eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Ako na zimnú kamufláž jednoducho a rýchlo?

Pridaný 04.04.2024 | autor Ján Moravčík

Pred pár mesiacmi sme v našej facebookovej skupine zrealizovali EastModels 24 hodinový Online modelársky maratón. Do tejto akcie sa zapojilo celkovo 18 modelárov, aby si vyskúšali zlepiť, nafarbiť a napatinovať model v priebehu 24 hodín. Nesúťažne som sa do tohto podujatia zapojil aj ja a ako predlohu som si vybral model BMP-2 od firmy S-model.

Model sa mi podarilo dokončiť a od viacerých modelárov som dostal požiadavku, aby som svoj stavebný postup zhrnul v krátkom článku. Nech sa páči, dnes prišiel deň, kedy som dal všetky veci bokom a „dokopal“ sa svoj sľub splniť.

Model: BMP-2

Výrobca: S-model

Mierka: 1/72

Použité farby: Mr. Paint, Ammo Mig Jimenez

Patina: Ammo Mig Jimenez

Stavebnica BMP-2 od firmy S-model je veľmi jednoduchá na zhotovenie. Má veľmi pekné detaily, výrobca ku každému modelu prikladá aj planžetu s kovovými dielmi. Úpravu, ktorú si model zaslúži, je výmena podvozku. Buď za diely zo stavebnice ACE alebo sa dočkáme nejakého výrobcu, ktorý ich nakreslí a 3D technológiou vytlačí. 

Každý môj model začínam nástrekom čierneho primeru. Pre krátkosť času som siahol po primere od firmy Mr. Paint, ktorý má krásny povrch a veľmi rýchlo schne. 

Predtieňovanie som vytvoril nástrekom bielej farby do stredu polí. 

Nástrek kamuflážnej farby KHAKI ČSN 5450 od Mr. Paint. 

Ešte pred vymaskovaním modelu som na celý povrch naniesol tri vrstvy lúpacieho prostriedku od firmy Ammo Mig Jimenez. Po jeho aplikácii je dobré hneď pokračovať v prácach, pretože čím dlhšie je tento produkt na modeli, tým viac stráca svoje vlastnosti. 

Na model som naniesol matnú bielu akrylovú farbu

Výsledok po odmaskovaní modelu. 

Pomocou vody, štetca a starej ihly som začal bielu farbu narúšať tak, aby som na exponovaných miestach vytvoril odreniny. 

Po dokončení odrenín som model zalakoval pololesklým lakom od Ammo. Nechal ho ako-tak zaschnúť a pomocou vodičiek aplikoval dekály. Po ich usadení a zaschnutí som dekál opäť prelakoval tým istým lakom. 

Prvým krokom patiny bolo nanesenie filtrov, ktoré som si v tomto prípade vyrobil z olejových farieb a Odourless riedidla. Vzhľadom na skutočnosť, že model je z veľkej miery pokrytý bielou, použil som len dve vrstvy. 

V druhom kroku som okolo detailov zapustil tmavohnedý wash

Tiene som naznačil použitím tmavej olejovej farby na určité miesta, ktorú som následne tupoval do stratena suchým štetcom. 

Najefektneší krok na tvorbe zimnej kamufláže je práca s bielou zmývateľnou farbou od Ammo. Táto sa dá určitú dobu korigovať štetcom namočeným vo vode a dajú sa s ňou vytvoriť veľmi pekné detaily.

Použitím týchto pár krokov sa dá vytvoriť veľmi pekná zimná kamufláž. Isto, existuje veľké množstvo ciest na tvorbu takéhoto typu kamufláže. Mne sa osvedčil tento a vo väčšine prípadov sa ho držím.

Verím, že vám tento krátky článok pomôže pri tvorbe vašich modelov. Zimná kamufláž má síce svoje špecifiká, ale takéto modely patria celkovo k najatraktívnejším. Prajem veľa úspechov pri tvorbe vašich modelov. 

návrat hore