtinger, Prešov

2. Martin Verbič, CVČ Košice

3. Attila Hrab, Borša

D/ žiaci a juniori, diorámy/

1. Max Krempaský, CVČ Košice

2. Andrej Kráľovský, CVČ Košice

3. Ján Sorger, CVČ Košice

L/ žiaci a juniori, lode/

1. Adam Ujházy, CVČ Gelnica

AU plus O/ žiaci a juniori, autá a ostatné/

1. Max Krempaský, CVČ Košice

2. Matúš Kočiš, CVČ Košice

3. Peter Huraj, CVČ Košice

Putovný pohár – za najlepší model súťaže, tohto roku kolektív porotcov prisúdil Danielovi Hajtingerovi z Prešova/ za model sov. nákladného auta ZIL – 131/.

Porota pracovala v zložení:

Mgr. Stanislav Žoldák, predseda

Štefan Bogno

Mgr. Juraj Korpa

Pavol Kolibár

Ľubomír Berinšter 

Miroslav Liba

27. február 2016 ... Ján Moravčík ... dnešnej súťaže určenej pre žiakov a juniorov sa zúčastnil aj člen EASTMODEL teamu Dano Hajtinger z Prešova. O tom, aká súťaž bola, a aké modely ho zaujali, sme sa s Danom rozprávali. 

Dano, ty si sa dnes zúčastnil súťaže pre žiakov a juniorov v Košiciach. Prezraď nám, ako si prežíval tento deň.

Súťaž bola menšia ako ostatné, ale to je celkom logické keďže sa jednalo o súťaž žiakov a juniorov. To ale neuberalo na zaujímavosti. Vyhodnotenie bolo niečo po trinástej hodine, takže ja to beriem ako príjemne strávené dopoludnie. Pokecal som si so známymi ľuďmi, prezrel modely a potom som sa rozplýval nad jednou zaujímavou škatuľou za slušnú cenu.

Koľko modelov bolo možné na súťaži vidieť?

Presný počet ti nepoviem, keďže som ich nepočítal. Z fotiek ale máme možnosť vidieť skoro dva plné stoly. Jeden patril juniorom, druhý žiakom.

Boli modely, ktoré ťa skutočne zaujali? 

Áno. Zaujalo ma hneď niekoľko. Niektoré z nich skôr zaujímavosťou stroja ako kvalitou vypracovania. Napríklad to bola séria nemeckých Panzerov v šedej. 

Ďalej sa mi páčil IS-2 prerážajúci roh budovy.

Na vek autora to nie je vôbec zlé. V žiackej kategórii to bola koristná KV-2ka.

A v neposlednom rade si moju pozornosť získala T-90tka. Vo svojej kategórii pôsobila naozaj impozantne keďže to nebola len kopa plastu hodená do hnedej farby. 

Ty patríš medzi mladých modelárov, je podľa teba dôležité rovnať sa s ostatnými?

Určite. Ale treba sa porovnávať v rámci možnosti. Veľa mladých (vrátane mňa) chce byť ako napríklad Mig alebo Maťo Kováč. Je dôležité mať vzor a cieľ, ale pri prílišnom preháňaní to môže byť na škodu. Autora to často odradí keď sa pozrie na svoj model a na model niekoho s desať ročnou praxou. Viem o čom hovorím, sám som to tak prežíval a ešte aj prežívam. Preto je dobré keď  modelár nechce niekoho kopírovať ale ide si vlastnou cestou. Samozrejme s radami skúsenejších. Teda porovnávať sa určite treba, ale s mierou, tak aby ste sa vždy snažili byť lepší ako ten s kým sa porovnávate, prípadne sa dotiahnuť na jeho úroveň.

Ako som sa dozvedel, získal si hlavnú cenu, čo pre teba táto cena znamená?

Na súťaž som išiel s cieľom vyhrať pohár. Chápem to tak, že som niečo dosiahol. Nech si každý hovorí o oceneniach čo chce, pre mňa je to, že ma niekto ocení, výsledok mojej práce. A keď sa to ešte aj ľudom páči tak som spokojný. Nechodím síce na súťaže preto aby som zbieral naleštené kovy, ale každého musí tešiť keď vyhrá. Nielen v modelárstve samozrejme. V poslednom čase sa zvyknem pozerať za seba. Preto ma to teší, že ešte pár rokov dozadu som nevedel ani čo modelárstvo je a teraz vyhrávam, píšem pre teba články, fotím, poznám skvelých ľudí nie len zo Slovenska... proste o tom to je, že keď chceš niečo dosiahnuť, musíš si za tým ísť. A platí to aj v modelárstve. Nechcem aby si týmto niekto myslel že som nejaká hviezda. Hovorím to aj ľudom, tí ktorí ma poznajú, môžu potvrdiť. Nechcem sa stavať do pozície namysleného. Štyri roky dozadu som taký bol, po pár fackách od ľudí mi došlo, že to nie je správne. Organizátorom by som ešte na záver chcel poďakovať za pekný pohár a príjemne strávenú sobotu.

26. február 2016 ... Daniel Hajtinger ... už zajtra sa v Košiciach uskutoční súťaž pre modelársku mládež a my budeme pritom, aby sme vám priniesli report a fotomateriál zo súťaže. Veríme, že sa organizátorskému tímu okolo Pavla Novotného podarí opäť usporiadať skvelé podujatie tak, ako sme už v Košiciach zvyknutí. Veľmi sa na zajtra tešíme!

V minulých článkoch sme písali, že problém modelárstva na Slovensku súvisí aj s legislatívnymi zmenami, ktoré sa venujú financovaniu centier voľného času. Centrá v menších regiónoch sa z tohto dôvodu zrušili a kým boli mladí modelári v minulosti takmer v každom meste, dnes na toto môžeme len spomínať. Sú však ľudia, inštitúcie a kluby, ktoré sa najmladším venujú aj napriek tomu, že nemajú na to ideálne podmienky. Veľmi aktívnym v tomto je Pavol Novotný z Košíc, ktorého chlapcov môžete vidieť na súťažiach na východnom a strednom Slovensku. Dvakrát do roka v CVČ Košice organizuje modelársku súťaž. Jedna je pre modelárov všetkých vekových kategórií a koná sa v decembrovom termíne. Druhá je určená pre žiakov a juniorov a uskutočňuje sa vo februári. Na email sme dostali pozvánku na 4. ročník súťaže „O putovný pohár riaditeľky CVČ“. Všetkých mladých modelárov srdečne pozývame. Veríme, že ak nám to možnosti dovolia, podujatia sa zúčastníme osobne a celý priebeh súťaže zdokumentujeme. Bližšie informácie pribudnú čoskoro.

Súvisiace články

návrat hore