eastmodels.sk
eastmodels.sk

Štefánikovo krídlo 2024, Ivanka pri Dunaji (SK)

18.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Štefánikovo krídlo 2024, Ivanka pri Dunaji (SK)

18.05.2024

Modelfest Šumperk 2023 - REPORT Jána Moravčíka + fotogaléria lietadiel a vrtuľníkov

Pridaný 08.10.2023 | autor Ján Moravčík

Fotogaléria z odovzdávania cien

Pred malou chvíľkou som si zalial rannú kávu, otvoril svoj notebook s cieľom napísať report zo včerajšieho Modelfest-u Šumperk, ktorého som sa zúčastnil. Na túto činnosť som sa tešil od včera, pretože uplynulé hodiny v Šumperku, boli jedinečné. Čítajte ďalej, dozviete sa viac.

Na Modelfest Šumperk 2023 sme cestovali v piatok po práci. V Liptovskom Hrádku ma zobral Roman Michalko so svojim synom Ondrejom a spoločne sme sa presunuli do Ivachnovej, kde sa k nám pripojil Lukáš Kvietok. Do Šumperku cestujeme radi, ale cesta tam je katastrofa. Kilometrovo to nie je vôbec ďaleko, ale charakter cesty nám nedovoľuje urobiť ju rýchlo. Aj z tohto dôvodu sme do cieľa dorazili až okolo pol desiatej večer.

Stretnutie sme mali naplánované v reštaurácii Arte, kde na nás už čakali Marek Zindulka s manželkou Martou, členovia modelárskeho klubu Šumperk, náš veľmi dobrý priateľ zo Slovinska Bine Logar, početná výprava modelárov z poľskej Inowrocławi a dve hlavné hviezdy celého podujatia – Pepa Choreň a Radek Pituch. Po výbornom jedle, sme sa s časťou spoločnosti presunuli do reštaurácie Istria, kde sme náhodne stretli Michala Dostála s Marcelou, Mareka Nováčka a Martina Glogara. A ako sa hovorí: „neplánované akcie sú tie najlepšie!“

V sobotu ráno sme absolvovali spoločné raňajky s Pepom Choreňom, ktorý bol ubytovaný v tom istom hoteli ako aj my. Musím sa priznať, že meno Jozef Choreň registrujem dlhé roky. No až teraz som mal tú vzácnu príležitosť stretnúť tohto vynikajúceho človeka a modelára naživo. A ďakujem za to.

O pol deviatej sme už boli na mieste konania súťaže, kde bolo totálne plno. Priznám sa, že som zostal úplne mimo z množstva ľudí, ktorí sa už nachádzali v priestore. Našou úlohou bolo dochystať a zabezpečiť workshopy. Záznamy z obidvoch sa čoskoro objavia na našom YouTubovom kanáli. Prvý, kto sa prezentoval so svojimi zručnosťami bol Pepo. Toľko ľudí na workshope som videl len jedenkrát v mojom živote. Bolo to v roku 2014 pri prvej návšteve Miga Jimeneza na súťaži Bulldog fest v Liptovskom Hrádku.

Pepo sa venoval patine lietadiel, jeho prezentácia bola naplánovaná na 90 minútový blok. Bol som príjemne prekvapený, keď som prišiel vypnúť kameru, že Pepo sa stále ochotne venoval návštevníkom. Svoj čas natiahol o viac ako pol hodinu a všetci prítomní si toto gesto mimoriadne pochvaľovali.

V poobednom kole sa prezentoval Radek Pituch s témou – Kompozícia diorám.

Súčasťou sprievodného programu priamo v hlavnej sále bol workshop pre deti, ktorý mal pod palcom Bine Logar (Back to Basics) a výborne mu sekundoval Pepo Kallas. Na tento workshop sa prihlasovali deti už v predstihu. Musím uznať, že to bolo vynikajúca aktivita, a to nielen pre deti!

Iba pripomeniem, že Bine sa v Slovinsku venuje vedeniu mladých modelárov už viac ako 20 rokov. Počas významných modelárskych súťaží organizuje špeciálne workshopy pre najmenších, doma v Slovinsku organizuje letné pobytové modelárske tábory. Fantastické!

Okrem bohatého programu v dome kultúry sa počas dňa uskutočňoval aj program vo vlastivednom múzeu. Návštevníci mali možnosť vidieť exponáty bojovej a leteckej techniky, členov klubov vojenskej histórie a kompletný a hlavne vynikajúci catering. Počasie vyšlo na výbornú a bola to vynikajúca vec najmä vtedy, ak si chceli návštevníci počas dňa aspoň na chvíľu od modelov „oddýchnuť“.

Zvlášť by som chcel pochváliť príjemný prístup Moniky a Kláry, ktoré sa starali o to, aby neboli modelári počas celého dňa smädní.

zdroj obrázka: www.facebook.com

Súťaže sa zúčastnili modelári z celej Českej republiky, Slovenska, Poľska, Slovinska a Maďarska. Šumperk dokonca poctil svojou návštevou András Egresi, hlavný organizátor súťaže Mosonshow.

Čo bolo včera ďalšou výnimočnosť ou, bolo množstvo špeciálnych a sponzorských cien. Neviem, či som bol na súťaži, kde by ich bolo toľko.

Súťaže sa zúčastňovalo obrovské množstvo špičkových modelov. Už teraz pripravujem článok Best of Modelfest Šumperk 2023, aby som vám ich priblížil. Zatiaľ tu zhrniem, len to najpodstatnejšie. Hlavnú cenu súťaže získal famózny poľský modelár Miroslaw Serba. Jeho diorámy sú vždy ozdobou modelárskych súťaží a ja dávam klobúk dole s akou precíznosťou, kvalitou, ale zároveň vyváženosťou s akou dokáže svoje scenérie tvoriť.

Druhou hlavnou cenou je Putovný pohár Roberta Vysloužila a tá putovala do rúk Martina Glogara. Martina nemusím zvlášť predstavovať, jedná sa o vynikajúceho českého modelára a československé lietadlá v jeho prevedení  sú vždy špičkovo postavené.

Pre mňa bol Modelfest Šumperk 2023 najlepší ročník v jeho doterajšej histórií. Opäť sa budem opakovať, že vzhľadom na rozmery, kam sa súťaž dostala by som zvažoval dvojdňový scenár. Hlavne preto, aby si ľudia celú tu vynikajúcu atmosféru dokázali užiť.

Nezostáva mi nič iné len organizátorom na čele s Marekom Zindulkom zagratulovať k výkonu, ktorý včera podali. Bolo to fantastické a odmenou vám môže byť aj tá skutočnosť, že ľudia budú na tento ročník dlho a často spomínať. Za redakciu EastModels chcem poďakovať za vynikajúcu spoluprácu, verím, že aj my sme prispeli troškou k tomu, že tento ročník Modelfestu bol ten najúspešnejší. 

V galérii pod článkom nájdete viac ako 200 fotografií modelov lietadiel a vrtuľníkov.

Súvisiace články

Best of Modelfest Šumperk 2023

Pridané 10.10.2023NovinkyPodujatia

Modelfest Šumperk 2023 - prvé fotografie

Pridané 07.10.2023NovinkyPodujatia

Modelfest Šumperk 2023 - už zajtra to vypukne!

Pridané 06.10.2023NovinkyPodujatia

návrat hore