eastmodels.sk
eastmodels.sk

Velikonočný Postějov 2024, Prostějov (CZ)

29.03.2024
#

Nasledujúca udalosť

Velikonočný Postějov 2024, Prostějov (CZ)

29.03.2024

Bulldog fest 2021 očami hlavného organizátora Jána Moravčíka

Pridaný 21.08.2023 | autor Ján Moravčík, Milan Smik

Tento článok je z archívu portálu EASTMODELS.sk. Až do konca leta sa budú sporadicky na webe objavovať najčítanejšie články z minulého obdobia. Po tomto termíne bude prevádzka portálu fungovať normálnym spôsobom. Prajeme vám príjemné prežitie leta priatelia.  

Pôvodný dátum publikovania - august 2021.

Ospravedlňujem sa, že osobný report z tejto súťaže prinášam až dnes, päť dní po jej skončení, ale hlavný dôvod bol ten, že môj notebook omylom odcestoval v aute s Lukášom Kvietkom do Rimavskej Soboty a až dnes mi ho doviezol kuriér späť. Mal som ale čas premýšľať, a hlavne si užívať veľmi silné emócie uplynulého víkendu.

Štatistiky na úvod

Na súťaži bolo možné vidieť presne 1006 modelov, z toho 151 papierových. Súťažilo sa v 29 kategóriách a do Hrádku pricestovali modelári zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska, Srbska, na stoloch sa prezentovali v zastúpení aj modely od gréckych modelárov. Cez internet sme mali prihlásených niečo cez 800 modelov, a tak som vedel, že to bude veľká súťaž, no ani v sne by ma nenapadlo, že počet prekročí symbolickú „tisícku“. Sem tam vznikli menšie rady pri registrácii, ale všetko sme sa snažili promptne vyriešiť k spokojnosti súťažiacich. Dokonca aj pripravených stolov bolo dostatok, nejaké plochy navyše sa dokladali len veľkým papierovým modelom.

Mig Jimenez

Hlavným hosťom po siedmych rokoch bola opäť legenda svetového modelárstva Mig Jimenez zo Španielska. Za seba musím povedať, že jeho návšteva bola iná ako v roku 2014.  Všetko bolo ďaleko viac uvoľnené, menej formálne a zábavné. V piatok sme mu pripravili privátny program, v sobotu po súťaži absolvoval spoločné posedenie s asi dvadsiatkou modelárov, ktorí zostali po súťaži. Tešil sa z toho, že na súťaži nemal žiadne povinnosti v zmysle workshopu. Jeho jedinou a hlavnou úlohou bolo užiť si tento deň naplno. Detailne si pozrel všetky modely, vybral tri ceny Ammo a spolu s hlavným sponzorom Milanom Smikom aj dvoch modelárov, pre ktorých bola pripravená peňažná výhra - hotovosť po 150 eur. Okrem toho sme mali v rámci projektu „Tričko pre Elizabeth“ pripravenú autogramiádu, ktorá trvala viac ako dve hodiny. Na Slovensku ho sprevádzala priateľka Erelys, ktorá tak mala možnosť prvýkrát absolvovať modelársku súťaž a spoznať slovenských modelárov.

Tričko pre Elizabeth

O celom projekte sme už napísali veľmi veľa. V závere musíme konštatovať, že od ľudí sme vyzbierali finančné dary v hodnote 1649 eur a keďže Mig od nás nechcel preplatiť cestovné náklady, rozhodli sme sa, že z našich súkromných peňazí túto sumu zaokrúhlime na 2500 eur. Predajca p. Gieci (KG kans) pridal 100 eur, a tak finálna vyzbieraná suma činila 2600 eur. Každému, kto tento projekt podporil veľmi pekne ďakujem. Bolo to krásne, silné a veľmi emotívne.

Najlepší z najlepších

Výsledkovú listinu práve spracováva Martin Seemann, verím, že do konca týždňa bude k dispozícii. Ja tu uvediem len tri mená modelárov, ktorí dosiahli na TOP3 prestížnych cien v Liptovskom Hrádku.

Memoriál Ivana Palenčára – Peter Vagač – Avia S-199

Pohár primátora mesta Liptovský Hrádok – Pavol Mikluš – LIAZ

Bulldog cup – Štefan Svoboda – F4 U1 Corsair

Keďže som v deň súťaže nemal čas fotografovať, nižšie prikladám fotogalérie klubov, ktoré sú zverejnené na internete.

Ammo by Mig Jimenez

MK Zobor Nitra

MK 446 Ostrava

Painting School

Mariusz Bieńczyk

Čo bude ďalej?

To nevie nik z nás. Žijeme v mimoriadne turbulentnej dobe a samotný fakt, že sa nám podarila zorganizovať súťaž takýchto rozmerov môžeme označiť za malý zázrak. Preto nič neplánujeme. Ak by tomu podmienky priali, radi by sme budúci rok modelárov privítali na akcii Bulldog 24 hodinový maratón, ktorému by sme sa chceli povenovať starostlivejšie. Rád by som poďakoval mojim chlapcom – Martinovi Seemannovi, Majovi Glembovi, Mirovi Mušinkovi, Matejovi Moravčíkovi, Romanovi Šulcovi a Borisovi Stachovi sa bezchybnú pomoc počas nielen posledného, ale všetkých ročníkov Bulldog festu. Špeciálne poďakovanie patrí Lukášovi Kvietkovi a Jakubovi Kopčekovi ... oni vedia za čo. No a ďakujem všetkým vám, pretože toto všetko bolo od nás pre vás a vy ste nám dali najlepšiu odmenu v podobe plného domu kultúry. Zo srdca ďakujem. 

Text: Ján Moravčík

Foto: Milan Smik

 

Súvisiace články

návrat hore