eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Štefánikovo krídlo 2016 - doplnený report!!!

Pridaný 03.04.2016 | autor Ján Moravčík

na článku sa pracuje...

Na súťaž do Ivanky pri Dunaji som cestoval prvýkrát. O samotnej súťaži som počul už dlho, pretože fantastický kus reklamnej práce robia na iných súťažiach lídri podujatia Ďuro Bojkovský a Peťo Vagač. A tu by som sa chcel na chvíľu pozastaviť. Čo je z môjho pohľadu dôležité, ak chcem zorganizovať kvalitné modelárske podujatie? Okrem dobrých materiálnych a technických podmienok vysokej úrovne, je dôležité byť aktívnym členom modelárskej spoločnosti. To Ďuro s Peťom rozhodne sú. Pravidelne na iných súťažiach odovzdávajú ceny a dokonca neváhajú cestovať na súťaže niekoľko sto kilometrov od domova (s Ďurom sme sa napríklad stretli minulý rok v Bardejove).

Chalani si vybrali zložitejšiu cestu a majú výborne zvládnuté hodnotenie modelov. Okrem toho, že organizujú bodovaciu súťaž lietadiel (chalani sú tvorcami bodovacích pravidiel lietadiel, ktoré úspešne používajú na svojej súťaži, dokonca mám informácie, že tieto pravidlá by mali prevziať iné kluby a v rámci svojich podujatí budú vyhlasovať bodovacie kategórie, jednou z týchto súťaží bude nová súťaž v slovenskom kalendári Tri Duby modelfest 2016, ktorá bude na jeseň v Banskej Bystrici) hodnotenie modelov na Štefánikovom krídle je plne v kompetencii modelárov – súťažiacich.

Funguje to tak, že každý zúčastnený modelár pri registrácii dostane hlasovací lístok, kde sú všetky kategórie s tromi políčkami. Modelár vpíše čísla modelov z každej kategórie, ktoré by podľa neho mali byť ocenené. A výsledok? V prvom rade transparentnosť a keď som si včera prechádzal ocenené modely v každej kategórii, boli moje tipy zhodné s ostatnými modelármi. Na súťaži tak máte hneď niekoľko desiatok rozhodcov. Trochu komplikované je určite počítanie hlasov a nezávidím tým, ktorí tieto údaje spracovávajú, ale za tú námahu to určite stojí.

Čo prekvapilo najviac mňa je to, že samotné prostredie miesta konania súťaže (park oddychu Inspiro) je ideálnym miestom, chcete byť aj na súťaži, aj byť so svojimi deťmi.  Určite mi to potvrdí Vlado Begera, ktorý včera v Ivanke bol, dokonca aj s manželkou a deťmi, a popri tom stihol vystaviť svoje modely, ohodnotiť ich, dokonca modelárom predviedol aj skvelý workshop. Užil som si po dlhom čase súťaž, na ktorej som stihol úplne všetko, hlavne pokecať si s kopou super ľudí. Okrem mňa a „Begiho“ mal v Ivanke workshop aj skvelý slovenský figurkár Braňo Lukačovič. Braňa registrujem už pomerne dlhšiu dobu, no osobne sme sa stretli prvýkrát pred mesiacom na ZA model. Veľmi zaujímavý človek a pevne verím, že keď ho oslovím o rozhovor pre náš portál, neodmietne.

Ďalšou veľmi pozitívnou vecou je, že organizátori sa postarali o veľké množstvo špeciálnych sponzorských cien. Modelári si domou odnášali poháre, modely, rôzne upomienkové predmety. Sám za seba by som sa chcel organizátorom veľmi pekne poďakovať za spoluprácu a za skvelé podmienky, ktoré nielen pre EASTMODELS, ale najmä pre modelárov pripravili. Teším sa zas o rok priatelia!

3. apríl 2016 ... Ján Moravčík ... v galérii nájdete fotografie kategórií lietadiel, počas dňa doplníme ďalšie fotografie a môžete sa tešiť aj na report. 

Súvisiace články

návrat hore