eastmodels.sk
eastmodels.sk

Momentálne nenasleduje žiadna udalosť

#

Nasledujúca udalosť

Momentálne nenasleduje žiadna udalosť

Modelársky portál www.eastmodels.sk sa vracia!

Pridaný 01.12.2022 | autor Ján Moravčík

Presne pred ôsmimi mesiacmi som v článku informoval o tom, že portál EastModels.sk končí. Stalo sa tak krátko po tom, ako začala vojna na Ukrajine. Znechutený neustálymi zmenami, nariadeniami a neistou situáciou počas kovidu, bola toto posledná kvapka k tomu, že som sa rozhodol projekt pozastaviť. No moje plány som prehodnotil. Prečo a čo sa odvtedy zmenilo?

Mosonshow 2022

Po dvoch rokoch pauzy som sa s partiou priateľov opäť zúčastnil tohto veľkolepého podujatia. Opäť som pocítil chuť, inšpiráciu a najmä radosť z kontaktu s ľuďmi. Pravdupovediac, keď som portál zakladal, v priebehu rokov 2015 – 2020 som navštívil viac ako 120 podujatí doma i v zahraničí. Bol som prirodzene unavený a pauza mi padla vhod. No kto ma pozná, vie, že som spoločenský typ a modelárska komunita mi proste chýbala. Neopakovateľná atmosféra tohto podujatia vo mne zažala iskierku toho, že minimálne v hlave som túto myšlienku oživil.

Slovak Open a Panzershow 2022

V mesiaci jún som absolvoval dve akcie. Slovak Open v Rimavskej Sobote a Panzershow v Návsí. Spolu so mnou tam bola aj moja dcéra Adelka. Uvedomil som si, že už je tak veľká, že niektoré akcie môže absolvovať so mnou. Spoznala nových ľudí a sama k modelom inklinuje. Čo viac si ako otec môžem priať? Už len naplánovať ďalšiu akciu.

Chýba mi písanie

Pred rokom v decembri som založil svoj osobný modelársky kanál na YouTube, aby som si tak zabezpečil kontakt s modelármi a delil sa s nimi o moje modelárske snaženie. Zistil som, že jedna z vecí, ktorá mi po tých rokoch chýbala najviac, bolo písanie. Kto so mnou absolvoval nejakú akciu v tíme EastModels, ten isto potvrdí, že svoj notebook som otváral pravidelne už počas akcií a po návrate na hotel som za klávesnicou sedával hodiny. Milujem to a chcem to späť! Je to pre mňa určitá forma uvoľnenia.

S myšlienkou opätovného obnovenia projektu som sa začal zaoberať v septembri. Pôvodný zámer bol pretransformovať moju osobnú stránku pre potreby portálu, no nakoniec som si uvedomil, že chcem, aby značka EastModels žila ďalej, pretože za tie roky, čo fungovala, oslovila obrovské množstvo modelárov. S mojou myšlienkou som oslovil Lukáša Kvietka, ktorý bol v posledných rokoch silným článkom tohto projektu a vďaka jeho nadšeniu som sa definitívne rozhodol. Ozval som sa priateľovi-programátorovi, ktorý bol pri zrode EastModels, či vieme stránku vylepšiť a dať jej trochu „faceliftu“.  Dohodli sme sa a je mi cťou vám oznámiť, že dnešným dňom začala nová éra portálu.

Hlavný cieľ a vízie

Cieľ zostáva nemenný. Podpora a rozvoj modelárstva doma a v zahraničí. Isto ste si všimli, že po dvoch rokoch kovidu zostalo na Slovensku len pár súťaží. Kým v roku 2017 ich bolo vyše dvadsať, tohto roku sa podarilo zrealizovať len sedem. Ak tomu vieme pomôcť, budeme radi.

EastModels odteraz funguje ako občianske združenie. Vytvára to pre nás priestor získať nejaké finančné prostriedky na činnosť. Nie na zárobky, ale na činnosť! Napísal som to tak schválne.

Hlavnou činnosťou bude mediálna podpora modelárskych akcií nielen na Slovensku. V sekcii kalendár súťaží nájdete najrozsiahlejší kalendár modelárskych súťaží v Európe. Kto by mal záujem o spoluprácu, neváhajte nás kontaktovať (kontakty nájdete na konci tohto článku).

Predbežný zoznam akcií, na ktorých sa plánujeme v roku 2023 zúčastniť:

  • Svetový veľtrh hračiek, Norimberg
  • Modelcon, Trnava
  • Mosonshow, Mosonmagyarovár
  • Ciupaga, Nowy Targ
  • Panzershow, Návsí
  • Memoriál Roberta Vysloužila Šumperk 
  • Nitra model
  • Scale Model World, Telford
  • Novogodišnji Kup, Belehrad

To, že sa akcie neplánujeme zúčastniť neznamená, že tam nemôžeme nakoniec byť a vôbec to nevylučuje našu mediálnu podporu.

Budeme sa snažiť vytvoriť ponuku aj pre predajcov alebo výrobcov modelárskeho sortimentu. Či už to bude v poskytnutí bannerových pozícií alebo tvorby PR článkov. Poprípade, ak máte nápad vy, sem s ním!

Kontakty:

Ján Moravčík, šéfredaktor portálu, moravcik1986@gmail.com

Lukáš Kvietok, zástupca šéfredaktora, lukas.kvietok@gmail.com

Jan Merhaut, ambasádor pre Českú republiku, omega13@tac-tac.cz

Miroslav Sljivic, Zoran Jakovljevič, ambasádori pre Srbsko, maketar.plus@gmail.com (Miroslav), jaka013@yahoo.com (Zoran)

Grega Križman, ambasádor pre Slovinsko, gregax1975@gmail.com

Grzegorz Siuta, ambasádor pre Poľsko, pfm.ciupaga@interia.pl

Zsolt Czegle, ambasádor pre Maďarsko, zsolt@czegle.hu

 

S úctou

Ján Moravčík

šéfredaktor portálu

návrat hore