eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

ZA model - atmosféra, ľudia

Pridaný 07.03.2016 | autor Ján Moravčík

07. marec 2016 ... Ján Moravčík ... Žilina bola skvelá predovšetkým atmosférou, pár fotografií sme opäť pridali do galérie. 

07. marec 2016 ... Ján Moravčík ... v galérii na konci článku nájdete fotografie figúrok, diorám a autombilových modelov.

06. marec 2016 ... Ján Moravčík ... do galérie na konci článku sme pridali fotografie bojovej techniky.

Na začiatku bol telefonát...

Pamätám sa, keď som pred pár mesiacmi telefonoval s Maťom Paludom hneď potom, ako mi napísal správu, že sa rozhodli v Žiline zorganizovať po rokoch modelársku súťaž. Bol som úprimne rád, že slovenský kalendár modelárskych súťaží sa opäť rozšíri. Keď som sa hlbšie zamyslel nad všetkými stránkami prvého ročníka, ani na moment som nepochyboval, že by to nemohlo vyjsť. Prečo? Z jednoduchých dôvodov. Žilina je svojou polohou na výbornom mieste. Keď si odmyslíme súťaž v Malackách pred týždňom, tak práve súťaž v Žiline sa dá považovať za štartovaciu súťaž sezóny. Ľudia boli po niekoľkomesačnom pôste doslova hladní. No a ďalší dôvod a ten najpodstatnejší je ten, že organizovania sa ujala dobrá partia mladých ľudí. Všetky atribúty vytvorili to, že včera v Lietavskej Lúčke praskali stoly pod váhou modelov. 

Organizátori však nemali pred samotnou súťažou ľahkú situáciu. Organizovať niečo po prvýkrát v sebe nesie veľké riziká, nástrahy a úskalia. Zorganizovať a zosúladiť ľudí a celý program je niekedy skutočne zložitá vec. Od usporiadateľov som sa dozvedel, že na začiatku si dávali za cieľ 100 modelov, keď po pár minútach registrácie mali prihlásených viac ako 180 modelov, zistili, že majú problém, ale v tom najlepšom zmysle slova. Snom každého organizátora je, aby na jeho súťaže neboli prázdne stoly. Okrem počtu modelov (na súťaži bolo zaregistrovaných viac ako 380 modelov) musím podotknúť, že tak špičkovú kvalitu súťažných modelov na jednom mieste som už dlho nezažil. Medzi modelármi ste mohli nájsť Maťa Kováča, Braňa Heraina, Rika Kovalčíka, Petra Straku, Rasťa Jančušku, Milana Kubáňa alebo Štefana Svobodu. Akciu navštívili modelárske kluby z Bratislavy, Trnavy, Handlovej, Rimavskej Soboty, Liptovského Hrádku, Banskej Bystrice, Popradu, dokonca aj zástupcovia z Českej republiky.  

Jedinou nevýhodou celej soboty bol malý priestor, čo však neznamená, že je to výčitka voči organizátorom. Jednoducho pri skromnosti na začiatku, nepočítali s takou nádielkou modelov. Do budúceho roka treba určite väčší priestor, pretože ZA model má obrovský potenciál a verím, že toto je len začiatok. Ďalšou vecou, na ktorej sme sa zhodli je fakt, že dnes bola súťaž v duchu absolútne príjemnej atmosféry užil som si ju presne tak, ako som si užíval súťaže pred 15 rokmi.

Komu putovala cena EASTMODELS?

Na súťaži okrem mňa EASTMODELS zastupoval aj Dano Hajtinger. Tak ako sa už stáva zvykom, spoločne sme vybrali model, ktorému sme venovali špeciálnu cenu. Tentokrát sme z množstva prekrásnych modelov vybrali model lietadla Focke Wulf 190 Braňa Heraina.

Čo zaželať organizátorom do budúceho ročníka? 

Želáme im, aby úspech tohto roku pretavili na tú najväčšiu dávku motivácie. Nech nedostatky využijú v svoj prospech. Na Slovensku sa včera narodilo ďalšie skvelé podujatie a už teraz sa teším na budúci ročník!

Vo fotogalérii nájdete fotografie modelov lietadiel. Počas dňa doplníme ďalšie galérie. 

Súvisiace články

ZA model - prvé fotografie!

Pridané 05.03.2016

návrat hore