eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Aký bol štvrtý ročník medzinárodnej modelárskej súťaže Ciupaga 2023?

Pridaný 29.05.2023 | autor Ján Moravčík

Ciupaga 2023 (nedeľa) - ľudia, atmosféra, vyhodnotenie (facebook) 

Na písanie tohto reportu som si vybral špeciálne miesto. Popíjam kávu z nového pohára s logom EastModels, ktorý sme dostali od nášho poľského ambasádora Grzegorza Siutu počas uplynulého víkendu na súťaži Ciupaga 2023 a sedím na terase svojej chaty. V práci mám ešte dva dni voľno a chcem nechať vstrebať všetky pozitívne momenty, ktoré som v posledných troch dňoch zažil.

V prvom rade chcem zo srdca poďakovať celému organizátorskému tímu súťaže Ciupaga za perfektne zorganizovaný štvrtý ročník medzinárodnej modelárskej súťaže, ktorej sa v konečnom súčte zúčastnilo 760 modelov. Viac o tom, kým sa rozpíšem ja si môžete vypočuť z rozhovoru, ktorý sme stihli s Grzegorzom urobiť včera pred vyhodnotením súťaže.

Nedeľa pre mňa začala pred piatou hodinou ráno, a kým Lukáš s Adelkou ešte spali, ja som sa venoval spracovávaním foto materiálu z predošlého dňa. Boli sme ubytovaní mimo centra mesta na samote, v prekrásnom prírodnom prostredí.

Večer predtým sme sa s dohodli na spoločných raňajkách v McDonalds. O pol deviatej ráno sme sa na mieste stretli s Vojtom, Pavlom a Virgilom, mojim susedom Mariánom a jeho synom a odštartovali deň výdatnými raňajkami.

Okrem nás boli na súťaži aj naši slovenskí priatelia, Jolly a Peter Benedik s deťmi, Roman Michalko s rodinou, Peťo Zeman, Marek Bukovinský s deťmi, Tony Kalik s rodičmi, Miloš Budzák so Zuzkou a ich vnukom, Maťo Kováč, Peter Hano, Ľubo Michalík (o tom ešte na týchto stránkach budem písať) a ak som na niekoho zabudol, ospravedlňujem sa. Som rád, že ste podporili túto akciu a spoločne sme hájili farby Slovenska v zahraničí. Špeciálne poďakovanie by som chcel vysloviť Jolly za starostlivosť o moju dcérku Adelku, pretože absenciu mamy po troch dňoch už bolo vidieť.

Doobedie sme pracovali. Čas sme využili na natáčanie rozhovorov, ktoré budeme postupne zverejňovať na našom YouTube.

Potom sme sa spoločne presunuli do centra mesta. Využili sme mimoriadne dobré počasie víkendu a užili si výbornú kávu na námestí mesta.

Musím povedať, že som ostal šokovaný z toho, koľko cien sa každý rok darí organizátorom zabezpečiť. Za toľko stavebníc, koľko sa včera na Ciupage rozdalo by sa nemusel hanbiť ani malý modelársky obchod. Úžasná motivácia najmä pre najmladších modelárov.

Po súťaži v Bytom som sa nakontaktoval na poľského modelára Krzysztofa Urbana. Jeho modely isto poznáte, kto nie, prikladám fotografiu nižšie.

S Krzysztofom sme sa dohodli na krátkom rozhovore. V tom mi prezradil, že modely robí viac ako 15 rokov, mal prestávku, a tú mu pomohla prelomiť jeho priateľka, ktorá mu ako darček kúpila striekaciu pištoľ. Krzysztofovi som vysvetľoval, že pre mňa sú jeho modely jedinečné kvôli atmosfére a emócií, ktorá z nich ide. Bolo pre mňa veľkou cťou stretnúť sa s Krzysztofom osobne. Ďakujem za čas, ktorý si mi venoval!

Vyhlasovanie prišlo na rad presne o druhej hodine. Organizátori začali s vyhlasovaním najmladších účastníkov a končili hlavnými cenami. Veľký úspech zaznamenal ako vždy Antonio Kalik.

Aj vďaka systematickej, vytrvalej práce Jana Merhauta môžem dnes konštatovať, že kategória závodných áut rastie. Dôkazom toho bola účasť modelov v týchto kategóriách počas súťaže. Autá zabrali celú tretinu stola a ich kvalita bola dych berúca.

Vyvrcholením súťaže bolo odovzdanie prvej ceny NOJPIYKNIYJSY POLOWAC im.kpt.pil.Tadeusz Schiele.

Tým bola Ciupaga 2023 na svojom konci. Napísala svoju štvrtú kapitolu a z môjho pohľadu tú najúspešnejšiu. Výsledok sa rovná energii, ktorú do nej usporiadatelia dávajú a tá je obrovská. Navyše, miesto konania je kúzelné, ideálne na rodinný víkend spojený s našim hobby. Ďakujem Grzegorz, ďakujem Grupe Modelarskej Nowy Targ a ďakujem všetkým, vďaka ktorým som zažil víkend, na ktorý počas svojho života nikdy nezabudnem. Vidíme sa na Ciupaga 2024!

Súvisiace články

TOP 8 models of Ciupaga 2023

Pridané 30.05.2023

Ciupaga 2023 - first photos!

Pridané 27.05.2023

návrat hore